2010. augusztus 10., kedd

SLAVA.... ez egy családi ünnep




A családi ünnepet minden családban megünneplik, konkrét dátumhoz kötött, a család védő szentjének az   ünnepe.
A család legidősebb férfi tagjánál gyűlnek ilyenkor össze. A lányok miután férjhez mennek   férjük után  átveszik az ünnepet és azután már azt  ünneplik. Ezen  a napon aki ünnepli, azaz  a családjának az ünnepe, akkor munkaszünet  is jár neki.
Most augusztus 9.-én Szent Panteon napja, a sógornőméknél van ünnep.
A vendégek ebédre és vacsorára is érkeznek. Az egyébként nyaranta Montenegróban a tenger partján  dolgozó sógorom  minden éven haza jön ilyenkor a vendégeskedés miatt, igaz csak 1-2 napra.
 Ezt az ünnepet nem szokás szűk családi körben  ünnepelni, barátokat rokonokat is hívnak, igaz, ezért nem ritkán három napig is tart a vendégeskedés. Az első nap  a családé, szülők, gyerekek ( ha már felnőttek) a családjukka  ,másnap a többi rokon, barátok ,ismerősök jönnek. .Kerül az asztalra njeguska  a  híres sonka,  sok-sok "falatka"  az aperitívhez, mint  most házi "proja"( kukorica lisztből készül ,igen finom ), pite sajttal-tojással, francia saláta,sült paprika, paradicsom saláta, töltött gomba, sós képvilőfánk is.






balra a bárány ,jobbra a malacsült
2-3 főre tesznek ki egy-egy tálat
A fő fogás természetesen  "a"  pecsenye ,  malacsült, báránysült, egy-egy  ilyen alkalomra  egész malacot, bárányt süttetnek az erre berendezkedett sütödékben, káposzta saláta, reszelt torma jár mellé. Mivel nyár van,  igen meleg van, így a főfogás következik azonnal, kimarad a leves, töltött káposzta, amit sarma = szárma-nak hívnak ezen a vidéken .



Házi készítésű apró sütemények és kávé zárja  menüt.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...