2011. május 30., hétfő

Saláta salátával .....

 Cseresznyés-, rukkolás  kacsamell saláta  



Jön a nyári meleg,  néha jól esne  egy könnyű ropogós saláta, mert semmi sem étvágygerjesztőbb egy friss salátánál ami talán  némi  gyümölccsel még pikánsabb hátha még nyakon öntjük illatos balzsamecettel és kevés "nemes" hús is társulhatna hozzá ....nos, ilyen ez a  cseresznyés rukkolás kacsamell saláta,......  + egy pohárka hűvös rozé ,,,van -e ennél  kívánatosabb vacsora?











A salátákról szólva az sem  utolsó szempont, hogy  a salátafélék  kis fáradtsággal viszonylag rövid idő alatt elkészíthetőek.S a saláta  az egyik legváltozatosabban elkészíthető ételféleség.  Már az ókori görögök is ismerték jótékonyhatását a salátának ez az az étel mely méltán az istenek asztalán is   helyett kapott.

A saláta alkotó részei lehetnek nyersek és  sültek  főttek  egyaránt, fogyaszthatjuk őket hidegen , szobahőmérsékleten  sőt melegen is.Kínálhatjuk  előételként, de önálló fogásként is főételként, főleg ha   húsok, halak   rákok is gazdagítják. Ilyen ez a  cseresznyés -rukkolás kacsamell saláta is.
A kacsamelleket  rózsaszínre sütjük (előbb a bőrös felével lefelé majd ha már majdnem kész átfordítjuk  pár percre ) saját zsírján, ízlés szerint sózzuk,  borsozzuk, hagyjuk kihűlni. Rézsútosan szeleteljük.

A salátákat (rukkola, fodros cikória) megmossuk leszárítjuk leveleire szedjük esetleg apróra tépkedjük  ízlésesen elhelyezzük a tálon köréje tesszük  a kacsamell darabokat  és  közé cseresznye szemeket ültetünk, bébi kukoricát is adunk mellé. Az öntethez  a borecetet kikeverjük némi  tökmagolajjal és tálaláskor  meglocsoljuk vele  a salátánkat.Korábban nem tanácsos hisz az olajtól  elveszti ropogósságát a zöld saláta, nem lesz  esztétikus és az  állagát -, ízét is tönkretesszük.

Kínáljunk hozzá  száraz fehér bort pl  Sauvignon blanc-ot.



 Cseresznyés-, rukkolás  kacsamell saláta  


Hozzávalói:


  • 2 kacsamell rozéra sütve
  • 1 fej fodros cikória
  • 1 csokor rukkola
  • 150 g bébi kukorica
  • 150 g cseresznye

  • balzsamecet
  • tökmagolaj

"A saláta felfrissít anélkül, hogy legyengítene, új erőt ad, anélkül, hogy felizgatna és megfiatalít."- írta Brillat-Savarin 1825.-ben.


 Cseresznyés-, rukkolás  kacsamell salátát  fél óra alatt elkészíthetjük, elkészítése nem nehéz . 

Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...