2011. március 1., kedd

A vadliba

...ez elment vadászni,
az meglőtte,
ez hazavitte,
az megsütötte,
és mi..... mind megettük......a vadlibát 










 


Nálunk  most így végződött az ismert versike, a Sógorom vadászik, de ezútal a vadász szerencse a  barátjához szegődött, Ő ejtette el  a vadlibát ám, lám azt mégis mi kaptuk, .....





....lett belőle közös nagy családi vasárnapi ebéd....








Sógorom hazahozta majd, segélykérően nyúlt a telefon után,  mit lehetne vele kezdeni, hogy is kéne elkészíteni, természetesen az   ebédre mi is hivatalosak vagyunk...    Így vittem  a receptet és  köretet vagyis elmondtam az utasítást mi szerint süssék a  libát  míg mi az utazási kiállításon voltunk....,

Recept  hozzávalói :


  • 1 db vadliba
  • 150 g füstölt szalonna
  • 1 kanál olaj
  • sör
  • bors,
  • boróka bogyó,
  • majoranna
  • ,só


A megtisztított, megmosott vadlibát  bedörzsöljük belülről az apróra tört a fűszerek keverékével, a mell illetve comb részeket megtűzdeljük  a szalonnával, sózzuk  kívül- belül.Tűzálló tálban lassú tűzön az olaj és  kevés víz hozzáadásával pároljuk sütjük az utolsó szakaszban a  sörrel locsolgatjuk.












Vörösboros lila káposztával, oreganós pollentával és áfonyás  sült almával  

én készültem.
A menü még kiegészült ropogósra sült krumplival, jó fajta vörös borral...

A lila káposzta  majdnem  a klasszikus párolt káposzta, csak a  köményt elhagytam és  egészen apró narancshéjat adtam bele, természetesen  vörösborral párolódott.A kanálnyi olajon  a  cukrot karamellizálom,hozzáadom a szeletelt vöröshagymát ( lila hagyma ) pirítom kicsit majd jöhet a sóban pihentetett, szeletelt lila káposzta is, (ez alkalommal jó hosszú ideje volt, mert az előző éjszaka elő -készítettem és tálalás előtt  már csak igazán  rövid idő kellett és  elkészült )fedő alatt hagyom párolódni  ha szükséges időnként keverjük meg öntsünk alá vörösbort, adjuk hozzá a  narancshéjat és  elzárhatjuk  a tűzhelyet amit látjuk a káposzta már puhult, nem kell  túl puhára " főzni" lehet kissé roppanós, az utolsó fázisban  még  balzsam ecettel meglocsolom. Ha valaki, úgy gondolná nem eléggé pikáns,  balzsamecet és  méz  hozzáadásával lehet még az ízét "javítani".

 A polllentához  sós  vizes-tejet forralok beleöntöm  a  kukorica darát, elkeverem, oreganóval  megszórom és fedő alatt hagyom pihenni  kb 10 percet, de még melegen  fóliára simítom  henger alakúra formázom és hagyom teljesen kihűlni. Mivel ezt is az éjszaka folyamán készítettem elő, így  a hűtőben pihent felhasználásig ( a mi esetünkben még  a hűtve szállítást  is ki kellett bírnia), majd éles késsel szeletelem,  olajjal spriccelt tepsibe fektetem és átsütöm, melegen tálalom.


Az almákat egyszerűen csak kiszúrtam és mivel van bőven ezért  fagyasztott áfonyával megszórtam, sőt még egy kevés darált dió is került a tetejére. Nem tévedés, én  nem tettem cukrot sem  mézet  rá, de ha csak áfonya lekvár van otthon,  az  is kitűnően megfelel. Nekünk nagyon tetszett az így kapott friss-üde savanykás íz.Ez sem sütöttem "túl ", szeretem  ha roppan  fogam alatt.


A végére  maradt   a sárgarépa torta........... jön  recept is hamarosan!!!



Vivivi-lululu! - Nincs hiba:

                                                             fürdik a hajnali vadliba,

                                                             Háza nád és

                                                             fészke sás,

                                                             hangja könnyű

                                                             csivogás:

                                                             ha rádörren

                                                             a vadász,

                                                             akkor se megy

                                                            világgá,

                                                            csak kiált, hogy:

                                                            Gigágá!

                                                            S repül a rétre, zöld lagziba,

                                                            s ott legel estig a vadliba.

                                                            Vivivi-lululu! mondja, ha

                                                            hazahúz este a vadliba.

                                                            Várja tó és                   

                                                            várja sás,

                                                            van még nyári

                                                            napja száz:                    

                                                            elhibázta

                                                            a vadász,

                                                            nem kell menni

                                                           világgá,

                                                           nem kiált, hogy:

                                                           Gigágá!

                                                           Vivivi-lululu! - Nincs hiba:

                                                           hajnalig alszik a vadliba

                                                                                                   Szabó Lőrinc: Vadliba





























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly