2010. szeptember 29., szerda

Kacsa pecsenye és rétesek Mihály-napra

 Szent Mihály napja van


" - E napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állat tartók, és a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt.
 A Hortobágy környéki juhászokat Mihály-naptól Mihály-napig fogadták fel, így ez a nap volt számukra a legnagyobb ünnep, s mulatságokat, bálokat rendeztek (Barna 1979: 225–226). A cselédfogadás ideje is Szent Mihály volt.
 A Bács megyei Topolyán, ha valaki arra kényszerült, hogy költözködjék, azt mondták róla: „No ennek is már szentmihály van”. A Szent Mihály-napi cselédfogadásról szól az alábbi csallóközi énekszöveg:

Mikor a szógát fogadják,

Öcsémuramnak szólítják,

De amikor már megkapták,

Csak főtt krumplival táplálják.

(Marczell 1985: 50)



Szent Mihály napja gyakran vásárnap, a pásztorok ilyenkor egészítették ki felszerelésüket.



E naphoz is kapcsolódik női munkatilalom. Aki ilyenkor mos, kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég.


Sokféle, időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály-napra vonatkozóan, például: „Aki Szent Mihály napján gatyába öltözik, attól nem kell tanácsot kérni;” „Aki Szent Mihály nap után szalmakalapban jár, attól nem kérdenek tanácsot.” Vagyis aki Szent Mihály nap után is úgy öltözik, mint nyáron szokott, az nem lehet okos ember. Szeptember 29. után már nem nő a fű, mondják is: „Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet.”


Szent Mihály-nap után kezdték a kukoricát törni. E nappal megkezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, mely Katalin napjáig (nov. 25.) tartott. Mihály-nap a név gyakorisága miatt kedvelt névünnep maradt országszerte. -"


Szent Mihály napja sokáig a mi családunkban is ünnep volt,talán megint az lesz egyszer" itt a világ másik végén"
Jönnek az emlékek:




Egy dunántúli falu ahol e napon búcsút tartottak, ekkor a terített asztal körül gyűlt össze a nagy család, mert e napra hazajött a már máshol, városban élő rokonság is. Ez a falu nagyszüleim faluja, temploma is Szent Mihály nevét viseli, Eszterházi József alapította, Fellner Jakab tervei alapján épült. Ebéd után mi is  mentünk a búcsúba, volt ott kirakodó vásár és körhinta és cél lövölde is. Ami mégis  elevenebben maradt meg bennem azok az ebéd ízei:



Aranyló húsleves, ludas kása ( rizs belsőségekkel, zöldségekkel), zsírjában sült liba máj, kacsa -liba pecsenye, párolt káposzta, több féle savanyúság és a rétesek káposztás Apukám kedvéért, vakarcs( tojásos, a maradék tésztából  ezt nagymama szerette),túrós és a mákos, almás......ahogy  visszaemlékszem .




Ha nem is teljes hitelességgel idézem fel  az ünnepi étkeket, de nálunk is  van most kacsasült, káposztás rétes, almás-mákos rétes is.  Az azért szinte természetes, nem a hagyományos  módon készített ízesített, hanem annak egy saját ízlésre  módosított változata  került az asztalra  e jeles napon .







A mártáshoz  a cumberland mártás adta az ihletet: áfonya dzsem, narancslé, narancs héj, fehér száraz bor, mustár, és  édes tejszín  - beforralva.





Az áfonya dzsem  narancslével narancs karikával és gyömbérrel kevés cukor hozzáadásával készült .

Így  narancs kesernyés íze is érvényesül !!!

A pecsenyéhez leveles tészta levél ???,
amit megtöltöttem a következő töltelékkel : fűszeres  házi őszibarack jam, zöld paradicsom cikkely, erős paprika  karika.
Rozmaringos  héjában sült negyedelt  burgonya is  járt hozzá.




A rétes tésztát én veszem, a korábban már említett manufakúrában ahol ugyanúgy kézzel  készítik  mint hajdanán a nagymamám csinálta. Sajnos,  lehet már nem sokáig  ugyanis "Cika Pera " a tulaj és egyben a mester, nyugdíjba készül azt mondja elfáradt. Ha bezárnak akkor majd  a rétestésztát is én készítem, addigra megtanulom.



