2011. január 31., hétfő

Az elpirult kenyér esete a káposzta levessel

Sietősen talán kicsit kapkodva is telnek  a  napjaink mióta ismét itthon vagy otthon  ( kitudja ezt nálunk hol az otthonunk ? ) vagyunk.
Ezért azután előfordulhatott  ilyen "véletlen " dolog,  megmaradt a  paradicsom mártás a  bevásárlós szombati extra gyors spagetti ebédünk után. Mihez kezdhetnék vele  nem volt igazán  jól hasznosítható ötletem . Kenyeret sütöttem, útban volt,  bele löttyintettem a dagasztandó tésztába,  ha már úgy alakult egy kis sült hagyma sem árthat neki, bazsalikom és már dagasztottam is a   piros tésztát.
Ilyen lett


az íze nagyon jó !!!


Scsi ?  - egyáltalán hasonlít rá ?  - vagy csak az asszociáció erejéig, mindegy  káposzta leves  ( hogy meg ne sértődjön  eredeti orosz  "rokona").

A hátszínről leszedett csontokat meg a húst amit lezserül rajta hagytam lepirítom,  a vöröshagymát is némi idő elteltével utána,  legvégül  a fokhagymát adom bele ekkor már csak óvatosan,  nehogy megkapja és keserű legyen, felöntöm vízzel,  sózom fel forralom, a habját leszedem, lassú tűzön hagyom  éppen hogy csak forrdogájon,.......  főzöm .
        Nagyon hideg van odakinn  jól esik a   tűzhely melege,  reggelre minden vastagon zúzmarás gyönyörű a táj  a hó sem olvadt még teljesen el,  ahol nem takarították el vastag jég páncál borítja az utat járdát ,ez azért kevésbé jó ( sajnos  erre felé  ez  divat !!)




Az itthon található zöldségeket  ( ez most  csak sárgarépa) és  szálasra vágott  rózsaszín káposztát teszek hozzá .

Ha elkészül   a zsírját le kell szedni olyan  sok   lett, Mátyás király nekem is fizetne most egy zsákocska aranyat  ha  ezeket  zsírcseppeket  összeszámolnánk ---  ahogy ezt a fiam  a mi nap olvasta   a Mátyást  megvendégelik  című magyar népmesében -----  aztán újra melegítem, mert forrón tálalom  tejföllel.

Előbb  a húst apró kockára vágva helyezem  tányérokra, ezekre jön a  káposzta és  a leves.
Ki-ki  a tányérját  frissen őrölt borssal esetleg csípős paprikával  tovább ízesítheti.


Tehát nincs rántás mint  a scsi esetében, nem is savanyú káposztával készült, akkor mégsem scsi,
de ezért  határozottan jó .


Hozzávalói :

500 gr káposzta
500 gr húsos csont
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
sárgarépa ( leveszöldség )

2 dl tejföl
1 -1,5 l víz


Desszertnek már csak egy könnyű déligyümölcs saláta  arany- mazsolával és mandula- forgáccsal gazdagítva  és egy löttyintés  mandula likőrrel bolondítva  került az asztalra.

gasztroprogramok

-Gasztroprogram ajánló a teljesség igénye nélkül      ...itt



->Alte - negro

2011. január 30., vasárnap

a vasárnapi ebéd

Egyszer minden véget ér, visszaértünk Karintiából, újból én főzöm az ebédet.
Gyermekem  szereti időnként az "angol reggelit " így hívjuk ha  a megszokott gabonapelyheket   lágy tojás sonka  "helyettesíti ". Mi lenne ha ma az ebéd is "angol" lenne ?

.....Yorkshire puding,  nagyon régen nem csináltam már, évekkel mérhető  mikor utoljára ettünk, nem is tudom miért, csak egyszerűen így alakult . Ehhez a legjobb a marhasült!
 - Borjú bordák papír hüvelyben  - jut eszembe, szintén a múltból.  "Húszon évvel" ezelőtt  az akkori Fórum hotel a -Duna parton, a Lánc híd  lábánál -  a éttermében édesapámmal   ettem először akkor nekem ez újdonság volt.
Ha nem  is borju, de marha, papír hüvely  lehet sütőpapír , lassan összeáll a menü..


