2010. augusztus 2., hétfő

Grillezés helyett

Mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertés karaj
fűszervajas "spagetti" zöldbabbal.



Mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertés karaj fűszervajas "spagetti" zöldbabbal.
 A sertés karaj néhány órát pihent a mézes tárkony ecetes pácban és már lehetne is  rostra tenni ám nincs aki kezelje  e kerti alkalmatosságot, sajnos  a mai nap váratlanul  nélkülözni kell a "szakembert", mert az köztudott, a grillezéshez a férfiak értenek  a legjobban. Így áthidaló megoldásként a serpenyőben végezte a csontos karaj kevés olíva olajon átsütve. mikor már  majdnem kész volt  hámozott paradicsom negyedek társultak hozzá és a paradicsom által kibocsájtott lé a  húslével remek szószt alkotott.
Édes -savanyú,nagyon kellemes ízű.




Zöldbab van zöld, és sárga szinű, lapos és ceruza na de ilyen ?,,,?igen olyan mint a spagetti, hosszú vékony  olasz zöldbabnak nevezte termelő.(Bármilyen zsenge zöld babbal helyettesithető.)
Nagyon lágy íze van egészen zsenge néhány perc sós vízben való főzés elegendő is volt, ekkor a főző vizet leöntöttem és kevés fűszer vajat adtam hozzá ami ráolvadt és már tálalható is volt.




Fűszervaj 

"univerzális csoda" legjobban  forró húsokra szeretem, főleg  az angolos hátszínhez, de a felhasználása végtelen lehetőséget kínál. A puha vajat kikeverem apróra vágott zöldfűszerekkel,  kevés citrom levet és  héjat is adok hozzá és formázva hűtőszekrénybe teszem míg megszilárdul újból, éles  esetleg meleg vízbe mártott késsel lehet szeletelni.

Mi lehet a zöld fűszer ? Petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, de kipróbálandó zsályás, zelleres és ami ép..., van snidlinges, fokhagymás stb, az egyes alkotó részek természetesen ízlés szerint variálhatók lehet sózni is.


A "klasszikus " fűszervaj hozzávalói :

  • 50 g vaj
  • só, törött bors. mustár, citromlé , zöldpetrezselyem. tárkonylevél, metélőhagyma, Worcester-mártás
A fűszervaj elkészítése:

A szobahőmérsékletű vajat  a sóval, törött  borssal, mustárral, szűrt citromlével, finomra vágott petrezselyemzölddel, tárkonylevéllel, metélőhagymával és  néhány csepp Worcester szósszal  ( opcionális) jól kikeverjük, majd zsírpapírba töltjük és hengeralakúra formázzuk, végül  dermedésig hűtőbe tesszük.

 




 a recept hozzávalói:


  • személyenként 2 szelet csontos karaj
  • 500 g fiatal zöld bab
  • gerezd fokhagyma ( a főző vízbe)
  • só, méz, tárkony ecet ( pác léhez)
  • személyenként 1 -1 paradicsom
  • 50 g fűszer vaj
  • olivaolaj   a sütéshez






Desszertnek igazi balkáni édesség  Kadaif készült sok gyümölccsel

Mai menü:


joghurtos sárgadinnye krém leves mascarpone fagylalttal


mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertéskaraj  fűszer vajas spagetti zöldbabbal
 
mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertéskaraj  fűszer vajas spagetti zöldbabbal

kadaif idény gyümölcsökkel


Jó étvágyat ! 

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...