2011. május 27., péntek

Zöldborsó leves másként

Zöldborsós újhagymaleves,sajtos galuskával





Egyszerű, könnyű tavaszi zöldség leves a zöldborsós  újhagymaleves sajtos galuskával.
Ilyenkor tavasszal alig várjuk  friss zöldségek megjelenését  május végén már van  friss zöldborsó a  piacon .
Új sárgarépa és  petrezselyem gyökér is   a zöldborsó leveshez  ami  gyermekkorom   meghatározó késő tavaszi étele volt  Szívesen emlékszem vissza   az ízére ahogy Anyukám főzte  s bármily meglepő nem untuk meg még ha egymást követő napokon is került  tányérunkra  természetesen minden nap frissen főzve.
A borsó fejtésbe  elég korán bekapcsolódtam és bár nagyon nem lelkesedtem iránta  a zsenge  nyers borsót nagyon szerettem szívesen voltam elő kóstoló.Ez a mai napig nem változott, mielőtt megveszem a piacon  feltétlen kibontok egy borsó hüvelyt alaposan szemügyre veszem ,s bár én nem szoktam kóstolgatni a  piacon  ( van aki  gyümölcsöket is megkóstolja mielőtt megvenné) a borsó esetében kivételt teszek.

A zöldborsós  újhagyma leves  elkészítése: 

A friss újhagymát a zöldjével együtt felkarikázunk, kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk  a kifejtett, megmosott  zöldborsót, kicsit pároljuk, sózzuk, majd felöntjük  vízzel és lassú tűzön  tovább főzzük 10-15 percet. Szerecsendióval fűszerezzük. Közben  a puha vajat habosra keverünk egy tojással, grízt, sót adunk hozzá és reszelt a sajtot majd pihentetjük  egy negyed órát hideg helyen. Két kanál segítségével  a forró levesbe  szaggatjuk, puhára főzzük.Tálaláskor apróra vágott snidlinggel hintjük meg . 



hozzávalói :

  • egy csokor  zsenge újhagyma
  • 500 g frissen fejtett zöldborsó
  • kanál olívaolaj
  • 20 g vaj
  • 40 g gríz
  • 20 g reszelt parmezán
  • egy tojás
  • snidling




Jó étvágyat!



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...