A káposztát vékonyra szeletelem, egy  kanálnyi cukrot karamelizálok kevéske szőlőmag olajon, majd hozzáadom a  káposztát, sózom párolom alacsony hőfokon fedő alatt.




Kb míg elkészítem az almás -mákos rétest .Ehhez az almákat szeletelem, durvára vágom ( lehetne reszelni is ) ráhelyezem a réteslapra (most 4 lapot tettem ) meghintem darált mákkal, szeletelt mandulával, kevés cukorral, mosott szárított mazsolával és feltekerem.A káposztát is betöltöm a réteslapba  frissen őrölt színes borssal  megszórom mielőtt feltekerem. Forró sütőben  készre sütöm őket.




hozzávalók :
400 g rétestészta

a káposztás réteshez :



  • 1 kg káposzta
  • 20 g cukor
  • színes bors,só


az almás - mákoshoz :



  • 400g alma
  • 20 g fahéj
  • 40 g cukor
  • 100 g mazsola
  • 20 g mandula forgács

2010. szeptember 24., péntek

Diplomaosztóra

"Ez jó mulatság, férfi munka volt! ..."



Huszonegy néhány éve első találkozásukkor  azonnal megtalálta  a férjem zsebébe rejtett, neki szánt  ajándékot, azt mondja én tanítottam meg palacsintát  sütni, és holnap átveszi a diplomáját ............ rohan az idő !!
                                                 


bazsalikom


Vivi, őszi kertünk  képeivel, virágaival köszöntünk ,holnap folytatás ......





rozmaring

2010. szeptember 23., csütörtök

kirándul az osztály



Holnap kirándulnak  a fiamék, ma megkaptuk   a "hivatalos" tájékoztatót egy tanítói levél formájában  mit vigyenek magukkal  -grickalica-  azaz chips ,ropi  stb ...., hm...!!!na jó, van változás a tavalyi évhez képest amikor csak ez szerepelt a "felsorolásban" az idén említésre került  még  a gyümölcs, szendvics is hát ez az  apropója : - miért készültek a túrós ropogtatni valóim

















Túrós tallér-,perec -,félhold-,napraforgó magban és mákkal szórva

1/2 kg lisztet 250 gr margarinnal ( vajjal,de az most nem nagyon van itt,hiánycikk!! mint a tej is,  így a tejtermékek is ....,hogy könnyebb legyen az életünk, majd csak  megoldódik.....  és újra lesz tej  is bízunk benne  már hónapok óta ) kanálka  sóval,  450 gr  túróval ( mert itt az egy nagy doboznyi adag) gyors mozdulatokkal összedolgozom. A liszt, só  kivételével mindent  egyenesen  hűtőből vegyünk ki. 
Hengerré sodrom a tésztát  a feléből korongokat csinálok úgy, hogy késsel 1 cm széles darabokat vágok le  és kézzel kissé formázom és napraforgómagban megforgatom. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezen forró sütőben   sütve kb 20 perc alatt kész  is  A tészta  másik felét középen  hosszában ketté vágom  és így szeletelem 1 cm  szélesre, az tegyik  felet mákban  forgatom  a másikból rudakat sodrok  és pereceket formázok. Légkeveréses sütőben egyszerre is sülhetnek így összesen bő félóra kell az elkészítéshez .

hozzávalók :
1/2 kg liszt
250 gr vaj vagy margarin
450 gr tehéntúró
100gr  tisztított napraforgómag
50 gr mák

2010. szeptember 22., szerda

Délutáni sütemény


 Itt van az ősz, itt van ujra,

S szép, mint mindig, énnekem.


Tudja isten, hogy mi okból


Szeretem? de szeretem.



Kiülök a dombtetőre,


Innen nézek szerteszét,


S hallgatom a fák lehulló


Levelének lágy neszét.



Mosolyogva néz a földre


A szelíd nap sugara,


Mint elalvó gyermekére

Néz a szerető anya.