Aszalt szilva leves
hátszín  zacskóban sütve 
céklával körítve, yorkshire pudinggal
marscapone fagylalt kehely








A leveshez a magozott aszalt szilvákat felfőzöm, fűszerezem, tejszínnek felengedem összeforralom
turmixolom.
A felnőttek  néhány cseppnyi  vörös borral meglocsolhatják. 

150 gr aszalt  szilva
forralbor fűszer
1 dl tejszín
1 l víz












A hátszín szeleteket leválasztom csontokról ( az majd jó lesz egy  leveshez ), sütőpapírra helyezem vaj darabokkal megszórom,sózom és a papír széleit összehajtom. Így becsomagolva tűzálló tálban helyezem a sütőbe ahol a Yorkshire-  pudinggal együtt  sütöm fél órán át  forró sütőben.A tálalásnál  a szószt ami nem más mint a vajas húslé külön mártásos csészében kínálom hozzá.



Így néz ki amikor megsült
.......vagy inkább így





















A  Yorkshire pudinghoz a lisztet a sütőporral elkeverem  sózom.  A tojást a tejjel habosra keverem, hozzáadom  liszthez, jól elkeverem,  szilikon formába öntöm és előmelegített sütőben félórát sütöm .



Hozzávalói :

100 gr liszt
sütőpor
1 tojás
1-2 dl tej












A céklákat alaposan megmosom hámozom, apróra darabolom a fokhagymával együtt, egy részét  tejföllel kikeverem a másik felét balzsam ecettel  és  mézzel.


Így rövid idő alatt két feltűnően mutatós színes köretet kaptam. A tejfölös  fokhagymás változat  valahonnan  Ukrainából származhat  a Fekete tenger partján levő  Jalta szállodában ettem  gyakran.
Nagyon ízlett már akkor is.
A recept nem  pontos,  valahogy így emlékszem rá .



A desszerthez a poharak aljába olvasztott csokoládét  öntök hagyom megdermedni  erre  teszek egy kekszet,  most almásat aztán  jöhet  a marscapone fagylalt, amit a felnőtteknek meglocsolok  mandula likőrrel minjola-val díszítem és fél Mozart kuglert teszek  rá.

2011. január 29., szombat

Vasárnapi pezsgős reggelik Rosentalban

Miért szeretünk Hr Robert Hubernél reggelizni ?



 Ezért is, a pezsgős reggelik miatt





::mi, akik a müzli -gyümölcs, tea, kávé reggelit esszük nap mint nap  itt bizony szívesen elcsábulunk .
Holnap vasárnap,  talán még nem szóltam későn.
Tessék kipróbálni egy pohár pezsgő  és jól indul a nap .....

Szép pezsgős  reggelt és napot mindenkinek   !

2011. január 28., péntek

Farsangi fánk






Gazdag Erzsi: Itt a farsang.







Itt a farsang, áll a bál,

keringőzik a kanál,

Csárdást jár a habverő,

bokázik a máktörő.



Dirreg, durrog a mozsár,

táncosra vár a kosár.

A kávészem int neki,

míg az örlő pergeti.



Heje-huja vigalom!

Habos fánk a jutalom

Mákos patkó, babkávé,

ez aztán a parádé




A fánk története osztrák eredetű,  egy Krapfen nevű pék özvegye a sütemény kitalálója. Az asszony férje halála után nem győzte a sok munkát. Egy alkalommal a türelmetlenkedő vevők közé akart vágni egy darabka tésztát, de az célt tévesztett és szerencsére a forró olajba pottyant. Ott szép aranysárgára sült, így a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk!
 Azóta a híressé vált fánk neve ma is Krapfen.



Ez alkalommal mi is  egészen  Karintiáig  mentünk fánkot enni...
.........farsangi fánkot két villával illik fogyasztani, nem szabad késsel vágni, csak mintegy tépni a két villa segítségével. ???
 
A fánk európai elterjedésének történetéről két híres legenda él is  a köztudatban.

íme a másik :

Az egyik, a francia beignets nevű sütemény körül alakult ki, amelyet Marie Antoinette királyné (1755-1793), XVI. Lajos hitvese, egy kalandos karneváli éjszakán ismert meg. A királyné a Tuilleriákban rendezett farsangi álarcosbálról megszökött, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely az utcákon kavargott. A sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot. A fánk rendkívül megízlett neki, ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. A karnevál elmúltával a fánksütőt a palotába rendeltette. A mézeskalácsos elmesélte a fánk receptjét és elkészítési módját a királyné cukrászának. A cukrász finomította, és egy kicsit módosította a receptet, és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.

Mivel az emberek hamar megkedvelték a finom, laktató, olcsó tésztafélét, hamar divatos süteménnyé és a farsang kísérő ételévé vált.





Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel.



Hazánkban a fánksütés szokása a Dunántúlról terjedt el, és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a finom nyalánkság.





Ez a  bejegyzés  a VKF. felhívására készült ahol a feltétel,hogy kerüljön mellé öntet,szósz mártás hát ...? ha nem is kell bele mártogatni, le sem lehet vele locsolni ( öntet) azért én most rendhagyó vagy nem is olyan rendhagyó módon azt ajánlom a farsangi fánk mellé igyunk  pezsgőt !!




Ez nálunk már hagyomány, még ifjú koromban mikor  a szüleim házában laktam, kezdődött egy januári vasárnap délután   az ebéd utáni csendes időszakban egyszer mindketten ellenkező irányból érkezve a konyhában a  fánkos tálnál  találtuk magunkat. Anyukámtól jött az ötlet, maradt szilveszterről még egy üveg pezsgő  bontsuk ki .....Le is csúszott a fánk mellé az egész üveg (.. csak ketten Apu egy kortyot sem ivott akkoriban). Félre értés ne essék nem az italnak csinálnék  itt reklámot, de nagyon illik a  fánk mellé, aztán az elkövetkező években már tudatosan ott volt a fánkhoz a pezsgő is, a klasszikus  rummal locsolt melegített házi baracklekvárral együtt.


Azóta sem tudok jobb  " hozzá illő öntet"-et.


A farsangi fánk általában könnyű tojásos tésztából készül, de más variációja (burgonyás, csöröge, stb.) is van. A fánk készülhet töltetlenül, vagy töltve, a tetejét újabban különféle bevonatokkal díszítik. De van sós variációja is. Anyósom pl. friss fehér  sajttal  ( ami lehet tehén,kecske juh )kínálja vagy ajvarral( híres szerb paprika lekvár)  és "priganicának " hívja ezt a sós változatot amit  farsangtól függetlenül készít ./ez lenne  szerb ,vagy montenegroi változat/





Általános jellemzője, hogy bő zsírban, vagy olajban sül.

Emiatt nálunk bizony ritkán fordul elő mert, hogy én nem sütök semmit bő zsírban. Bármilyen fura is nálunk  nincs "rosebli" még rántott szelet, bécsi szelet sem,ha azt kívánunk irány a vendéglő./ nagy ritkán / A fritőzt még a gyermek születése előtt kiselejteztem, új nem került helyette ennek meg már 8-9 éve is van,  észre sem vettem, nem hiányzik.
Ám tavaly mégis, megkívántam  a fánkot, nagyon,  messze van Budapest az Anyukám, hogy megrendeljük nála  a fánkot, Anyósomékhoz sem készültünk,  így nem maradt más hátra először életemben  (bármily hihetetlen, de igaz, eddig még soha nem sütöttem fánkot)  neki álltam.
  Némi nehézség azért adódott mert olaj  nálunk csak olíva  van a  konyhán, így először a családfőt szalajtottam egy üvegért (a fele még mindig  egy év elteltével is  meg van).
Aztán csodák csodája  fantasztikus  szalagos fánkot  sikerült asztalra tenni,.



receptje :  /Magyar Elek  után

-" ..legyen könnyű,miként a hab és omlós,hogy szinte elolvadjon az ember szájában.A színe pedig legyen aranysárga"

Kell  hozzá

  • "500 g liszt melyet néhány óráig meleg helyen tartottunk
  •      6    tojás sárgája
  •    60 g olvasztott vaj
  •    50 g porcukor
  •      4 dl tej
  •      1    evőkanál rum
  •    20 g cukros ,langyos tejben  megkelesztett élesztő
  •            csipet só

Fakanállal jól kidolgozzuk ( tényleg  emlékszem, ahogy  Anyu fakanállal verte hólyagosra  tésztát ),letakarva pihentetjük 35-40 percet.Ekkor lisztes deszkán  hüvelykujj vastagságúra  nyújtjuk,fánk szaggatóval kiszaggatjuk,letakarva újra kelni hagyjuk,míg kb mégegyszer olyan vastagra dagad.Majd erősen forrásba levő, de nem füstölő olajban kisütjük. Először födő alatt sütjük, míg az egyik oldala megpirul.Így képződik rajta az úgynevezett "ranftli" azaz  a szalag. Azután megfordítjuk  fánkokat és fedő nélkül sütjük tovább. Az olaj legyen  3-4 ujjnyi, hogy a fánkok szabadon ússzanak benne, egyszerre ne tegyünk sokat a sütő edénybe. Jól itassuk le az olajat, ha elkészült, ne tegyük egymásra  kisült fánkokat ! Vigyázunk a kelesztés alatt  a tészta állandóan melegben legyen " a tészta  meg ne fázzék "










Felhasznált irodalom
Halász Zoltán Mesélő szakácskönyve
Magyar Elek : Az ínyesmester szakácskönyve

2011. január 27., csütörtök

Úton vagyunk


Úton vagyun,  néhány  száz km mögöttünk és előttünk ....is  .Tudom az emberek  ha utaznak nem feltétlenül  gasztronómiai  élményekre vágynak  ha  pihenőt tartanak  útközben, de miért ne lehetne egyszerű biológiai szükséglet kielégítésen felül  ez is  kellemes környezetben eltöltött kívánatos  ételek fogyasztása. Nos úgy tűnik erre is van példa. Kellemes meglepetés,az autópálya melletti benzinkútnál. Ha  utazunk nem szoktunk  benzinkúton étkezni,  valahogy" nem az én stílusom"   ám  most  e mellett nem lehet csak úgy elmenni szó nélkül,   egyszerűen vonz  a kínálat -  talán csak tálalás miatt, de szemet gyönyörködtető,  gyümölcslevek , gyümölcsök,  saláták és a  meleg ételek  valamint a szendvicsek  is, mindez friss alapanyagokból rendkívül igényes, kifejezetten mutatós környezetben, kiegészítve  látvány konyhával .
Sajnos fényképeket nem tudtam készíteni, mert  a gép valahol a csomagtartóban elásva, meg váratlanul is ért . Így illusztrációként  vettem  néhány  képet a Marché facebook képtárából.

Végül én  egy könnyű leves mellett döntöttem, amihez három féle  levesbetét közül is választhattam, levesgyöngy, pirított kenyér kocka és palacsinta metélt, a fiúk a "pasta"azaz tészta mellett voksoltak így penne paradicsommal némi hússal  sok sajttal került a  tányérjukra, míg a desszert gyümölcskosár,  omlós linzer tészta ropogós csokoládéval bélelve könnyű krémmel töltve, színes gyümölcsökkel gazdagon megrakva, nekem a legjobban  a ribizli,( csodás piros fürt) szőlő ( kék hatalmas egész szemek) és kiwi kombináció tetszett, de volt mandarin -kiwi, ribizli-mandarin, szilva és más  féle is .
 A tea választék is hihetetlen különösen  azok után, hogy Villach- ban  az egyik patinás cukrászdában a kisasszony  így reagált -  tea  ?, hát  tea - mikor kérdeztem milyen  tea közül választhatnék, ami azt jelenti egy fajta  az is fekete tea áll  a rendelkezésemre, igaz megkérdezte tejjel vagy citrommal óhajtom -e,  ez persze nem sorolható  pozitív élmények   közé,   igaz ami igaz  Klagenfurtban egész tea lap  = mint itallap-/ ról választhattam  és  meg is tettem  boldogan, remek  provance  elnevezésű teát kaptam,  illatos volt, fűszeres és  aromás volt, kicsiny tüll zacskócskában   celofánban gondosan csomagolva érkezett, ilyen is volt.

  Bátran merem ajánlani  nem fog csalódni aki  betér egy ilyen benzinkút melletti  étterembe,  hogy melyik be,  nos  Marché a neve a világon  több 100 helyen előfordul, a prospektusokból tájékozódva megtudtam Magyarországon is jelen van már. 



2011. január 26., szerda

Virtuális party ......Latte Macchiato Mouse





......Dolce vita születésnapi ajándćkja ?????



Ha most szikrázó napsütés és forró nyár lenne biztos a kávé granita mellett döntenék, de  januárt írunk .


Lehetne kávés echler fánk mert itt a farsang, a fánkok ideje, mandulás kávé torta hisz születésnapra torta illik, na de tortát mások is visznek biztosan lesz elég belőle.
 Dolce Vita 4 éves --- különleges alkalomra különleges desszert jár, vajon örülne egy mokkazselének ?? / ha most lenne lehetőségem én ezt választanám.




Esetleg mégis torta, mit szólnál a Irish-Cofee tortához, vagy jobban ízlene az espressokrém torta, nehéz a választás .....megcsinálnám ha, de most ez csak a képzelet játéka mert, most én is vendég vagyok, nekem főznek, kiszolgálnak .....az idő azonban rövid, a nagy nap közeleg, hogy le ne maradjak a buliból segítségül hívtam Hr . Robert Huber-t




a karintiai Landhotel Rosentaler Hof főszakácsát
így most helyettem Ő készített Neked kedves Dolce Vita születésnapi édességet.











Fogadd szeretettel !







(Legközelebb talán a következő évben tőlem is kapsz ....)



Latte Macchiato Mouse



Hozzávalók 8 személyre :

50 gr kristály cukor

2 vaníliás cukor

4 gelatin lap

3 tojás sárgája

3 tojás fehérje

1/4 tejszín

1/8 liter tej

1/8 liter kávé




A recept lépésről lépésre.....

- A tejet forraljuk fel, hűtsük le annyira, hogy amikor a tojás sárgájával elkeverjük az ne csapódhasson ki



- a 25 gr cukrot a vaníliás cukorral és a tojás sárgájával keverjük ki, adjuk hozzá a tejet



- a kinyomkodott zselatint feloldjuk a fenti masszában



- a tojás fehérjéből verjünk kemény habot a maradék cukorral




- verjük fel a tejszínt is



Lazán habverővel keverjük össze a tojás fehérje habját a felvert tejszínt és a tojás sárgája krémet,  végül adjuk hozzá a lefőzött kávét is







Behűtjük, kanállal formázva tálaljuk.



                                                Boldog Születésnapot Dolce Vita !








2011. január 25., kedd

Ez bizony egy díj !!!






Ajándékot kapni is öröm  de adni még nagyobb !!??
- Hát ilyen lehet ez  díjakkal is.
Ez  a blog a napokban már féléves és most először díjat kapott.
Köszönet érte Anikónak  a Zsanuária blog szerzőjének aki egyben 13. "követőm" azaz bejelentkezett rendszeres olvasóm.

A díj továbbadásának szabályai:




- Írj bejegyzést, amiben közzéteszed a díj emblémáját, és az útmutatásokat.

- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől kaptad és hagyj nála egy hozzászólást, megjegyzést, hogy elfogadtad a díjat.

- Gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek te továbbadnád, linkeld be és értesítsd őket a jelölésről.

- Tehetséges, kezdő blogokat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van már.



Tovább adnám  az alábbi blogoknak illetve azok szerzőinek :

Betűtészta
Dió Bisztró
Anazar /konyhatunder./

2011. január 24., hétfő

Trüffel




A választás valóban nagyon nehéz volt a  korábban illusztrációként közöl  bonbonokból, most néhány receptjét is leírom 






Butter Trüffel


Hozzávalói :


  • 1,5 dl tejszín
  •    60 g cukor
  •            csipet só
  •            egy vanília rúd kikapart belseje
  •  200 g étcsokoládé
  •  250 g vaj


A tejszínt felfőzzük a sóval és vaníliával,hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét,mixerrel homogenizáljuk,kihűtjük.A vajat habosra keverjük és a kihűlt krémhez adjuk.A munka felületet előkészítjük, pl  sütőpapíral borítjuk ha nincs márvány lapunk e  célra. A krémet nyomózsákba töltjük  és golyókat nyomunk belőle.( Először lassan majd erőteljesen végül ismét  óvatosan, lassan, a kész golyótól oldalra emeljük le  a nyomócsövet). A golyókat kihűtjük majd  bevonjuk  fehér csokoládéval.


Rum  Trüffel



A fenti alapanyagok kiegészülnek még  8 cl  rummal .
A rumot  a habosra kevert  vajhoz adjuk mielőtt a kihűlt krémhez keverjük.
A kész  golyókat bevonjuk  csokoládéval készülhet ét-, és fehér csokival is, majd a csipkés bevonatot úgy kapjuk, hogy rácson hempergetjük ide-oda a golyókat,végül sütőpapíron hagyjuk megdermedni őket.

