2011. május 29., vasárnap

A vasárnapi ebéd slágere az új krumpli, nem a megszokott módon

Új krumpli, ilyenkor május végén igazi csemege,  ki az aki ne szeretné ! 
Ám a hagyományos petrezselymes változat helyett most  zöldborsóval kertifüvekkel készült.
 Ajánlom kipróbálásra!


















Besameles zöldborsós újkrumpli


Ki is volt Béchameil Márki ? 


Ínyenc, államférfi,  XIV Lajos udvar mestere, akinek a nevét leginkább a róla  elnevezett  mártás örökítette meg az utókor számára. Az idők folyamán a mártás készítése igen csak leegyszerűsödött, ám népszerűségéből mit sem vesztett, alap mártásként szerepel  a mai konyhában is.Szinte mindenki ismeri és használja .

Nagyon jó párosításnak tűnt az új krumpli és  zöldborsó is. ( percek alatt eltűnt  a tányérokról ).







Hozzávalói :


  • 1000 g  újburgonya
  • 500 g kifejtett  zsenge zöldborsó
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 3 -4 dl tej
  • 50 g vaj
  • 40 g liszt,
  • 4-5 egészen zsenge vékony szál fokhagyma
  • 1 szál újhagyma


  • friss zöld fűszernövények ( petrezselyem zöld, kapor, menta, oregano, snidling) bőven,  nem sajnálva
  • 1 dl tejszín















A megmosott újkrumplit kevés olajon átsütjük, de csak félpuhára, hozzáadjuk  borsót és tovább pároljuk. Ha megpuhultak  külön edényben besamel mártást készítünk amihez felolvasztjuk  vajat, ez alkalommal az eredeti változattól eltérve, óvatosan  az apróra vágott zsenge fokhagymát és újhagymát apóra vágott kaporral átfuttatjuk a vajon mielőtt leszórnánk liszttel, kicsit pirítjuk együtt de nem szükségszerű, hogy színt kapjon a liszt és felöntjük  tejjel ,tejszínnel  állandó keverés közben  vigyázva hogy csomó mentes legyen. Ha  kellően besűrűsödött, ráöntjük  borsós krumplira sózzuk, átforrósítjuk , tálaláskor  gazdagon megszórjuk az apróra vágott fűszernövényekkel.
Nálunk ma kacsasült (melyet ,almával, friss fokhagymával, oreganoval "megtöltve "sütöttem cserépedényben)mellé került asztalra ,így emlékezve  a Nagymamára aki már ismerős, gyakran emlegetett  személy itt  a blogban, a kenyérsütés , rétes készítés és a kacsasült kapcsán. A főzés, konyhában való ténykedés megszerettetése nagyban neki köszönhető, most amikor a születés- napját ünnepelhetné,  ha az idő el nem járt volna felette .......


az Ő tiszteletére emeltük  poharunkat,   házi készítésű levendula likőrrel .


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...