2011. július 11., hétfő

II.Római-kori Vígasságok és Nyitott Pincék napja


Hétfő van, őrült meleg, sokan kezdhették meg  "évi rendes szabadságukat " örülve  kánikulának, elmenekülve  város zsivajától, messze  a betonból kisugárzó hőség elől. Igen, ilyenkor valóban jól esik a hűs hullámokban megmártózni, de azért ne feledjük a mai világban már nem tanácsos egész nap  a strandon sütkérezni. Nem gondolom, hogy könnyű a nagy melegben  kirándulni, programokon részt venni, de ez is hozzátartozik a nyári feltöltődéshez, így most egy  múlt hónapban megrendezett Balaton parti,  cseppet sem szokványos  programról szeretnék szólni természetesen nem gasztronómia mentesen .
























Az említett program visszarepített bennünket  a évszázadokkal korábbi időkbe, a helyszín  a római forrást körülvevő hűs és árnyas  liget és a felette elhelyezkedő  Szép kilátó .




















 Balatongyörök,

ahol  az idén már nem először vendégeskedtünk (bejegyzés itt ) meglepett a  hangulatával a közösségi életével ami irigylésre méltó.Ezt a  rendezvényt júniusban  most második alkalommal rendezték meg. Azért hívták életre  - tudtam  meg - mert szeretnének kitűnni  a környék  rendezvényei közül, hisz bor és szőlővirágzás ünnepe van, szinte mindenütt, de Balatongyörök  rendelkezik  egy csodálatos helyszínnel is ami különlegessé tehetné a nyári programjukat. Így született az ötlet, a forrás körül szervezett római vígságok,  gazdag programja  dicsérendő kezdeményezés  és  kivitelezésért is minden elismerés a  rendezőknek.

Volt itt :- Fűben-fában  orvosság van - elnevezésű gyógynövény túra,  túravezetővel   a korai órákban.

Legionárius bemutató :   Római I századi legionárius alaki-, harcalaki-, kiképzési-, skorpió lövészeti ismertetővel, sőt egyes eszközöket  ki is lehetett próbálni.



Megismerkedhettünk a  támadó és védő fegyverekkel, megtudhattuk mi   " gall" sisak típus , a gladius ( rövid római szúró fegyver,55 cm -es két élű, ) a  skorpió  azaz a nyílvető gép,   pilum  a hajító fegyver  melynek feladata, hogy álljon bele az ellenség pajzsába,így képezzen akadályt, eltávolítása nem egyszerű, mert  a pajzsot előbb le kell tenni ,ez által  a katona  védtelen lesz lettünk  kiképzett közönség  .......  . a Savaria legió bemutatója végén

római legionárius
skorpió






római legionárius
centurió az nem  mást mint a vezért jelenti 




















Cserszegtomaji borverseny
Majd a püspök úr megáldotta a szőlőt-szőlővirágot.,beszédében szó esett az élet -a forrás és bor valamint az ízlelés és öröm kapcsolatáról, a méz-nektár mint örök élet alapja, akác -hárs rozskalász szimbólumairól. Ezt követően kihirdették a Hegyközségi bor verseny eredményét amit Cserszegtomajon rendeztek.
A borbírák, a borlovagrend tagja elégedettségüknek adtak hangot miszerint csupa tisztességes jó bor versenyzett, a 84 minta valamennyike megfelelt a követelményeknek. Dr. Szakonyi Sándor ceremónia mester kiemelte,a primer gyümölcs illatot fehér boroknál és hogy a megcsúszott szürettel néhány bor különösen jó lett, hibás bor nem volt. Külön felhívták jelenlevők figyelmét  a tó feletti 20 % lejtő adta különleges lehetőségre a szőlőtermesztésben és elhangzott egy felhívás is, miszerint a balatoni nyaralókba minél több lugast szőlőt kéne ültetni a szokványos tuja helyett. Végül elismerések jeléül oklevelekkel és díjakkal jutalmazták a borosgazdákat és boraikat.



Korabeli  ételekkel is   várták  a közönséget ebédidőben, igen lehetett  kóstolni ...Félreértés ne essék  nem a környékbeli éttermek vonultatták fel a  római étkek sorát( !), a település asszonyai ragadtak  főzőkanalat és

                                          Marcus Gavius Apicius De re conquinaria 
                                                                                        A konyhaművészetről
                                                                          receptek a z ókori római  birodalom korából

 alapján  készítették  mint a  ....

Árpakása vagy -leves
Hústekercsek Apicius módra
Rózsabor és ibolyabor
Becsinált sárgabarackkal
Baeai babsaláta




római étkek ma
Kóstoló



Időközben eljött  sárgabarack szezonja  álljon itt most ízelítőül  a
 Becsinált sárgabarackkal receptje

Hozzávalók :


  • 75 dkg  sertés lapocka
  • 1/2 dl olaj
  • 1 dl  hús leves
  • 5 dkg  mogyoróhagyma
  • bors
  • koriander
  • római kömény
  • szárított menta
  • kapor  ----ízlés szerinti mennyiségben  
  • 1 dl aszúbor
  • 35 dkg sárgabarack
  • méz
  • ecet
  • garum (receptje alább....

"1. Gargilius Martialis (Kr. u. III. sz.) erre a receptre esküszik: Végy egy csomó jó zsíros halat (pl. szardiniát) és egy 26-35 literes edényt. Ízesítésül száraz fűszernövények kellenek, melyeknek jó erős aromája van. Ilyen a kapor, a koriander, az édeskömény, a zeller, a menta, az oregano, stb. Ezeket rétegesen tedd az edény aljára. Majd tégy rá egy réteg halat, s ezt fedd be 2 ujjnyi sóval. Ismételd meg ezt háromszor, amíg az edény teli nem lesz. Tedd ki mindezt a napra, s hét napig álljon. Aztán 20 napig naponta kevergesd. 
2. Egy másik recept szerint: Halak belső részeit (a beleket is!) tedd egy edénybe, és sózd meg. Vegyél kis halakat (a legjobb a bűzöslazac, a sprottni, farkashal), azokat is sózd be, s tedd az edénybe. Rázd össze, majd erjeszd a napon. Miután csökken a hőség (valószínűleg hónapokkal később!), nyomj bele egy erős fonott kosarat a halasedénybe. A kész garum átszűrődik a kosáron, s egy csuporral lemerheted. 
3. A bithyniaiak így készítik: A legjobb sprottniból készül, de lehet még farkashal vagy makréla is. Keverd ezeket össze, és tedd egy teknőbe. Dobj 1 modius halra 2 sextarius sót. Óvatosan keverd össze. Majd egy este fedd be, s aztán tedd ki a napra 2-3 hónapig. Néha rázogasd meg."




 "Tégy egy fazékba olajat, garumot és bort. Vágj bele száraz mogyoróhagymát, s adj hozzá kockára vágott sertéslapockát. Miután megfőtt, törj össze borsot, római-köményt, szárított mentát és kaprot, önts hozzá mézet, garumot, aszúbort, egy kis ecetet és egy keveset a húslevesből; majd keverd össze. Öntsd a húsleveshez. Tégy bele kimagozott sárgabarackot, teljesen főzd meg, majd sűrítsd beletördelt tésztával. Szórj rá borsot, s tálald. "

(Forrás: APICIUS De re coquinaria Szakácskönyv a római császárkorból Enciklopédia Kiadó Budapest,1996)

.



Sajnos a borból itt nem volt  kóstoló, de délután a nyitott pince napok keretében a "római borút " mentén gyalogosan és lovaskocsikkal a györöki pincékben   lehetőség nyílt erre is .
Kínáltak viszont  korhűen rózsa bort vagy inkább likőrt  ...


A gyerekekről sem feledkeztek meg,volt itt  ügyességi játék  és a  sátrakban  kézműves termékek vására,  helyi rádió élő közvetítse  vitte   hírt.....tova és jött  népes sereg .....


 Ókori történeti játékok,vetélkedők



és amiről nem szóltam : volt itt  kézműves vásár, gladiátor kocsma, római lakoma sátor
Lakodalmas  sátor zeneszóval,utána utcabál  a Szépkilátónál



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...