Amaretto


Ez esetben a vajhoz 4 cl amaretto jár és a kész golyókat  mandula forgácsban hempergetjük  meg .





Irish coffee


hozzávalói :

  • 8 cl tej
  • 10 g kávé por
  • 20 g méz
  • 110 g  fehér csokoládé
  • 140 g vaj

  • 5 cl tejszín
  • 30 g méz
  • 230 g tejcsokoládé
  • 30 g vaj
  • 7 cl whisky


A tejet  a kávé porral, mézzel felfőzzük, beletördeljük   a csokoládét, hozzáadjuk  vajat és homogenizáljuk mixerrel, kihűtjük.
A tejszínt  a mézel  felfőzzük  beleadjuk  az összetördelt csokoládét,vajat,whisky-t,lehűtjük.
Először a kávés krémből nyomunk majd ha már kissé megszilárdult akkor a whisky-s krémből a tetejére ha kell kézzel  kissé gömbbé formáljuk és kakaó porban meghempergetjük.

2011. január 20., csütörtök

Alma "köntösben"




Alma palacsinta tésztában - 

 egyetemista koromban  az Üllői úti étteremben,  (nevére már nem is emlékszem ) ahova  beugrottunk ebédelni  - ez volt az egyik kedvencem aztán az idők során valahogy feledésbe merült. Ám ma reggel a séf  evvel "lepett meg "





.... reggelire ? miért is ne ....

Az elkészítése nem igényel különösebb gyakorlatot, kell hozzá alma, palacsinta tészta  és az alma karikákat  vagy cikkelyeket palacsinta tésztába mártva forró  bő olajban kisütjük. Annak idején fahéjas porcukorral tálalták  én most különféle jam társaságában  ( erdei gyümölcsös  és áfonya ) ajánlom.



    Hozzávalók :

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt  
  • 1 tojás
  •  2 dl szénsavas ásványvíz víz
  •  2 dl tej
  • csipet só
  • 3-4 db alma
  • fahéjas porcukor

2011. január 14., péntek

Így vártuk a szerb újévet



Vacsora    ahogy  már azt jeleztem  csak egyszerű,  könnyű ép csak valami az ital mellé , azért mindenki kedve szerinti
bár  a pezsgőhöz   lehetett volna csak  étcsokit kínálni , a gyermekem  biztos ezt választotta volna, na de neki még jó néhány évet  várnia  kell a pezsgőzésig így aztán  más is került  az "étlapra"

Kecskesajttal töltött füge chili paprikával hintve





A friss kecskesajtot  villával összetörtem és a fügébe töltöttem. Ez alkalommal sikerült fantasztikus  minőségű fügéhez jutnom ami  méreteit tekintve  is  feltűnően nagy valamint egészen puha és már eleve felhasított. Nem is tudtam ellen állni az egész dobozzal meg vettem  ( 2 kg ).Az úgy nevezett koszorú formában kapható fügét esetleg konyakba áztatnám, felhasználás előtt természetesen ez esetben jól le kell csöpögtetni .







babpástétom      



....itt csaltam egy kicsit a maradék  prebranacot használtam fel  amit  gondosan áttörtem ,balzsam ecettel olíva olajjal  állítottam be  a végső ízét,egész színes borssal  díszíttettem azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ez által még pikánsabb, csípősebb legyen .








kukoricás  zsemle  


A szokásos kenyér tészta a kiindulási alapja,  a langyos víz helyett azonban  langyos húsleves és tej keverékével dagasztottam  tésztát és főtt tört kukoricával gazdagítottam.A kész megkelt  tésztát mikor zsemlévé  formáztam  kukorica darába  hempergettem, ettől még ropogósabb lett a  kérge.


















rozmaringos  kecskesajt krém  őszibarackban


a kecskesajt másik felét  egyszerűen  szárított porított rozmaringgal  kevertem ki mielőtt a felezett őszibarackokba töltöttem
















diós camembert krém


bulgur saláta

főtt-, párolt bulgurhoz  friss  piros  paprika csíkokat és  petrezselymet adok balzsam ecettel csepegtetem.


















természetesen az  "elmaradhatatlan" pezsgő
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly