2011. szeptember 12., hétfő

Kovászos uborka






Nem szeptemberben szokás a kovászos uborkát készíteni, tudom én azt jól.
Most, mégis  ekkor került rá sor.
Mentségemre szolgál,  33-34 fok van még mindig  így a hónap közepe táján,   forró napsütés, az ősznek semmi jele .
Friss, igazán különleges uborkára leltem a hétvégi piacon,  még szinte  a virágok is rajta  vannak   az uborkán,  ezt nem lehet ott hagyni,  válogatok,  vásárolok is  bőven. Minek, azt még akkor nem tudtam, egyszerűen csak  kínálta magát  és én nem tudtam ellenállni. Aztán később jött a mentőötlet  és hamarosan  üvegben találtattak a  csodás uborkák, még néhány nap és  kóstolható  a szeptemberi kovászos uborka .

Hozzávalói :


  • 1,1 kg  friss  uborka
  •              1-2 gerezd fokhagyma (5 g)
  • 1 csomó kapor
  • kenyér (60 g)


A kiválogatott uborkát alaposan   mossuk meg !
A legjobb lezuhanyozni, gondosan válogassuk ki az uborkákat ne legyen ütődött, fonnyadt, sárga (túl érett). A végeit vágjuk  le, hogy ne legyen keserű. Ezután vagdossuk be, tűvel szurkáljuk meg, így a savanyító baktériumok könnyebben kifejtik hatásukat.
Tisztára mosott üveg aljára  egy -két szelet  száraz kenyeret tegyünk, majd a kaprot, eztán tegyük be  az uborkát, ne túl szorosan egymás mellé. Egy két gerezd fokhagymát is tegyünk az üvegbe.
A tetejére ismét száraz kenyér és kapor jön. Sós felöntőlével  kb. háromnegyedig töltjük tányérral letakartjuk. Legjobban enyhén napsütötte helyen érik. Ha megérett a kenyeret eltávolítjuk, leszűrjük  a levét, az uborkákat leöblítjük és a leszűrt lében tároljuk fogyasztásig lehűtve .






kovászos uborka

A jó kovászos uborka sárgászöld színű, ropogós, belül üveges .


kovászos uborka üvegben



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...