2011. május 21., szombat

Spárgalepény





A spárga, ez a számomra különlegesen  finom ínyenc falat ezen a vidéken nincs. Évek óta nem találkoztam vele és legutóbb mikor rákérdeztem azt a választ kaptam, egy termelő ugyan  hozott még az előző években, de nem éri meg rövid  a szezonja  ne is keressem....Talán lesz német spárga  a hétvégén amiről később kiderült nem  érkezett meg .... Ez így nem  hangzott túl biztatóan. Már lemondtam róla, hogy még egyszer ebben  szezonban tányérunkra kerül, amikor véletlenül egy másik piacon ami most kapott új köntöst, rábukkantam, a termelő maga hozta és állítása szerint  ez így lesz a  jövőben is, igaz nem olcsó mulatság itt spárgát  venni, kilóját 3000 Ft értékű dinárért mérik ....?  Jobban jár aki húst eszik helyette...( ???)


vajas  spárgavajas spárga




A spárgát frissen kell fogyasztani, legjobb, ha amint leszüreteltük a kertben  ( már akinek van ) máris  a konyhára kerül, ha eltörjük  ekkor még roppan, főzésnél ügyeljünk, csak  a szára érjen a sós-cukros vízbe ! Forró vízbe állítva 8-10 percet főzzük ....ismerős intelmek ???

spárgalepény


Bár ízletes és közkedvelt  csak vajjal kínálva is, a múltkori spárga felfújt receptje  után jöjjön most a

spárga lepény 

 recepttel.


Ehhez omlós tésztát készítünk:
Lisztet szitálunk  a munkalapra, tojást, hideg vizet, borecetet, sót, hideg vajat hozzáadva gyors mozdulatokkal összeállítjuk,simává gyúrjuk, kigömbölyítjük a tésztát. Kinyújtjuk, formába igazítjuk. A szokásos módon sós-cukros vízben megfőzzük a spárgát,a lecsöpögtetett spárga sípokat ízlésesen elosztjuk a tésztán, aztán a tejszínnel, reszelt sajttal elkevert tojásokat a tetejére öntjük és sütőben kb. fél órát sütjük.

spárgalepény

Hozzávalói :
  • nagy köteg spárga(  400-500 g)
  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g vaj
  • víz
  • borecet
  • tojás
  • 1 dl tejszín
  • 100 g reszelt sajt
  • 2 tojás


A spárgás ételek nem kívánnak különösebb  fűszerezést, hagyjuk a spárga ízét érvényesülni!


Jó étvágyat !


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...