2010. december 20., hétfő

Gerbeaud szelet karácsonyra






Ünnepi menü ajánlat




  • Aperitif:   Jägermeister



  •  Burgonya krémleves rákocskákkal, pirítóssal kínálva







Gerbeaud   szelet



Bár  a "gerbeaud" számomra nem karácsonyi  sütemény azáltal, hogy az ember külföldön él  dolgok  más megvilágításba kerülnek.  Anyukám rendszeresen készíti a férjem számára és én is, advent idején  minden évben elkészítem a magam  "gerbeaud "-ját. Azonos "régi családi " recept alapján készítjük  annyi változtatással, hogy én csökkentem a felhasznált cukor mennyiségét.


Hozzávalók : 

a tésztához
  • 650 g liszt
  • 250 g  hideg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • sütőpor
  • 40 g cukor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

töltelékhez
  • 250 g  darált dió
  • 400 g sárgabarack jam házi!!!!( a barack és cukor mennyisége azonos !!,mentes mindenféle tartósítószertől)

tetejére
100 g csokoládé ( magas kakaó tartalmú)

A tésztát a  fenti alapanyagokból összegyúrom, fóliában pihentetem a hűtőben. Pihentetés után hat részre osztom és egyenként kinyújtom téglalapokat formálva  belőlük. A  sütéshez előkészítem a tepsit, én sütőpapírral bélelem ki. Aztán belehelyezem az első lapot, megkenem a sárgabarack jam -mel megszórom a darált dióval, egyenletesen elosztom, aztán jön  következő lap. A lapokat villával megszurkálom és mindegyiket   azonos módon bekenem jam-, és dióval amíg el nem  fogy. A legfelső réteg a tészta. Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon 40 percig. Még forrón elosztom egyenletesen  a csokoládét a tetején, hagyom ráolvadni, majd elkenem, mintázom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly