Sajtos szilva saláta
Ez alkalommal brie a sajt, ám a kemény sajtok ementáli vagy gauda is, kiválóan illene hozzá. Sőt korábban kizárólag kemény sajttal készítetettem a sajtos szilva salátát.Az első publikációban is így jelent meg a Magyar Nemzet szombati mellékletében, ahol anno volt egy főző rovat és rendszeresen közöltem recepteket az melléklet szerkesztőjének felkérésére. Akkoriban még nem társultak képek a megjelentetett receptekhez, bár már felmerült az igény.
A sajtos szilva saláta összeállításakor a mártás elkészítése az első lépés, hogy hagyjunk neki egy kis időt,amíg az ízek összeérnek fogyasztás előtt. Ehhez tejszínnel kikeverem az alapanyagokat, egy paradicsomot veszek,Worcestershire sauce-t Cherry brandy-t, diót, csipet sót, aprítóban megforgatom és a hidegre állítom.
A salátához a brie-t felvágom csíkokra, a szilvát szintén és a diót is durvára aprítom.
Tálalás előtt beleforgatom a mártásba a szilvát sajtot és diót, ennyi az egész már kész is van.......
Könnyen elkészíthető nagyon ízletes pikáns saláta kínálhatjuk önmagában , de lehet hideg sültek kísérője is.
Hozzávalói :
- 300 g brie, ementáli,vagy gauda sajt sajt
- 300 g szilva
- 150 g dió
- 1 dl tejszín
- 1 db paradicsom
- 1 evőkanál Worcestershire sauce
- 1 evőkanál Cherry Brandy
- só ízlés szerint
Cukkini lepény avagy quiche
Sós tészta alapot készítek, a vaj, egy tojás és rozsliszt valamint só esetleg kevés víz hozzáadásával.
Gyümölcstorta formába (vagy hasonló sütőformába) simítom, villával megszurkálom és elősütöm kb. 10 percig a tészta kosarat.
A cukkiniket megmosom, felkarikázom, a hagymát, fokhagymát szintén, serpenyőben forró olajon átforgatom, sütöm egy kicsit, majd hagyom hűlni. Amikor a tészta "elősült " beborítom a cukkini szeletekkel, zsázsával, egy tojást kikeverek sóval és tejföllel ezzel meglocsolom és a tetejét és gazdagon megszórom olajos magvakkal, most tökmag és napraforgó mag került rá, de lehetne szezám-, és lenmagot is szórni rá, a fenyőmagot szintén el tudnám képzelni, ahogy dió és mogyoró is mehetne rá, majd az egészet forró sütőbe tolom és sütöm( 200 fokon) amíg el nem készül, ami 30-35 perc általában.
Rendkívül könnyű, szinte eteti magát, érdemes kipróbálni eddig még mindenkinek a vendégeink közül nagyon ízlett és nálunk is nagy kedvenc!
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
Az előfőzött kukoricákat vékony húsos szalonna szeletekkel körbe tekerem, burkolom és sütőben ropogósra sütöm a szalonnákat.
Remek sör-borkorcsolya.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése