2011. május 18., szerda

Spárga felfújt

A tavaszi méregtelenítéshez  hívjuk segítségül a  spárgát !
Kihasználva a spárga  vízhajtó hatását, méregtelenítsük  szervezetünket,nagyon  egyszerűen , együnk  spárgás ételeket , tartsunk spárgaheteket.
Itt a Rozmaring & ibolya blogban is  jó néhány spárgás recept található már és sor egyre bővül.









spárga  felfújt

Vesekő hajtóként is  használják, pont a fentemlített   tulajdonsága miatt, jótékony hatása van   keringésünkre is.
Tehát a  spárga olyan  gyógynövény ami  nagyon  finom,  készítsük minnél változatosabban és gyakrabban , mert rövid  a szezonja, 1-2 hónap áll csak rendelkezésünkre ha frissen szeretnénk  fogyasztani.  

zöldspárga felfújt


spárga avagy csirág , ami kifejezetten tavaszi nyár eleji zöldség , tehát  most van a szezonja könnyű és finom. elegáns  étel, lehet előételként kínálni de a főétkezéshez köretként is, remekül illik a könnyű fehér( kicsit fűszeres) bort hozzá...hm,,,



Készülhet a spárgából felfújt, sóstorta....krémleves, szendvics vagy "csakúgy" egyszerűen egy adag vajas spárga
májusban amikor "kiéheztünk"  a zöldségre??
 előkelő, színes....nagyon finom
A zöld spárga gazdag klorofilban és C vitaminban tehát  "értékesebb "  a fehér  változatánál, sőt   még  hámozni se kell, én talán jobban is szeretem. 

zöldspárga felfújt

Spárgafelfújt



A spárgát vékonyan meghámozzuk, sós- cukros vízben megfőzzük. Ezt általában úgy ajánlják a legtöbb helyen, hogy kötegeket készítsünk  spárgából és úgy állítsuk a főző vízbe, így a felső vége( a spárga sípok feje)  nem ér a vízbe az csak gőzben párolódik.
A főzéséi idő 5-6-perc mindössze.
A  ( prágai -, vagy füstölt) sonkát vékony csíkokra vágjuk, kivajazunk egy alkalmas edényt, ebbe rétegezzük a zöldspárgát, két sor közé a sonkát teszünk , a besamel mártást miután kicsit kihűlt tojássárgájával kikeverjük, majd evvel a mártással locsoljuk meg a spárgákat, reszelt sajttal bőven meghintjük és forró előmelegített sütőben sütjük  kb 20 percig. Míg az sajt aranylóan rá nem olvad a  felfújtra.


hozzávalói :

  • egy köteg  zöld spárga
  • 200 g sonka
  • 100 g reszelt sajt
  • 40 g vaj
  • 20 g liszt
  • 1,2 dl tej
  • tengeri só
  • 2 tojássárgája



spárga  felfújt

Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...