2010. december 31., péntek

Jön,.... a sajtos-juhtúrós pogácsa szilveszterre !!




Már legendássá vált nálunk ez  változat. Családi hagyomány, Anyáról lányára  ...korábbi eredetét még nem kutattam, mert  olyan  természetes, hogy itt van, ebben nőttem fel. Az év többi napján nem készítjük, de az utolsó napot megilleti néhány tálca. Emlékszem,  szüleim mentek  minden évben valahova ünnepelni  szilveszteri bálba, óévet búcsúztatni, de ez  mit sem befolyásolta azt a tényt, hogy  sajtos-juhtúrós pogácsát sütni kell, sőt, még az is előfordult,  megtömték  a zsebeiket vele mielőtt elindultak, útravalóul. Nemcsak  sajtos-juhtúrós pogácsa volt, hanem volt , lampionokkal, szerpentinnel feldíszített lakás, mikor nem volt csillám por a frizurába, akkor házilag készítettek  egy karácsonyfa díszt összetörve. Anyám apróra porrá zúzta, evvel hintette be  kész frizuráját, hogy csillogjon. Volt malacsült mindig, még akkor is ha vacsorát  rendszerint nem otthon töltötték el. Aztán mikor már elköltöztem otthonról akkor Anyám nekem is sütött szilveszterre, frissen hozták át délután egy tepsi ,ennyi volt a jussom...
Nem is emlékszem mikor kezdtem én is sütni, de most már anélkül elképzelhetetlen  az óév búcsúztatása.
Fontos  a mérete is, csak egy falatnyi ami pont befér az ember szájába.

Recept : (kissé megsárgult az idők során  ideje új formát öltenie )

  • 1/2 kg liszt
  • 35 dkg vaj
  • 30 dkg liptói túró  ( juhtúró)
  • tejföl
  • reszelt(kemény) sajt  a tetejére tojással kenve


ennyi, amit megőriztem az évek során eredeti kézírással






Elkészítése nem túl bonyolult a hűtőben tartott alapanyagokból  rugalmas tésztát  gyúrunk, fóliában pihentetjük, így könnyebben tudunk a tésztával dolgozni. Amit kinyújtunk, kissé felvert tojással megkenünk és reszelt sajttal megszórjuk. Kis méretű pogácsa szaggatóval, amit minden egyes alkalommal lisztbe mártunk kiszaggatjuk a pogácsákat, sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük. Előmelegített sütőben  20 perc alatt pirosra sütjük.

Ha kevés szerecsendióval megszórjuk sütés előtt, igazán különleges, nagyon kellemes íze lesz .


"Modernizált" változata kecske sajttal,  rozmaringgal és mandulával készül.
Mindkettő kitűnően illik   a  szilveszteri  buliba  poharazgatáshoz, de újév napján is kínálható a koccintáshoz .


2010. december 30., csütörtök

Szilveszteri menüajánló ( válogatás a teljesség igénye nélkül)

Szilveszteri menü 2010



Mit kerülhetne a vendég váró asztalra ?




Gyümölcsös-sajt tál frissen készült rozmaringos muffin kenyérkékkel, természetesen idény gyümölcsökkel, ilyenkor tél -víz idején az aszalt gyümölcsök mint szilva füge datolya,
a frissek közül
az alma, esetleg körte, dió amit ajánlok, citrusfélék   friss fűszer növények, méz -balzsam ecet, ( csak ínyenceknek)
















Pikáns narancs saláta



Amihez a salátákat megmosom, centrifugálom, csíkokra vágom. A narancsokat meghámozom, karikára vágom, vagy gerezdekre szedem és harmadolom őket. Az új hagymát, póréhagymát karikázom a sonkát csíkokra vágom. A hozzávalókat salátástálban összekeverem, shakerben összerázom a öntethez a mustárt, fehér balzsamecetet, mézet, fehér borsot pici tengeri sót.





Hozzávalói :
  • egy fej saláta
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 2 narancs
  • csomag újhagyma vagy egy póréhagyma
  • kanál mustár dijoni vagy csípős tormás mustár
  • öntet fehér balzsamecet
  • kiskanál méz
  • frissen őrölt fehér bors ízlés szerint
  •  csipet só




füstölt húsos szalonna zöldségekkel


















káposztás rétes





füstölt sonka










sodort perec


Körül néztem kicsit,  mit ajánlanak Budapest híres vendéglátó helyei az év utolsó napjára
íme  néhány menü sor :


Kir Royal

Szárított marhasonka birsalmakrémmel és kandírozott naranccsal

Mátraaljai Hárslevelű 2008 – Borpalota Pincészet



Lángoló alma carpaccio libamájjal

Tokaji Muscat Lunel 2003 - Gundel Pincészet



Erdei gomba esszencia Sherryvel es zöldségkaviárral



Kőrák sütemény narancs aiolival

Banyászói Olaszrizling 2008 - Légli Ottó Pincészete



Rebarbara szorbet érlelt olívaolajjal



Posírozott borjúszűz szarvasgombás csicsókapürével és grillezett sütőtökkel

Szekszárdi Kékfrankos 2008 - Takler Ferenc Pincészet



Pezsgőkrémes macaron



Tonkababos csokoládé aranyfényben

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2003 – Gundel Pincészet



Chateau Vincent Prestige Brut 2005



/ Gundel -től






Péntek Tamás a  GELLÉRT szálloda mesterszakácsa a különleges alkalomra a legnemesebb alapanyagokból készült ételeket állítja csatasorba.



Előételek■Friss kevertsaláta dresszingekkel

■Vörös lencsesaláta snidlinges házi majonézzel

■Füstölt lazac tartlet kaviárral

■Szarvasgombás kacsamáj terrin

■Gödöllői malac galantin

■Bécsi burgonyasaláta fűszeres mangalica falatokkal

■Konyakos borjúnyelv-krémmel töltött paradicsom

■Rózsaszínre sütött hátszín spárgával és kukoricával

Főételek■Rákspízek csípős indonéz mártásban

■Grillezett lazacfilé tárkonyos hollandi mártással

■Ropogós kacsasült ludaskásával

■Kakukkfüves nyúlpecsenye

■Erdei gombával töltött mangalica sült

■Vesepecsenye Colbert módra

■Borjúszűz torony libamájjal és parajjal

■Vörösboros szarvaspörkölt

Köretek■Basmati rizs

■Wok zöldségek

■Paradicsomos rakott burgonya

■Zöldfűszeres polenta

■Sáfrányos szélesmetélt zöldségszalmával

Desszertek■Málnahabos csoki cseppek

■Gesztenyés kardinális falatkák

■Opera szelet

■Somlói ízelítő

■Flódni rétes

Éjféli büfé■Korhelyleves

■Malacsült aszalt szilvás párolt káposztával és hagymás törtburgonyával

■Lencsefőzelék füstölt marhanyelvvel







És legyen még egy hagyományosnak   igazán nem mondható menü  is  szintén  Budapest  belvárosában nemrégiben nyílt Nobu  kínálatából .

A michelin csillagos Costes  ezt  kínálja  

Gerbeaud  Sörház kínálata ilyen  az év utolsó napjára.

Zila kávéház  menüje  itt található.


Budapest Hilton a bálteremben és az Icon étteremben is várja vendégeit  a menüsor  elérhetö itt


Jó válogatást  biztos mindenki talál kedvére valót a kínálatban.

2010. december 29., szerda

Elzászi savanyú káposzta

Nincs ünnep töltött káposzta nélkül,  valahogy nekem úgy tűnik ez magyar hagyomány, legalábbis amire vissza emlékszem, Nagymamánál, Anyámnál és a rokonság valamint az  ismerősök asztalán ez a fogás mindig ott volt, jól lehet melegíteni, másnap még finomabb, annál jobb minél  többször melegítik   hallottam számtalanszor. Később jó néhány  fogadás, rendezvény kínálatában is ott szerepelt,  nekem valahogy mégsem sikerült megkedvelni igazán,  évente egyszer, ennyi elég is belőle nekem. Nem karácsonyra, akkor nekem ez nem elég ünnepi, de valamikor ezeken a decemberi napokon kerül általában terítékre. Miután  Szerbiába költöztünk rá kellett döbbentem az idáig magyarnak hitt töltött káposzta  konkurenciát kapott, itt ugyanis  ha lehet még népszerűbb, "sarma" (szárma) -nak hívják,  kicsit másként készítik, de minden ünnepi asztal  elmaradhatatlan része és  nemcsak ünnepekkor fogyasztják.






Ami a legmeglepőbb volt számomra  az, az a tény,hogy itt háznál készítik savanyítják  káposztát. Majdnem mindenki,   a fiam keresztszülei a belvárosban laknak,  pár percre  a híres sétáló utca" Knez Mihail" -tól mintha Budapesten a Sas utcában lenne lakásuk és káposztát savanyítanak az erkélyen, meg a pincében tárolják a  hordót. A férj készíti. Tudni  kell ők még csak nem is gurmanok, sőt, ahogy a feleség jellemzi magát nem  "konyhatündér", nekik még most is az Anyukája készíti naponta az ebédet, de káposztát azt savanyítanak és  savanyúságot is készítenek. Készítenek itt  a közvetlen szomszédságunkban is, látom az erkélyeken a  hordót, hordókat. Ősszel nagy a káposzta felvásárlási láz,  aztán kitart egész télen az egészséges C vitaminban gazdag  savanyú káposzta  amely gyakran kerül salátaként is  az asztalra  piros paprikával enyhén meghintve , ilyenkor  a káposztát negyedelik.
Én  korábban vecsési káposztát vette   a  Lőrinci piacon amíg  a régi helyén  állt, volt egy"nénim " ott  álltak  a hatalmas fa hordókban  a káposzta, csalamádé, uborka, ecetes paprika és többi savanyított  zöldség,  néha bizony sor is kígyózott előtte. Időnként  főleg karácsony előtt  a fia is besegített ő is  piacolt néha ha nem voltak sokan elbeszélgettünk. Én eddig csak szálas káposztával találkoztam  és külön kellett kérni  levelet  ha a tölteléket abba akartuk burkolni. Erre felé a káposztákat egészben savanyítják  ebből adódóan   taposni sem kell,  de levegőztetni szokták -ha jól értesültem van olyan hordó amin csap van, azt kell időnként kinyitni, ha nincs ilyen akkor gumi csövön keresztül kell levegőt fújni bele  ...





Így adódott, hogy az előbb említett keresztapa készíti nekünk is  káposztát, nem járok már én sem piacra miatta,  kicsi kis hordócskánk van nekünk is ebbe 3-4 fej is belefér ,mi már készen kapjuk  a savanyú káposztát  amit még  birsalmával, szemes borssal , hegyes paprikával kiegészítek ügyelve, hogy mindig  a káposzta lé alatt maradjon  úgy tartom  felhasználásig .







  A mai ebédhez az  ihletet  a híres

 elzászi  savanyú káposzta

 adta










Hozzávalói :

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • néhány babér levél

  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 5 szem boróka bogyó
  • 2,5 dl bor
  • 2 evőkanál kacsa zsír
  • burgonya
  • húsos szalonna
  • szűzpecsenye















A káposztát ízlés szerint előkészítjük, ha kell átmossuk,a fenti fűszerekkel feltesszük főni és közepes hőmérsékleten főzzük  hosszasan  félidőben felöntöm a borral, a burgonyát mikor már majdnem kész akkor adom csak hozzá.Míg az is megpuhul   külön serpenyőben átsütöm  húst és a szalonna szeleteket is ropogósra sütöm .

2010. december 28., kedd

Lett az idén fehér karácsonyunk is

Hó, hó, hó,  esik a hó, karácsony második napján váratlanul szállingózni kezdett, aztán mire  a korcsolyázásból hazaértünk már látni véltük a fehéredő háztetőket  is, az  ebéd alatt már a kert is kezdett fehérbe burkolózni, azóta pedig  a fenyők is vastagon  fehér lepelben. Én lapátolom  a havat  naponta,  ( a többieknek úgy látszik más dolga akad, mint minden évben  ha hó lapátolásra kerül a sor  ebben  nyolclakásos társas házban, itt  csupa elfoglalt ember él ) de lehet a kertben szánkózni, mert,  domboldalba épült a házunk és nagyokat hógolyózni, ilyenkor a gyermek is kint van velem. Ma még iskola  is van és mondhatom remek a tanító néni is,  mert az utolsó két óra előre bejelentett  hógolyózás,  szánkózás lesz  a sulival átellenben levő parkban, ami nem más mint  a hegyoldalban  kezdődő erdő, úgy hallottam holnap is  hasonló program várható. Éljen a tél, végtére is ez  nyelv óra is ahol a téma most a tél.
 Karácsony esténként vendégség volt nálunk, egyik nap a család, rokonok,  másnap barátok,   svéd asztalos variációban, mert másként nem férünk el  kényelmesen, így hideg büfé a legcélszerűbb,  ilyenkor  a konyhapultok átalakulnak kínáló  asztallá,   étkezni meg ki hol talál helyet  az étkező asztalnál, ide általában  gyerekeket ültetem a biztonság kedvéért, nekik kijár a nagyobb kényelem, a felnőttek meg  a szobában lévő  kis asztal  vagy csak úgy tányér  a kézben állva  kinek hogy tetszik megoldásokból választhatnak .

A menü mindkét nap hasonló, a hideg töltött húsok  előre elkészíthetők, sőt a könnyebb szeletelés miatt ajánlatos is így tenni, a tészta köntösbe  bújtatott szűzpecsenye aznap készül az ebéddel együtt sül, így az friss, a zöldségek, köretek, dekoráció,  maga  a tálalás már nem igényel nagy munkát a lényeg az előkészületeken van  tervezésen és kivitelezésen.Mivel hűtő pult nem áll  a rendelkezésemre így kéttálcás megoldással dolgozom,  azaz a kettő  közé jég akukat helyezve   biztonságosan maradhat az asztalon a  étel, nem kell aggódni,hogy esetleg  a melegben baja esik.



Került az asztalra :

















































  • ......Szűzpecsenye köntösben................................../ origanos gombával, juhsajttal  bélelve  a második napra













  • Dióval töltött, aszalt szilvával bélelt szűzpecsenye

  • Fűszeres narancsos áfonya lekvár

  • Füstölt hátszínszeletek








  • Csípős zöld paradicsom chutnay















  • Kecske-, és juh sajt









  • Datolya, aszalt szilva és más gyümölcsök




  • Gránátalmás káposztás saláta




  • Rozmaringos sütőtökös kenyér, 
  • sok- magvas kenyér, 
  • diós kenyér 
  •  zöld borsos lágy sajttal sült kenyérmuffin




...és számos karácsonyra  készült apró sütemény,
  • beigli, 
  • stollenek,
  •  karácsonyi fatörzs is.






Dióval töltött aszalt szilvával bélelt szűzpecsenye


Az aszalt szilvát ha nem magozatlan  kimagozzuk és a mag helyére diót ültetünk, ha felnőtteknek készül lehet rumba -konyakba  is áztatni mielőtt a felszúrt  húsba töltenénk. A szűzpecsenyét gondosan megtisztítjuk a hártyáitól  éles hosszú  pengéjű késsel határozottan felszúrjuk. Én  csontozó kést használok erre  a célra mivel az vékony  így még vízszintesen egy hasítás végzek így van  bőven hely a töltelék számára. Az ily módon ejtett nyílásba nem túl szorosan, de nem is hagyva nagy hézagokat  a betöltöm   diós szilvákat,  a töltött szűzpecsenyét  sós, enyhén borsozott fahéjba forgatom és  sütőben  közepes hőmérsékleten  készre sütöm.Lehet sütni tűzálló tálban, de sütő zacskóban is. Hidegen szeletelem kb. cm szélesre.


















.....

2010. december 27., hétfő

Ebéd az ünnep (karácsony) második napján

 




-----  Martini dry, citrom karikával& olajbogyóval




Zöldborsó krémleves  lazac rózsákkal



Kacsamájjal töltött bélszín,  kéksajtos-vörösboros mártással nyakon öntve, zöldségekkel párolt  rizs (kukorica-gomba-spenót-sárgarépa) pirított fenyő maggal hintve,  áfonya zselével tálalva/ Vörös bor

karácsonyi vegyes sütemények  beigli, gerbeaud, mézeskalács, csokis -narancsos-, sárgarépás -,   apró sütemény,  kókuszos csillag, hókifli, zabpelyhes sütemény

2010. december 25., szombat

békés boldog ünnepeket

Karácsonyi  ebéd




étvágy gerjesztő:
Vegyes saláta ágyon kínált  fűszeres -magos juh sajt kockák   /  KIR





Gyömbéres cékla krémleves tejszínnel








Rozmaringos kacsasült flambírozva, gesztenyés krumplipürével, aszalt szilvás-gránátalmás párolt káposztával,  / rosé vagy vörös borral




Karácsonyi fatörzs
 




kávé, tea

Ünnepi hangulatban

........itt  van már a karácsony


Ünnepi reggeli :


ünnepi reggeli

Friss kecskesajttal töltött datolya, vegyes zöldsalátákkal, rozmaringos sütőtökös kenyérrel, illatos téli teával kínálva. Füstölt hátszín szeletek  aszalt szilvával és friss gyümölcsökkel. Sok -sok karácsonyi  vegyes sütemény a reggeli kávéhoz.
B O L D O G   K A R Á C S O N Y T  !!

2010. december 21., kedd

Csokoládés -narancsos harang és fenyő advent utolsó napjaira



Narancsos-csokoládés harangok és fenyők,




Hozzávalói:



  • 100 g csokoládé (Min.70%) 
  • 75 g étkezési keményítő
  • 175 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 db tojás
  • 40 g cukor
  • narancshéj










A csokoládét lereszelem, nekem ez volt  a legnehezebb feladat, próbálkoztam  a kis lukú-, majd a nagy lukú -,reszelővel sőt az uborka gyaluval is az eredmény siralmas, végül  késes darálóval oldottam meg a problémát. A csoki tehát apróra darálva, hozzáadom a lisztet, étkezési keményítőt, hideg vajforgácsokat, egy egész tojást, csipet sót és  a reszelt narancshéjat, összedolgozom  a tésztát, fóliában pihentetem hűvös helyen. Aztán 4 -5 mm -re nyújtom enyhén cukrozott munkaasztalon, tetszés szerinti formát szaggatok ki belőle, az idén harangokat és fenyőt. A leeső darabokat újból összegyúrom, nyújtom szaggatom.
Előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt lemezen sütöm 15 percet. Ha kihűlt, naranccsal kikevert porcukorral, illetve narancslevével olvasztott csokoládéval áthúzom.                                                     Száradás után jól záródó fém dobozban tárolandó.




Menü ajánlat  az ünnepre





Hideg málnakrém leves kevés málna pálinkával ízesitve



Bélszín csokoládés rókagombával kölessel
 ital: Soproni kékfrankos




















Gyümölcssaláta (banán,mandula, citromlé, méz/kivi,mandarin,narancs,gránátalma,mazsola,konyakkal meglocsolva---esetleg flambírozva?---)és a fenti aprósütemény, Cappuccino

2010. december 20., hétfő

Gerbeaud szelet karácsonyra






Ünnepi menü ajánlat




  • Aperitif:   Jägermeister



  •  Burgonya krémleves rákocskákkal, pirítóssal kínálva







Gerbeaud   szelet



Bár  a "gerbeaud" számomra nem karácsonyi  sütemény azáltal, hogy az ember külföldön él  dolgok  más megvilágításba kerülnek.  Anyukám rendszeresen készíti a férjem számára és én is, advent idején  minden évben elkészítem a magam  "gerbeaud "-ját. Azonos "régi családi " recept alapján készítjük  annyi változtatással, hogy én csökkentem a felhasznált cukor mennyiségét.


Hozzávalók : 

a tésztához
  • 650 g liszt
  • 250 g  hideg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • sütőpor
  • 40 g cukor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

töltelékhez
  • 250 g  darált dió
  • 400 g sárgabarack jam házi!!!!( a barack és cukor mennyisége azonos !!,mentes mindenféle tartósítószertől)

tetejére
100 g csokoládé ( magas kakaó tartalmú)

A tésztát a  fenti alapanyagokból összegyúrom, fóliában pihentetem a hűtőben. Pihentetés után hat részre osztom és egyenként kinyújtom téglalapokat formálva  belőlük. A  sütéshez előkészítem a tepsit, én sütőpapírral bélelem ki. Aztán belehelyezem az első lapot, megkenem a sárgabarack jam -mel megszórom a darált dióval, egyenletesen elosztom, aztán jön  következő lap. A lapokat villával megszurkálom és mindegyiket   azonos módon bekenem jam-, és dióval amíg el nem  fogy. A legfelső réteg a tészta. Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon 40 percig. Még forrón elosztom egyenletesen  a csokoládét a tetején, hagyom ráolvadni, majd elkenem, mintázom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly