2011. szeptember 15., csütörtök

ischler

isler

A napokban  kaptam egy fotót, rajta  két csodás sütemény  az  I s c h l e r, az eredeti, legalábbis  a  Bad Ischl -i  Zauner cukrászdából származó.

Barátaink jártak  arra felé és kedvesen gondoltak ránk,  ha süteményt nem is,  fotót küldek róla és véleményt :  -"nagyon finom "  !





 A Zauner Cukrászda, 1821-ben nyitott, és  máig megőrizte  (császári és királyi monarchia) hangulatát.
Napjainkban a  Zauner cukrászda Bad Ischl egyik nevezetessége. Itt megkóstolhatjuk az eredetileg a császári családnak készített „ischler fánkot” melyet már egész Európa ismer.
A világhíres süteményen kívül természetesen más osztrák finomságokat is fogyaszthatunk itt egy délutáni kávé mellé .






 Bad Ischl



470 méterrel a tenger színt felett, a Salzkammergut szívében fekszik a legrégebbi osztrák sós gyógyfürdő és népszerű téli sporthely. Az 15000 lakosú Bad Ischl fejlődéstörténete elválaszthatatlan a só történetétől, mindig ez képezte a terület egzisztenciális alapját. 1392-ben a település megkapta a vásártartási jogot. 1562-ben felfedezték az ischli Sóhegyet, majd a gazdag sótelepek kiaknázására megépítették az első főzőházat.   


Ferenc József császár és király hat évtizeden keresztül Ischlben nyaralt, egykori klasszicista stílusú, biedermeier berendezésű villáját a XIX. század második felében alakították át mai formájára





 " Ma a  császári nyaraló olyan mintha csipkerózsika-álmát aludná, a betérő turista szinte várja, hogy libériás inasokba botlik a lépcsőfordulókban, vagy Erzsébet császárnét pillantja meg maga mögött a számtalan tükör egyikében. A császárné szobájában félhomály uralkodik, a paravánokon fényképek, ugyanis rajongott a fényképezésért. Legszívesebben asszonyokat fényképezett, társadalmi rangtól függetlenül kereste bennük a szépséget. De vannak fotók a kedvenc, „magyar” lányáról Mária Valériáról is.

A nyaraló festményei mind az élet szeretetéről tanúskodnak, bajor és osztrák alpesi tájképek, idillek, lovak, vadászatok. Innen hiányoznak a komor ősök festményei, mint ahogy maga a Kaiservilla építészetileg könnyed, egyszerű.

A városban ismerkedett meg Ferenc József jövendőbelijével, és itt, a Szent Miklós templomban történt meg a hivatalos eljegyzés, amit előzőleg az egykori Seeauerhausban (ma Városi Múzeum) jelentettek be. Még ugyanezen a napon a pár áthajózott Hallstattba, ahol a linzi püspökkel is közölték az örvendetes hírt.

A Kaiservillát a császári pár nászajándékba kapta Zsófia főhercegnőtől. 1854-ben már beköltöztek a félig kész épületbe. Ettől kezdve Bad Ischl lett a császár hivatalos nyári rezidenciája. Ferenc József haláláig minden nyáron eltöltött itt hosszabb-rövidebb időszakot. Csupán 1848, 1878, 1915-1916 voltak azok az évek, amikor nem járt itt. Összesen 81 alkalommal ünnepelte Bad Ischlben augusztus 18-ára eső születésnapját."
így muttaja  be a regnumportal.hu

Recept  sajnos nem érkezett a fotóval, ám  elkészítettem én  a magam

  ischler-jét  így :










Hozzávalók :




  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 40 g barnacukor
  • 1  tojássárgája
  • fahéj
  •  60 g mandula
  • szilvalekvár ( frissen sütött)
  • étcsokoládé ( 75 % kakaó)








Az  előkészített anyagok közül a lisztet elmorzsoljuk a hideg apróra vagdalt  vajjal, majd hozzáadjuk a  vagdalt mandulát, cukrot, fahéjat és tojássárgáját.
Gyors mozdulatokkal dolgozunk!Kigömbölyítjük, hűtőben pihentetjük a tésztát.
Felhasználáskor( min . 30 perc múlva) vékonyan   3-4 mm-vastagságúra kinyújtjuk, 6-7 cm átmérőjű lapokat szúrunk ki  belőle.
Sütőpapírral bélelt  sütőlapon   180 fokon  sütjük kb.12 percet.
A lapokat a szilvalekvárral  összeragasztjuk. Szilva, mert ősz van és ép most sült ki egy friss adag, igen sült, csak úgy egyszerűen a sütőben,  a megmosott szilvák  néhány óra alatt  lekvár sűrűségűre sülnek, aztán a magokat könnyűszerrel kilehet  kanalazni belőle. Cukrot nem tettem bele,  mégis kellően édes, nincs az a hamisíthatatlan  illata,zamata mint a szabadtéren az üstben készültnek, de van némi hasonlóság  a készítésében. Mivel azonnali felhasználásra készül, így  tartósításáról elállhatóságáról nem tudok semmit sem mondani. Érdemes  kipróbálni!
Az eredeti ischler  ribizli lekvárral van betöltve  ami pikáns, de a szilva  bizton állíthatom nem rontja le az összhatást.
Ezután kell a csokoládéba mártani és  ha megkötött  a csoki  már kóstolható is . 

.....ha kész, csokoládéval  kell bevonni




1 megjegyzés:

  1. Legközelebb, ha islert csinálsz, a csokit hígítsd fel étolajjal. Érdemes ezt egy kis, öblösebb tálkában végezni. A csoki hígabb és "több" lesz, így könnyebben tudod mártani.
    Remélem nem haragszol a tanácsomért. Régebben én is sokat kínlódtam vele (lásd az én isleremet), de ma már tudom, hogy csinálják a "nagyok" :)

    VálaszTörlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...