......        .rćszlet
                                              ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN UJRA
                                                          Petőfi Sándor -



Ma már hivatalosan is itt az ősz, süt még a nap, kellemes  meleg  a kertben,  de már nincs  olyan ereje,   jól esik délután a forró kávé, tea és mellé a sütemény is, na de milyen, lehet apró falatnyi  vagy a kuglóf amit mindannyian szeretünk, igen ennek  is vannak változatai  a klasszikus mellett néha újítok és belecsempészek új ízeket  a forma miatt azért az elnevezés marad  kuglóf.

Tegnap áfonyás kuglóf készült  nálunk  annak köszönhetően, hogy 5 kg áfonyát kaptam  egyenesen  a Zlatar hegység erdeiből jött, és nekem ! A sógornőm jóvoltából, aki azon a vidéken született és kapcsolatait nem feledve az én javamra is építgeti tovább. Áfonya  lesz a télen is, csak vad  is legyen hozzá ! Egy adag jam el is készült belőle. Próbaként a  dagasztandó tésztához tettem pár kanállal  belőle, gyönyörű színe lett. Aztán a kisült kuglóf tetejét is megkentem az áfonya jammel, megszórtam mandulaforgáccsal is  mielőtt csokoládéval bevontam.








Ez a kuglóf kelt tésztával készült:

Langyos, cukros tej-joghurt keverékében felolvasztottam az élesztőt
majd a szitált liszt (300 g ) közepébe mélyedés csináltam és beleöntöttem az időközben felfutott élesztőt majd elkezdtem dagasztani, kevés langyos tejet, egy tojást, 100 g olvasztott vajat is  adtam hozzá, egy narancs héját amit elözőleg forró vízben áztattam  felszeleteltem, aprítottam bele, egy csomag bourbon vaníliáscukor is belekerült még és az áfonya jam, majd ha  már megfelelő állagú a tészta lehet pihentetni amíg  legalább a duplájára nő.

Forró sütőben kuglóf formában sütjük  50 percig. A forma alját mandula forgáccsal hintettem meg,  mivel én  szilikon formában sütöttem így szükségtelen volt kikenni  mielőtt a tésztát beletettem. A kisült kuglófot miután kiborítottuk   a formából a fentiek szerint bevonjuk  csokoládé mázzal. 
A csokoládé mázhoz  jó minőségű étcsokoládét olvasztunk és vajjal, tejszínnel szükség szerint gazdagíthatjuk.

2010. szeptember 20., hétfő

Kacsamájjal töltve

Kacsamájjal töltött szűzpecsenye




  •  túrós tejfölös,kakukkfüves fusillivel



  •  és csokoládés fusillivel, csípős paprikával,zsályával 



......hát nem is tudom a  hús vagy  a köret sikeredett különlegesebbre, tény nagyon finom lett!!!!

 Talán mert " szárnyakat kaptam ", ma délben míg az iskola udvaron  vártuk  csemetéinket egy Anyukával beszélgettem. Természetesen az Ö fia érkezett meg először.
"- Anya! - szólalt meg .
- Tudod-e, hogy az osztály legjobb tanulójának Édesanyjával beszélgetsz ?" - hát, az állam is leesett
.....Azt eddig is tudtam, hogy jó eredményeket ér el  a gyermek itt is, ott  is, a két iskola ellenére is,  de ilyen jellemzésre azért nem számítottam....Hiába  a szülő büszke  a gyermek teljesítményére,  azt gondolom nem vagyok ezzel egyedül...


A szűzpecsenyét felszúrtam és egyszerűen beletöltöttem  a pecsenye  kacsamájat. Felforrósítottam   egy serpenyőben   két kanál  kacsazsírt, átsütöttem  rajta  a húst minden oldaláról, 1/3 póréhagymát dobtam mellé, 2-3 perc múlva egy kápia paprikát is  majd 5 perc múlva  kávés kanálnyi piros -paprikával megszórtam, sóztam, közben  a sütési hőmérsékletet csökkentettem, felöntöttem 1 dl száraz fehér borral és fedő alatt tovább pároltam kb 10 percig,  kikapcsolt tűzhelyen hagytam pihenni még egy kicsit. Ez idő alatt kifőztem  a tésztát, amit túróval tejföllel szándékoztam  tálalni. Aztán észre vettem   csokoládét mert közben kuglófot is sütöttem...
A felolvasztott csokoládét kevés vajjal,tejszínnel feljavítottam az állaga elég sűrű maradt még így is,ezt tettem a tésztára.
Meglepően jó párosítás... zsálya és erős paprika  ellensúlyozza a csokoládé édességét  illik  kacsamájhoz talán egy pohárka ófurmint hiányzott még ....


majd legközelebb mert lesz  még nálunk  csokoládés fussili csípős paprikával,zsályával  kacsamájhoz!

2010. szeptember 19., vasárnap

2010. szeptember 18., szombat

A sütőtök virágja

ehető virág



Hát lehet ennek ellenállni ?


sütőtök
augusztusban  így nézett ki

ilyen szeptember második felében


Már augusztusban  is kacérkodtam vele,  akkor nem mertem    letépni, lesz még belőle termés, de most már szeptember közepe van.............  az idő eljárt felette, virágzik még mindig rendületlenül.....
Láttam már cukkini virágot, tök virágot  a tányéron, akkor miért ne lehetne sütőtök virágja?

Anyósomék kertjét díszítik  e sárga virágok melyekből a sütőtök lenne, ha mi nem vetnénk korán véget ennek a lehetőségnek




     


Így végezte a tányérunkon..........

A megmosott virágokat kecskesajt hasábokkal töltöttem és forró sütőben sütöttem míg a sajt elolvadt a virágok is átsültek,  kb. 2/3 sütési időben meglocsoltam kevés olívaolajjal amiben erős paprikát tartok így az kissé csípős. Kapia paprikát sütöttem vele  együtt .

hozzávalói :


  • személyenként  1-2 sütőtök virág
  • 200 g kecskesajt kb,1 x 1 x 5 cm hasábokra vágva
  • 4 db kápia  paprika
  • csípős paprikás olívaolaj




2010. szeptember 17., péntek

Minden gomba jó ! 37.VKF





 Gomba most  kora ősszel .....jó ötlet, még eső is volt hozzá, napsütés is minden ami csak kell  és mégis, nekem ez a feladat nem is olyan egyszerű. Jártam én   gyermekkoromban Nagyapával gombászni, emlékszem is  a szegfűgombára, azt  gyakran találtunk, na de nem mernék ma már vállalkozni  az erdei -mezei  gomba gyűjtésre, túl veszélyes dolog ez nekem  pedig még az egyetemen is tanultam  növénytanból, de hol van az már.....Na akkor irány a piac mégis csak egy nagy városban ez a lelőhelye  a gombának. Igen ám, de hol a gomba ? Gomba sehol ...ez a helyzet a megszokott piacomon, egy állandó helyen,  ahol szoktam is rendszeresen vásárolni most is van ugyan  sampion, sőt nekem  mint mindig extra friss, kicsi,  külön válogatott  a bontatlan rekeszből - egy szavam sem lehet, mégis most valami mást szeretnék.
Próbálkozom  a belvárosi általam igen jónak minősített piacon is. Ez a piac igen előkelő helyen van  aki már járt Belgrádban az talán tudja, aki nem az is  hallhatott róla az ún. bohém negyed a "Skadarlija " alatt. Ennek ellenére az első próbálkozás sikertelen,  van ugyan néhány erdei gomba  de szárított és még csak remény sem csillan fel a változásra. Azért kitartóan továbbra is látogatom  e piacot, pedig nincs közel hozzánk, nem jövök   üres kosárral haza  egyszer sem, ám  gomba nélkül, míg egy nap  mégis ott ez  a sárga kicsi illatos ( a csomagtartóban  igen intenzíven lehetett  érezni, talán kajszira, paprikára  emlékeztet ?  ) tölcsér alakú szabálytalan  kalapszerűen  kiszélesedő felsőrészű, fodros,  róka gomba . Cantharellus cibarius.

Ebből lesz  VKF . receptje !



Bélszín, csokoládés rókagombával


Vörösborban  pácolom néhány órát  a bélszínt.

Pontosabban  mivel én vásárlás után mindig adagokra  osztva azonnal mélyhűtőbe teszem a  megtisztított húst, vörösborral meglocsolva  hagyom  kiengedni.

Forró szőlőmagolajon  átsütöm minden oldalról, erős tűzön, majd a  hőmérsékletet csökkentve hozzáadom a megmosott megtisztított rókagomba felét, az  apróra vágott póréhagyma zöldet, fedő alatt tovább sütögetem így együtt őket, mikor a gomba már "összeesett", meghintem sáfránnyal, sózom, hozzáadom  a többi gombát is, pirítom  még egy kicsit  és felöntöm a vörösborral, beledobom az apróra tört esetleg lereszelt  magas  kakaótartalmú étcsokoládét  és lekapcsolom a tűzhelyet. 


Kölessel, gyümölcsös vegyes salátákkal tálalom.



hozzávalók:                                      

  • 600 gr bélszín
  • 250 gr  rókagomba
  • 1/3 póréhagyma  zöld
  • sáfrány,só,
  • 30 gr magas kakaó tartalmú csokoládé
  • 1 dl vörös bor
  • tölgyfa levél saláta,rukkola
  • vilmos körte,szőlő,narancs

párolt köles,
melyhez hevített olajon átforgatom a megmosott
kölest,majd felöntöm forró vízzel és fedő alatt elzárt tűzhelyen  hagyom párolódni( a kerámia lapos tűzhely még tartja egy ideig  a
 meleget fokozatosan hűl csak  ki ,ennyi elég is  köleshez)



























2010. szeptember 16., csütörtök

céklával sült szűzpecsenye

Siettünk a suliba, sok volt házi feladat, ki akartunk menni  a kertbe is, és a hétvégi piacozás után  2,5 kiló cékla is került a kosaramba.
- Eláll az!  jó lesz az! - így a néni, aki rám tukmálta e mennyiséget. Igaz  ami igaz szeretjük a gyönyörű színe, na meg  a leve  miatt is, de jó salátának, előételnek, levesnek és még sorolhatnám.










Ezek ismeretében így   lett a mai ebédünk is céklás.

 Ha úgyis sül  a  juhsajtos origano -s kifli akkor ha nem is" hetet egy csapásra "de legalább kettőt, a húst is zacskóba tettem mellé a hámozott céklákat, meghintettem  római köménnyel  és kb.40 percig sütöttem  forró sütőben.



hozzávalók :

600 gr szűzpecsenye
800 gr cékla
málnaecet, méz,só
rukkola, tölgyfalevél, lollo rosso saláták














Aztán  a  húst szeleteltem  tölgy-, lollo rosso-, és rukkola  saláta ágyon a céklával tálaltam  málna ecettel és mézzel meglocsolva.Mellé a már említett juhsajtos origano -s kifli  ami még meleg volt.

2010. szeptember 15., szerda

must


A must a szőlő kipréselt leve a bor alapanyaga - ez egy definíció.
Nálunk  inkább fogalom  a must amit a gyermekem is már évekkel ezelőtt megismert.


Történt ugyanis, hogy elvittem  a Krepuska fesztiválra  mert az van,  volt  a  legközelebb hozzánk itt aztán volt  szőlőprés is amit  ki is lehetett próbálni. Első évben még kellett a felnőtt segítség aztán az évek múlásával már ment önállóan  a" must készítés", must kóstolás.

Haza térve boldogan meséltük  Nagyinak  ittunk mustot is, na itt történt  a forduló az életünkben.  Nagyi másnap előszedte a krumpli nyomót és szemezte a szőlőt,  majd préselte a mustot az unokájának. Innentől kezdve már nekem is ezt  a feladatot tűzi ki  a gyermek  ősszel. Alig várja  a szőlő megjelenését, igaz nekem újra munkába állt  a gyümölcs centrifugánk ami  egyszer már majdnem a kikerült a konyhából mert eltörött, hősiesen kiszolgálva  a kis gyermekemet,  eltörött az a része ami leszorítja a tetejét anélkül meg el sem indul  biztonsági okokból .   Úgy döntöttem nagy már a gyermek, így nincs szükség a házi  gyümölcslevekre, hibás döntés volt belátom, félre tettem. Most újra munkába állítottam  igaz  miden kezemmel fogom, szorítom  így aztán  a töltés miatt kissé lassan haladok, de a szőlő leve és az alma- ,cékla-,sárgarépa-, meg ami eszembe jut kárpótol. Egyszer majd veszünk  talán újat is megint ...
Krepuska festivál lesz az idén is olvasom az  interneten  talán ép akkor megyünk mi is Budapestre  lehet ott leszünk  mi  is. http://www.krepuska-feszt.hu/

Ha must  van ,akkor az ebéd is musttal készüljön  legyen
 szűzérmék  mustmártásban főtt kukoricával


A szűzérméket enyhén sózom lisztbe forgatom, majd  kanálnyi szőlőmag olajon  átsütöm őket, megforgatom, hogy  a másik oldala is megpiruljon, felöntöm  musttal, beforralom, tejszínnel dúsítom, ha szükséges  kevés liszt  hozzáadásával lehet sűríteni. A gyermek miatt nem tettem bele, de ha felnőtt társaságnak készül szemes színes bors és csípős chili  paprika  jól illik hozzá. Zsenge főtt kukoricával kínáltam, friss zöld salátával.




 
hozzávalók :


  • 800 g  szűzérme
  • 4 dl must
  • só, színes szemes bors, csípős chili paprika
  • 1 dl tejszín


  • liszt

2010. szeptember 13., hétfő

Aperitiv a kertben

 előkészületek a  gyertya fényes falatozáshoz   a kertben


Kellemes késő délután van, mire haza értünk az iskolából úgy hat körül, most is mint mindig  ha az idő engedi  maradunk még kint a kertben. Ez van, ha  a gyermek  délután megy suliba.


az "elrontott " almarózsa sós változat

 fahéjas köményes almás tekercs.


Közben én felugrok  konyhába bekésziteni  a süteményt ami aztán fura módon átalakult. Hát igen egy  óvatlan mozdulattal mellé nyúltam és a fahéj helyett a köményből hintettem az almás tésztára........  van ez így. Több helyen is láttam  a blogokban ezt az almás rózsát a napokban  nagyon megtetszett jó lesz uzsonnára  a gyermeknek,  akár a suliban,vagy itthon  a délutáni tea mellé, ha ízlik, felveszem  a pálmalevél, kakaós csiga  mellé a gyerek bulik kínálatába - gondoltam. Siettem,  a tésztát még mielőtt elindultam a suliba a gyermekért előkészitettem,  csak ki kellett nyújtani   két  ujjnyi csíkokat vágni belőle,  a szeletelt almát ráhelyezni és - cukrot egyébként sem szándékoztam hinteni rá - jött volna a fahéj, ám a kezemben átalakult  köménnyé. Lesöpörni egyszerűen lehetetlen volt, ráragadt a tésztára, gondoltam egyet és még  a fahéjat is rászórtam  aztán szépen felgöngyöltem mintha mi sem történt volna persze ez sem ment túl egyszerűen  mert nem pároltam előtte az almát, mi a sült almát jobban szeretjük......... hát így nem lett szép rózsa belőlük  ,de az ízük nem rossz...... fahéjas köményes almás tekercs. Forró sütőben megsütöttem aztán  juh sajttal  kínáltam .


 fahéjas köményes almás tekercs. kecskesajttal fahéjas köményes almás tekercs.kecskesajttal fatálon


Közben  hazaért  a férjem is  Ö is  kertben ragadt míg sült a "sütemény"  én is visszatértem,  egyre hűvösödött, jólesett volna egy apertiv  ami kissé átmelegít. Kedvenc szomszédaink  is csatlakoztak hozzánk így már négyen lettünk plusz a gyermek, míg a poharakat rakosgattam a tálcára jött az ötlet ha már fűszeres lett az almás "süteményem" jó lesz az ital mellé, még melegen  levittem  a kertbe azt is  érett juhsajt kíséretében. Evés közben jön meg az étvágy a következő tálcán már  szárított  füstölt Zlatibori hátszín is megjelent gyümölcsökkel házi zsemlével  így lett rögtönzött vacsora  gyertyafényben  egy enyhe őszi este a kertben ( a gyertyákat délelőtt vittük ki  gyermekkel nem is sejtve, hogy ilyen hamar már rájuk kerül  a sor)

Zlatibori füstölt hátszín szőlővel,friss fügével


Zlatibori füstölt  húsok megérdemelnek egy külön bejegyzést így arra még vissza térek később.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly