2011. december 29., csütörtök

Szilveszteri vendégváráshoz készítsünk szendvicset !

Amikor 1725 körül Earl of Sandwich angol közéleti személyiség sietve szerette volna elfogyasztani ebédjét és emiatt arra kérte inasát, hogy olyan ebédet állítson össze  egyszerű szervírozással ami játék vagy beszélgetés közben is  gyorsan elfogyasztható, vajon sejtette-e,  evvel bevonul  a gasztronómia  történelmébe?
Feltalálta  a szendvicset a  leleményes inas, akinek a neve nem maradt fenn, két szelet kenyér közé különféle ételeket ( sonkát ,húsokat ,sajtot  ) helyezve.










Vendégeknek bátran  készíthetünk szendvicset, ami lehet egészen apró, ún. falatkák azaz snack (igaz kicsit időigényes az elkészítése)  ebben az esetben  használhatunk kifli karikát, de vághatunk  apró négyzeteket, háromszögeket, vagy  pogácsa szaggatóval  kerek formát kenyérből amit  aztán  tetszés szerint megkenünk,megpakolunk, díszítünk. Figyeljünk a kenyér minőségére, használjunk rozs-,magos-, fűszeres kenyereket.



Lehet a szendvicsünk hagyományos méretű is, ekkor  kistányért, szalvétát feltétlenül készítsünk mellé.
A csukott szendvicset   mellőzzük a "vendégváró" asztalról.


Mi kerüljön  a szendvicsre ?
Minden amit szeretünk, amit szeretnek a vendégek.
Figyeljünk az elrendezésre, a színek  ízek harmóniájára .
Igen hálás alapanyag a  sülthús ami lehet töltött is.
Mutatós ha  aszalt gyümölccsel  szilvával, sárgabarackkal töltött karajt, szűzpecsenyét  használunk, hidegen könnyen szeletelhető.Vékonyan szeleteljük! Kenjünk alá  fűszerezett vajat. Puha vajat keverjünk ki  mustárral,vagy  apróra vágott  zöldfűszerrel, de lehet őrölt dióval, ezt még pár csepp konyakkal is megbolondíthatjuk, curryvel ( szárnyas sült alá  ajánlom).

Néhány ötlet:

- dijoni mustáros vaj, aszalt sárgabarackkal töltött pecsenye saláta levél
- diós vaj, aszalt szilvával töltött szűzpecsenye,  saláta levél
- provanci mustár  bélszín szelet  citrom  radicho
- fűszeres vaj,  bélszín szelet almával és sült sütőtökkel
- libamáj,aszalt paradicsommal
- sonka, tormás vajjal


Az egyszerű szendvicsek elkészítése kevésbé munka igényes, ebben az esetben csak felrakjuk a szendvicsre amit szeretnénk .
Ha különleges,  extraszendvicset szeretnénk készíteni akkor fokozottan ügyeljünk  a külalakra, használjunk habzsákot a krémek felhelyezésére díszítsünk  merészebben.




Kedvelt  alapanyag az angolos  hátszín, vagy bélszín is ha  jó előre elkészítjük ajánlatos vékonyan  aszpikkal áthúzni a hússzeleteket, hogy ne száradjon ki.
Díszítéséhez használhatunk  fűszeres  ecetes  paprikát, -uborkát, -szilvát, baby kukoricát,  spárgát, sütőtököt, friss salátát, gyümölcsöt egyaránt, csak  képzeletünk szab határt a végtelen variációnak......









Tehetünk a húsok alá  különféle salátát is, pl.  francia salátát ,burgonyasalátát, kukorica salátát is  mintha fagylalt gombócot formálnánk, majd ezt  a vékonyra szeletelt hússal borítva  egész dombocskát kapunk a zöld saláta leveleket ez alkalommal a kenyérre tegyük, mert a hús tetejéről könnyen lecsúszhat.








Halas szendvicsek  közül a  füstölt lazac  rendkívül mutatós és finom is,  citromos- , kapros-,  vajjal,  kapribogyóval, fürj tojással, kevés kaviár is kerülhet rá.











Ne feledkezzünk meg sajt falatokról sem ...   itt a kenyeret akár el is hagyhatjuk és  gyümölcsre közvetlen tegyük a  sajtokat  pl. alma szelet, mandarin gerezd, fogpiszkálóval meg is tűzhetjük a biztonság kedvéért,  le ne csússzon. Rokfortot és juh túrót  tölthetjük datolyába, fügébe....












2011. december 25., vasárnap

Forró fűszeres sült paprika krémleves & aranymazsolás bélszín érmék a karácsonyi menüben



 Kellemes karácsonyt, meghitt boldog ünnepet  mindenkinek !





Az ünnepi menü :

Forró fűszeres sült paprikakrémleves  ---- sok magos   karácsonyi figurákkal
Aranymazsolás bélszín érmék, sütőtök szirommal és sült almával vajas burgonyával tálalva
Karácsonyi apró sütemények , bejgli
gyümölcs
kávé


A fenti menüt Gere pincészetből származó vörösbor kísérte

 A karácsonyi ajándék egy része már a múlt héten megérkezett, azaz megkaptuk a szokásos hordócska  savanyú káposztánkat  és mellé néhány adag sült paprikát,édeset és erőset is .

Ez adta az ötletet a  karácsonyi menü egy részéhez, így lett sült paprikakrémleves  a vasárnapi(karácsonyi ) ebéd első fogása.




Hidegen már készítettem sült paprikakrémlevest, de most  tél lévén  forró és fűszeres  leves " dukál ".

Került hát  bele  gyömbér és  édeskömény, valamint a nyárt idéző  házi paradicsom  szósz is  és mellé  sok magos karácsonyi figurák leves betét helyett.

Hozzávalói:
  • 4  nagy sült piros paprika
  • 1  szál póréhagyma
  • 3  gerezd fokhagyma
  • teás kanál édeskömény
  • teés kanál őrölt gyömbér
  • evő kanál olívaolaj
  • tengeri só ízlés szerint
  • 1 dl paradicsomszósz
  • 1 liter burgonyalé
  • 0,5 l víz
  • 1,5 dl főzőtejszín






















Kevés olívaolajon egy szál apróra vágott póréhagymát megfuttattam, kiskanálnyi édesköménnyel meghintettem és tovább pirítottam majd  a csikokra vágott héjától megfosztott sült paprikát is hozzáadtam. Kevergetés közben a belekerült a házi paradicsomszósz és néhány perc múltán az  őrölt gyömbér is. Addigra pont elkészült a  főtt krumpli így az értékes főzőlevet ide szűrtem be, ízlés szerint ekkor  kell sózni is, de óvatosan,  a krumplilé lehet eléggé sós, ha szükséges további vízzel pótolhatjuk  a hiányzó folyadékot, főző tejszínnel dúsítjuk és kiforraljuk. Most már csak merülő mixerrel pépesítjük és forrón szedjük leveses csészébe, vagy tányérba.



Aranymazsolás bélszín érmék, sütőtök szirommal és sült almával vajas burgonyával tálalva



A kellőképpen érlelt bélszín szeleteket  sózzuk,  lisztben megforgatjuk és  kevés olívaolajon átsütjük mindkét oldalon, majd melegen tartva félretesszük. A visszamaradt  olajon felolvasztjuk  az apró darabokra tördelt rokfortot tejszínnel felengedjük  átkeverjük  beledobjuk a megmosott aranymazsolát  és  száraz fehér borral felengedjük  összeforraljuk, vissza tesszük a húsokat, tálalásig melegen tartjuk. Korábban konyakkal készítettem, de most valahogy  azt túl töménynek ítéltem és így is remekül  sikerült  annak ellenére, hogy a bélszínhez, sajthoz inkább vörös bort szokás kínálni,  fogyasztani is azt ajánlott amit főzéshez  használunk, szinte minden íratlan szabályt felrúgva  remek  végeredményt tettem  az asztalra. 



Karácsonyi  menü révén  a sült alma enyhén  savanykás íze a sajtmártás markáns ízét  kiegészítette, harmonizálva  a mazsola édes-savanyúságával. Erős, aromás mártás, puha omlós hús,  vajas burgonya és  vékonyra szeletelt   sült tök  társaságában  tartalmas,  ám mégsem  nem túl nehéz   ünnepi étel  készült .
 
Hozzávalói :

  • 8 kis szelet bélszín érme
  • evőkanál olívaolaj
  • 100 g érett rokfort sajt
  • 50 g arany mazsola
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • tengeri só, őrölt bors ízlés szerint (tálaláskor ajánlom  asztalra tenni )
  • kevés liszt a húsok beforgatásához

2011. december 23., péntek

Sűrű bableves

Decenber 24. a böjt napja a keresztény világban  amikor hajdanán  csak este fogyasztották el a böjtös ételt vacsorára,  ami   eredetileg, alma, dió, méz és fokhagyma volt, majd ezt követte a bableves hús nélkül

  (böjtös bableves),

 végül  a mákos guba .

Ez alkalomból hoztam egy  ide illő receptet a sűrű bableves  receptjét, e böjtös ételt  friss kenyérrel és olíva bogyóval  ajánlott fogyasztani .






Hozzávalók :


  • 350 g  fehér bab
  • 1,5 l víz
  • 2g oregánó
  • 2 g kakukkfű
  • 2 g őrölr koriander
  • 2 g őrölt kömény
  •  tengeri só
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kanál olíva olaj
  • 1 kanál balzsam ecet
  • 1-2 teás kanál méz


A babot előző éjszaka áztassuk be! Másnap a kakukkfűvel és oregánóval  főzzük  meg, törjük át, adjuk hozzá a koriandert és a köményt, sót! A hagymákat apróra vágva, zúzva  pároljuk üvegesre, majd keverjük el  a mézzel és ecettel együtt a babbal !

2011. december 21., szerda

Szentestére halat


Már csak néhány nap  és megszólal a csengő a karácsonyfa alatt, van ahol ebéd és van ahol vacsora  az ünnepi étkezés e nap, ám  szinte mindenhol a hal a fő fogás.

Hagyományos  halászlé receptje  házanként változó és mellé  a rántott a hal,  legtöbbször ponty, burgonya salátával kerül  a magyar háztartások  többségében az ünnepi  asztalra.
Vagy mégsem ? Lehet  a hagyományok tiszteletben tartásával ezen a  szokásos menün  változtatni ?

Íme néhány ötlet.... 




Pisztráng mandula bundában




Lazac filé vaslapon sütve  mángoldos burgonyával körítve





Süllő filé kapris pestoszószban  tagliette-vel tálalva








Vegyes hal tál : ponty,harcsa,süllő filé roston, grillezett zöldség ágyon  kínálva


Balatoni fogas filé hollandi mártásban




Kókuszos lazac csíkok bambussza és,rizzsel




Halat évközben is gyakrabban kellene fogyasztanunk ! Nem lehet eléggé hangsúlyozni a hal mennyire egészséges táplálék, mégis  a hazai fogyasztást a statisztika szerint a világon a legkevesebbet fogyasztók között  tartják számon. Talán ha  jobban ismernénk és változatosabban tudnánk elkészíteni nagyobb kedvet kapnánk hozzá, a hal beszerzése ma már nem lehet gond, hiszen szemet gyönyörködtető módon kínálják itthon is, számtalan  fajta tengeri és folyami hal is beszerezhető. Csak bátran, ki kéne próbálni !

Most a kókuszos lazac receptjét közlöm, melyet  pálcikával fogyasztottuk .

A hal filét ( bőr nélkül ) keskeny csíkokra vágtam, frissen facsart citrommal meglocsoltam, kókuszreszelék-kukorica liszt keverékébe forgattam, pihentettem. Félóra múlva vokban  szezám olajat hevítettem,  a halat átforgattam rajta, pár percig rázva sütöttem, majd a bambuszt is hozzáadva további néhány percet folytattam a sütést, végül oysters sauce-t adtam hozzá, átkevertem és már tálaltam is .

Így készül percek alatt ízletes,  könnyű és különleges  étel akár az ünnepi asztalra is. Tálaláskor frissen őrölt  színes borssal meghinthető.(Esetleg chili paprikával is ??)

Hozzávalók :
  • személyenként  150 g lazac filé
  • 2 citrom
  • 100 g kókuszreszelék
  • 50 g kukoricaliszt
  • tengeri só
  • szezám olaj  a sütéshez 1-2 kanálnyi
  • 200 g bambusz rügy
  • frissen őrült bors
  • oysters sauce ( 2-3 evőkanálnyi)

2011. december 18., vasárnap

Nyúlpástétom az ünnepre

A szín húst sóval elmorzsolt kakukkfűvel bedörzsölöm,száraz fehér  borral leöntöm és hidegre teszem  1-2 napig,  esetleg egy kevés citrom héjat is adhatunk hozzá.

A pácból kivéve szalonnába burkolom átsütöm, majd cserépedényben a páclével felöntve lassú tűzön sütögetem 1-2 órát, kb. a sütési idő felénél tisztított gombát  is adok hozzá és lehet pár szem burgonyát is.
Ha megpuhult darabosra aprítom.
Eztán leveles tésztával kibélelem a kiválasztott formát, vékony   paraszt sonka szeleteket helyezek a tésztára majd a "tölteléket belehalmozom", megszórom aszalt szilvával, ráhajtom a sonkát, a tésztát eligazítom, összeragasztom, átkenem tojássárgával és a leeső tésztából figurákat szaggatok ezzel díszítem, mégegyszer átkenem tojássárgával, forró sütőben  készre sütöm.





 
 
 

 
 
Hozzávalói :

  • 500 g szín nyúl hús
  • 500 g leveles tészta
  • 100 magozott aszalt szilva
  • kakukkfű
  • tengeri só
  • 500 g gomba
  • 1/2 l száraz fehér bor a páchoz
  • 150 g húsos szalonna
  • 150 g paraszt sonka
  • tojás a tészta átkenéséhez




2011. december 15., csütörtök

Akác illat decemberben........






Igen, ez nem is lehetetlen, készül  a mézes sütemény. Mézet melegítek, barnacukorral kevés vajjal míg  a cukor fel nem olvad..., így folynak az előkészületek a mézeskalács tésztához. Az idén  akác méz és gesztenye méz kerül a mézeskalácsba,  hamisíthattatlan illat száll a konyhában,  ez az akác !!!

recept  itt.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly