2011. január 2., vasárnap

Újévi malacsült,pezsgős káposzta és lencse hozza a szerencsét.....

Szilveszteri szokásaink malacsülttel,pezsgős káposztával és sajtos juhtúrós pogácsával.  



Szilveszter  az év utolsó napja


Lázas készülődések, házi bulik, mindig másnál, de nem egyszer voltam "vendégháziasszony" is. Vittem  a malacsültet, az elmaradhatatlan  sajtos-juhtúrós pogácsákat és az előre összeállított bevásárlólista alapján a házi gazda által  bekészített alapanyagokból a helyszínen állítottam fel a  büféasztalt. Igen, korábban volt olyan is, mindenki hozzon valamit  alapon buliztunk, én a karácsonyról maradt beiglitől szabadultam meg ily módon, akkor még anyai nagyanyám is sütött, küldött, emlékszem, egy alkalommal  a meggyes- mákos újítására, amit talán meg se kóstoltunk,  elítélve  a tradícióktól való elrugaszkodása  miatt, ma már  nem tenném, de akkor Andris a rendkívül tehetséges  színész palánta  legnagyobb örömére nem így vélekedtem,..... aztán ebből is hagyomány lett ..... minden évben vittem Andrisnak  a karácsonyról lemaradt beigli rudakat, ma  már ezt is  a múlt,  vajon mi  lett vele ? Ki tudja, az idők  során elveszítettük egymást és változtak a szilveszterezési szokásaim is,  egy időben dolgoztam, mert  az olyan bulinak ígérkezett, voltam csoporttal vidéki szállodában és  a hűvösvölgyi Gulyás partin is, nem vált be ez sem. Aztán megint  baráti társaság  kissé rám erőltetve  a kötelező jól érezni magad most, pont ma hangulatot  ez se jött be .
Megismerkedésünk évében  férjem a hegyekbe vitt, Zlatiborba,  nekem külföld, eddig  ismeretlen táj,  gyönyörű hófedte,olyan nagyon szép volt, de ki sem tudtam mozdulni  az év utolsó napján  40 fokos lázban vacogtam  az ágyban.   Ő szegény meg a  recsegő rádióval vigasztalta magát.  Ez se jött be !...Talán  a legjobb szilveszterek  a szüleimmel voltak,  az Astoria szállóban  később a  Hungáriában  ....Budapesten.
Akkor most mi legyen, mit kezdünk mi az év utolsó napjával :?
Maradunk itthon!! -  jött az elhatározás  úgy tíz évvel ezelőtt és azóta  kialakult  a sajátos forgatókönyvünk  e napra .

ropogós malacsült pezsgős káposztával  


Malac, az mindig is volt, most is van és pezsgő, meg pezsgős káposzta, na és anyám hagyományos sajtos- juhtúrós pogácsái,  ami egy falat csak,  így remekül csúszik le ... még az  új év napján is  pezsgővel .



Most Szerbiában élünk,  ahol a  malacot egészben veszik az emberek, így mi is, de ugye ez nem fér be  sütőbe ...  na akkor ?? Aha, van  a férjemnek   egy  egyetemi  évfolyamtársa valahol a főváros vonzás körzetében  30 km max. távolságra,ami  Anyósoméktól csak 8 km.  Annak idején  ott, együtt tanultak a  pékműhely fölött a  fiúk, hisz a szoros barátság is összekötötte akkoriban őket  nemcsak  a matematika.
Irány Ljuba a pék, a malaccal , előző nap beadjuk, 31.-én elhozzuk. Én előadom a kívánságaimat, majorannás sózás,  sörös kenegetés,  na nem a pék torkát,  de ez azért  időnként mintha némi félreértésre adna okot,  a fejét tessék lecsapni ha elkészül, mert a gőztől meg puhul a bőre stb. instrukciók közepette búcsúzunk a malactól, aztán másnap frissen hozzuk haza. Mivel 31.-e többnyire  munkanap, így  sötétedés után érünk érte, mikor már a pékség már  zárva van, de nem nekünk . Kölcsönös újévi jókívánságok,  apró ajándékváltás, fogadkozás a  közeli viszontlátásra, kölcsönös látogatás egyeztetés után a malacot is átvesszük,  ami csak nekünk, különleges figyelemmel  utolsónak sült.
Ilyenkor,az év utolsó napján  többen is süttetnek  malacot, így  nem csak kenyér sül  kemencékben az újévre.

pezsgős káposzta



Aztán  még bekukkantunk Anyósomékhoz  is, kicsit elbeszélgetünk,  a sógoromék is benéznek, majd sietünk haza,  mert vár a malac, pezsgő  stb. hisz a malac kísérője a  pezsgős káposzta, így a pezsgő bontásával nem várhatunk éjfélig, tehát nálunk  az a  kísérő ital a vacsorához, pezsgő brut, mert azt szeretjük ....

Közben szertartásosan felöltözünk, a terített ünnepi asztal mellett fogyasztjuk  a malacsültet, persze, hogy van papír trombita meg mindenféle bolondság is főleg a család legifjabb tagja miatt, akit előbb- utóbb ágyba tessékelünk, mert az új év azért akkor is beköszönt ha .......,.most még elfogadja az érveimet, de már  motoszkál  a fejében  miért nem marad Ő is  fenn éjfélig.
Hamar elszalad az idő, ez a néhány óra a miénk csak  kettesben ..

Éjfélkor koccintunk,  az ablakból nézzük a  tűzijátékot, hisz az van bőven  közeli Sava  holtág melletti kávézók szinte mindegyikében,  sajnos petárda is elég sok, durrognak ijesztően ...Aztán másnap reggel  a gyermek ébred a szokásos hajnali rendszerint, kezdődik a nap,  várjuk a  bécsi újévi koncertet, kölcsönös  újévi jókívánságok a barátok ismerősök felé.





korhelyleves




Ebédre korhelyleves  majd lencse (!! ) van a malacsülthöz, jöhetnek a vendégek, kezdődik a vendégség  ami két napig tart.....mert  a másodika is munkaszünet ebben az országban,vagyis ebben az évben még a hétfő is, mert  a hétvégére esett az ünnep így van még egy plusz nap is .

Szerbiában  újévre illik ajándékozni,  itt a Télapó is ilyenkor érkezik a gyerekekhez, teljes  káosz számomra mindig,  persze  a mi gyerekeink ezt remekül megoldották,  ők várják a Mikulást december elején aztán a Jézuskát a karácsonyfa alatt  és miért ne jönne hozzánk is a  szerb Télapó ha egyszer itt vagyunk kérdik, hiszen most itt élünk, aztán még azt is pedzegetik  ha  a mi karácsonyunkra van ajándék miért ne lehetne a   szerb karácsonyra is,  szóval  sose nincs vége az ünnepnek.Szerencsére az ünnep nemcsak az ajándékozásról szól, van ami  sokkal fontosabb, ilyenkor együtt lehetünk, ...szóval apró ajándék jut  az újév napjára is ,  a vendégek se jönnek üres kézzel,  mi is készítünk nekik valamit   fa alá vagy búcsú ajándéknak  mikor hazaindulnak attól függ családtag vagy  barát az illető. Keverednek a szokások,  valójában itt nem is tudom miért állítanak  karácsonyfát,  mikor is kell ?Kinek mikor tetszik, valamikor az újévet megelőző napokban kerül be  a fenyő a szobába,   sokuknál nincs is, vagy műfa van . Hogy lehet-e  önfeledten bulizni, szerpentineket dobálni  trombitálni mi közben a  Télapót lessük az ablakban  .........vannak még kérdések számomra ami válaszra vár,   mi azonban bolondozunk ezen az éjszakán , mégis reggelre azért kerül bontatlan csomag a gyerekeknek a  fa alá ......... ...

szilveszteri  sajtos juhtúrós pogácsa








Jó étvágyat !


 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...