2011. június 24., péntek

Menü ???

Balatonon jártunk  június elején,  előszezon van még az iskola nem ért véget,  a kisgyerekes családok ugyan már élvezik   a szabadságot, kihasználva a  kevésbé zsúfolt strandok, enyhébb időjárás előnyeit.

Elhatároztuk az éttermek napi /heti menü ajánlataiból csemegézünk, sikerült is néhány éttermet feltérképezni, többségük kínálatát végig kóstolni.
A helyszín nyugat-Balaton  Keszthely térsége.
Ebédidőben teszteltük  a kiválasztott éttermeket.
Elsőként  az apartman házunk recepciója melletti éttermet kerestük fel,miután sikeresen lecseréltük a hatalmas tágas ám az nevezett étterem  szomszédságában kínált egyenesen a szagelszívóra panoráma kilátású manzárd kétszintes  lakosztályunkat,egy annál ugyan kisebb ám erkélyes,sokkal barátságosabb első emeleti  kertre néző lakásra. E sikeres manővert követően, örömünkben  betértünk az étterembe  ahol  kellemes meglepetés fogadott.A menü ajánlat ugyan csak 15,00 óráig érvényes és mi  azután 5-10 perccel érkezhettünk az elébünk siető pincér készségesen felajánlotta   válasszunk nyugodtan a menü kínálatából " megoldjuk ".5 féle leves 12 fajta főétel és 2 féle desszert állt rendelkezésünkre.Volt  húsleves háziasan( cérna metélttel ,hússal  és zöldséggel gazdagon )palacsinta tésztával,hagymaleves ,paradicsomleves és hideggyümölcs leves is  a főételek közt  vadragu zsemlegombóccal,párizsi szelet  , az elmaradhatatlan  rántott szelet,csülök pékné módra,nem sorolom tovább...ízlésesen tálalva került az étel forrón  a tányérunkra.Szellős teraszon  ültünk , a belsőkertben  kedvezményre jogosító  helyi és balatoni kártyát nem fogadnak el ahogy a fizetés lehetséges módja is csak készpénz.      






Pünkösd vasárnapján egy Badacsony hegyoldalba épült  hangulatos  csodás panorámával  a tóra rendelkező étteremre esett  választásunk. Itt menü ajánlatot nem találtunk.
A terasz ahol ültünk mindent kárpótolt ..előttünk szőlő ültetvény...,körölötünk szőlőprés a szőlőművelés eszközei, minden arra utal itt borászattal is  foglalkoznak ,van  pincészet is. Az étlap nem túl gazdag kínálatú,  végül kacsát rendeltünk, mint utólag kiderült ezzel nem vagyunk egyedül, a körülöttünk levő asztaloknál is  a legdöbben  hasonlóként járnak el, jó választás volt. Az ebéd elfogyasztása után megtudtuk sokan kifejezetten a kacsa miatt járnak ide. A felszolgáló hölgy érkezésünkkor kissé ideges, kapkodó, egyszerre igyekszik valamennyi asztalnál ott lenni, ez nem kelt túl jó benyomást, bár a szándék kétség kívül jó, aztán ahogy a vendégek száma csökkent Ő is megnyugszik kicsit.
A rendelt étel bőséges, ízletes.
Van itt játszótér is a kicsiknek, igaz  korábbi években létesülhetet az " értő kritika " szerint kissé kopottas,hiányos,  felújításra szorulna,  de ez mit sem változtat azon  a tényen, összességben  kellemes hely.

Itt ugyan nincs menü ajánlat ellenben  a Balaton kártyát elfogadják(kedvezményre jogosít ), azonban  ebben az esetben nem áll módunkban bank kártyával fizetni  csak  készpénzzel ??!!! 


Ismét Keszthelyen  egy  kellemes belső udvarban lugas alatti asztalokkal vár a következő  kiválasztott étterem. Ahogy az étlapot  a kezembe veszem jóleső elégedettség fut át rajtam. Gondosan és fantázia dúsan állították össze.Van hónap menüje,  külön betét lap, spárga több ételben is a főszereplő, máris belopta magát a szívembe úgy kezdődik  házi szörpök,van bodza, málna is és limonádé. Finomak. A desszertek közt pedig  málnás sajtkrém torta és  mézes-fahéjas házi parfé, vajon melyiket válasszuk, de nem jutunk el idáig,  sajnos  a spárga elfogyott
 így  sem tagliatalle, sem a szűzérme nem jöhet szóba, ami eredetileg  spárgával és  hollandi mártással készült volna  ezenkívül még 4-5 féle spárgás étel a " normál" étlapon   ami szintén nincs. Nem jött a szállító időben, kaptuk a felvilágosítás  a szolgálatkész pincérektől  ( igen ünnep két nap /Pünkösd)kedden sem volt, ami hétfőn nem volt,  az már ugye nem ünnep ???,
A tésztát  nem frissen főzik, előre készítik,  ez nagyon meglepett. Amíg elkészül  a frissen sült hány percet vár  a vendég ? A tésztát fog keményre 8-10 perc alatt meglehet főzni,  akkor miért ?


Kevert saláta mézes balzsamos vignarettel, rukkola,madár saláta - ne is sorolja tovább, szakítom félbe jó lesz ,,,,,csak hogy  jön vissza  az udvarias pincér sajnos  a  saláta választék is  kifogyott   azért valahogy sikerült  lolo rosso és ice berg salátákból összeállítani,  kellemes kompozíció született. Másnap már nem,  akkorra már paprika, paradicsom is került bele  "zöld saláták " kiváltása érdekében, ami talán nem lett volna nagy baj, de a méz  is kimaradt, a kelleténél több ecettel locsolták (nem balzsam ecettel, abból csak egy -két csepp került rá mutatóba) olajjal ..hát ez nem az  a saláta volt ....
A menü itt egyébként  rántott szelet szűzpecsenyéből   és csontleves !
A  hatalmas tányérokon érkező adagok   elárulják azonnal, hozzáértő kezek közöl kerültek  ki, a díszítésnél  zsálya, kakukkfű, a citrom elegáns tüllruhácskába öltöztetve ....nem hiába, próbálkoztunk kétszer is esélyt adva  a" javításra  " ám sajnos hiába  az  ötletgazdag  étlap ha  az azon szereplő ételek  a valóságban nem léteznek. Nagy kár !! szívesen kóstoltunk volna  belőle.

.... zalai -helyi specialitások is  mint dödölle, prósza  házi szilva lekvárral  ....jó kezdeményezés...

további éttremekről,termelői és bio piacokról  a környéken a folytatásban  hamarosan....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...