2012. február 24., péntek

Torkos csütörtök








Vége  a farsangnak.




Jövőre ehetünk majd  újra farsangi fánkot.




































A hétvégén elbúcsúztattuk  a telet, elégettük  a kiszebábot " - elkészült a  Farsang Jancsi  lehet már búcsúztatni  !" - rigmusok  kíséretében.






















Volt lehetőségünk kézműveskedni,  boszorkányt és  hangszert készítenünk , mulatoznunk,  igazi karneváli hangulatban.
Húshagyó kedden aztán elhagytuk a húst  is beköszöntött a 40 napos  böjt időszaka, ami  egészen húsvétig tart  .
Ám  ma még lehet torkoskodni!







Elő  a kolbászt,szalonnát, füstölt húst a kamrából, készülhet a töltött káposzta ( kolbásztöltelékkel) jó sok tejföllel locsolva, kolbásszal töltött pecsenye  lencsés rizzsel tálalva.



Étvágygerjesztőnek   mi mást mint szalonnát, bacont ajánlanék  aszalt paradicsommal, csemege uborkával.
Az étkezés  végén  pedig réteseket, almásat, túrósat, meggyeset, mákosat.
Jó étvágyat !

2012. február 23., csütörtök

Sültalma "bon - bon"





Tipikus téli  desszert, alapanyaga a  sült alma, mandula, keksz,csipkebogyólekvár, ( hecsedli lekvár) szükség szerint frissen facsart narancslé.

Nem kell sütni (az almán kívül), szinte percek alatt összeállítható, azonban tanácsos   fogyasztás előtt néhány órával,  esetleg előző nap elkészíteni, így az ízei intenzívebbek lesznek, lesz ideje " összeérni" .




Az igazság az, a mi esetünkben a   kekszet kiváltotta a  karácsonyról megmaradt  stollen, ebben majdnem annyi a  liszt, mint a  mandula !  A kekszet, mandulát, daráljuk finomra,( stollent ) a sült almákat hámozzuk meg,  távolítsuk el a  magházukat és  törjük össze villával,( annyira  puha, hogy nem szükséges mixelni, így is homogén  anyagot kapunk). Keverjük össze az alapanyagokat, adjuk hozzá a csipkebogyó lekvárt. Amennyit felvesz, hogy  könnyen formázható masszát kapjuk, ha úgy látjuk szükségesnek  frissen facsart narancslevet adhatunk hozzá  a könnyebb formázás érdekében ( elhagyható ). Viszont  egy részét a masszának  Calvados-szal "hígítottam " ez lett a         " felnőtt" változat. Kis  golyókat készítünk  amit  olvasztott csokoládéba mártunk ,száradás után kínáljuk.
Tároljuk hűvös száraz helyen ! / a hűtőben  a csokoládé  elveszíti  a fényét/

Hozzávalók :

  • 250 g  keksz
  • 200 g mandula
  • 2-3  sült alma
  • kis kanál őrölt fahéj
  • kis kanál őrölt  gyömbér
  • 100 g csipkebogyó lekvár
  • 3 cl Calvados vagy 5 cl narancslé ( Frissen facsarva)

2012. február 20., hétfő

Menü ajánlat egy képzeletbeli kirándulásra (téli variáció) VKF

Örömmel üdvözöltem a kiírást, mivel e téma  nem áll távol tőlem. Aztán az idő múltával  majdnem lekéstem  a megadott időpontra összeállítani a menüt  a képzeletbeli kirándulásra.






Az elmúlt  hetek  hideg időjárásának köszönhetően  téli  kínálat született.
Mi felénk  hatalmas hó volt,  igazi téli  napok, az elmúlt időszakban  a tél minden örömével.
Így aztán került  a piknik kosárba  savanyított csípős paprika, füstölt sonka, sült  alma,( igaz nem a megszokott módon ) csupa téli  elemózsia, melegítően fűszerezve......









Gyakorló Anyukaként rendszeresen csomagolok,  a csemetémnek uzsonnát, nemritkán ebédet is  sőt, ha kirándulunk, ha utazunk, akkor  is  a legtöbbször előre, itthon készült ebéd kerül az asztalra  ha asztalra bukkanunk  útközben.

Ma  már  a hűtőtáskák és  számtalan dobozok korában nem jelent akkor kihívást  a házon kívüli menü elfogyasztása mint az néhány évtizeddel korábban.
A kisebb nagyobb táskák  hidegen,/melegen tartják az ételt,  formájuk  súlyuk  a tulajdonos  teher bíró- képességének megfelelően választható.

S mi kerül jön bele ?  Nos erre a választ  valószínű  megadja majd a számtalan bejegyzés amit   bloggerek küldenek ....


Nyáron hideg levest  pl. gyümölcsből,  zöldségből  tennék a menübe  indításként, de számtalan étvágygerjesztő előétel lehetőség kínálkozik, ilyenek  a piték,  sós rétesek,quichek sőt akár pizza is lehetne  ..,majd a hideg sültek,saláták ....,végül  a gyümölcs. zárhatná  a sort.




Télen ???
melengető forralt bor, forró leves  az első gondolatom ----


Magos, hajdina lisztből készült  házi kenyéren  kínált füstölt sonka házi savanyított csípős paprikával





Ezt  követheti  egy csésze forró zöldség krémleves
Fokhagyma ,vagy sütőtök és mellé


szezám magos  kiflik




Fő fogásként:




Sült húsokkal  töltött pita,  alma chutney-val).


Desszertnek:

Dióval töltött aszalt szilvás kuglóf




Calvados-szal "ízesített" sültalma bonbon


Forró tea , forralt bor 




Hamarosan  jönnek a receptek is




2012. február 12., vasárnap

Téli lekvárok : hagymából, sütőtökből

Farsangi táncházba  szólt a meghívásunk!

Enni - inni valót  ki -ki hozzon magával, megkötéssel.....

 Előttem  már mások jelezték,sós-, és édes-, süteményből és egyéb harapni valóból nem lesz hiány, valami mást kellett kitalálnom.

Akkor mi kerüljön a mi  kosarunkba ?


Áfonyás  hagymalekvár és  gyömbéres-narancsos sütőtöklekvár  chilivel


Húsokhoz, sonkához, sajtokhoz  is  mindkettő kiválóan illik, ki-ki választhat, kísérletezhet kedve szerint .

Talán pont egy éve csináltam   hagymalekvárt utoljára, érdekes a február eleje számomra  a hagymalekvár ideje.









Sütöm  a sütőtököt, mert ez az első lépés ....,igazi téli hangulatban, odakint a hó fedte táj, ismét esik a hó, az ablakon át látom a táncoló hópelyheket.Nemrég   jöttünk  vissza a  szánkózásból, hó lapátolásból, jól esik  a sütő melege. Vidáman pattogna  a tűz  ha most    fa tüzelésű kemencénk lenne, abban lenne csak igazi   sütni a tököt, de se baj, az illat így is  belengi az egész lakást .
Amint megsült a tök  héjából kikaparom, a húsát  lábosba teszem,meghintem barna cukorral, kevés sóval,kockára vágott aszalt sárgabarackot teszek hozzá,megszórom gyömbérrel, mozsárban tört mustármaggal és rövid ideig kevergetés mellett karamelizálom.Hozzáadom a narancsok kifacsart levét és a húsát is kandírozott citrom héjat és a darabokra tört chili paprikát, hagyom  rotyogni. Időnként megkeverem,  le ne égjen az alja. Balzsam ecettel ízesítem a főzés utolsó fázisában. Ha elkészült, amikor elválik az edény falától,  forrón  üvegekbe kanalazom, az üvegeket néhány perre  fejtetőre állítom, és  hűtőtáskában hagyom kihűlni.

Hozzávalói :





  • 2 kg sütőtök
  • 40 g barna cukor
  • 200 g szárított sárgabarack
  •  kávéskanál só
  • teás kanál  tört mustármag
  • 50 g kandírozott citromhéj
  • 50 g gyömbér szeletelve/ vagy teáskanálnyi  szárított gyömbér por



  • 1-2 chili paprika
  • 2-3 narancs
  • balzsam ecet ízlés szerint










2012. február 10., péntek

Sültalma torta



Édesség, ami nem is olyan édes !

Téli !!!
Finom illatú alma kell hozzá...........

 Bár lehet eredete nem függ annyira össze a téllel ? Talán  a tufahije ihlethette  ezt  süteményt ?

Itt azonban szó sincs tömény édességről, szinte alig került bele cukor! Íze nagyon kellemes, üde, friss téli íz, az alma  kicsit roppanós, de mégis  omlik az ember szájában, a dió krémbe egyáltalán nem került cukor,az  alma  édessége azt pótolja, a tészta lágy  könnyű...Hmmm.

Eljegyzésre készült ez alkalommal mikor én kóstoltam, ezért a fehér  "ártatlan  habos korona".






Az almákat forrázott dió krémmel  töltöttük mielőtt   megsütöttük, 4 tojásból készült piskóta tésztát készítettünk amit  a  torta formában elhelyezett töltött almákra öntöttünk.
A megsült tortát kiborítottuk, kihűlés után felvert tejszín habjával díszítettünk.



Ajánlom  hétköznapokra  is  délutáni teához, forralt borhoz így tél időben, mikor kint " röpködnek a kemény mínuszok".
Szív alakú sütőformában Valentin napra ? - nem is rossz ötlet!

2012. február 7., kedd

Francia hagymaleves




Soupe à l'oignon , a francia hagymaleves  az egyike  a legegyszerűbb, ám legnagyszerűbb leveseknek.

E levesbe  sült kenyér darabokat tesznek a franciák amit sajttal bőven hintenek és pár percre átsütik  tálalás előtt.
Maga  a leves sűrű, laktató fogás, találkoztam olyan recepttel is ahol péppé tört, vagy  vékonyra szeletelt krumplival sűrítették.
.



Hozzávalók  :


  • 400 g hagyma ( póré,újhagyma,vöröshagyma)
  • 50 g vaj
  • 40 g liszt
  • csontlé
  • fehér törött bors
  • szerecsendió
  • 100 g sajt
  • kenyér
  •  1 dl bor








A hagymát karikára vágjuk, vajban megfuttatjuk állandó kevergetés közben szinte karamellizáljuk,( ez eltart egy darabig ) liszttel leszórjuk ( tovább kevergetjük  ahogy "pirul" a liszt  ettől (is ) kapja a sötét színét a leves, meghintjük  reszelt szerecsendióval, törött fehér borssal. Csodás illat száll fel amint a szerecsendió át  melegszik ! További pár perc kevergetés után   húslével felengedjük, sózzuk és egy ideig főzzük még.
A levest leszűrjük,  a hagymát fém szűrőn áttörjük.Tálalás előtt kevés bort öntünk hozzá. Általában fehéret, de most én  lila hagymából készítettem a levest így kivételesen  vörös bort használtam hozzá.


A kenyér szeleteket  grill sütőben kicsit megpirítjuk, reszelt sajtot kínálunk  külön  szervírozva mellé .








Jobban kedvelem  a másik tálalási módját e levesnek, amikor  tűzálló edényben  a kenyér szeleteket a levesbe téve sajttal megszórva  rövid időre  sütőbe toljuk, míg a sajt rá olvad és tűz forrón tálaljuk.

Gyakran kínálják cipóban,  ami szintén  különleges és finom ( feltéve ,hogy jó minőségű a kenyér ) 


Egy kis történelem

A hagymát az egyiptomiak szentnek tekintették, a rómaiak is ették sütve és főve, olajban sütve ,de levesként is, az ő levesük még egyszerűbb volt, a főtt hagymát elkeverték kenyérrel olajjal és vízzel  és már kész is volt  a hagyma leves   .


A francia hagyma leves története XV. Lajoshoz köthető.   Egyszer egy vadászatból megtérve a vadászházban csak száraz kenyeret, hagymát, pezsgőt és vajat talált. Ezekből az alapanyagokból volt kénytelen dolgozni, így született a hagymaleves.



2012. február 5., vasárnap






Esik  hó !!! Körülöttünk  minden hófehér, mintha  nem is városlakók lennénk, hanem  telelnénk  valahol a hegyekben, az utak járhatatlanok, a leggyorsabb tömeg közlekedés a gyalogos közlekedés, iskolába sem kell menni  igaz most itt a hétvége, de holnapra kiderül  hétfőn is  tart -e a rendkívüli "téli szünet ". Hideg van, de lassan megszokjuk, tűsarkúcsizma, elegáns kalap vissza került a szekrénybe, helyette van  hótaposó, síoveráll és gyapjúsapka a kapucni alatt,( ennyit  a női eleganciáról) és mínusz tizenegy ,-négy  fok  .....




Lehet   hóembert építeni hócsatázni ,hogy kimelegedjünk,forró teát, fűszeres forralt bort  kortyolgatni,grogot inni........



 a kerti asztalnál......


......amit  meg kéne előtte szabadítani  a hótól !





Elmentek  a fiúk szánkózni!

Testet,lelket melegítő  forró levessel várom haza őket.

 Mi legyen ?

Igazi francia  hagymaleves  sok-sok  sajttal, pirított kenyérrel

Csípős fűszeres  sütőtök leves  magos-sajtos rúddal
Fokhagymakrém leves palacsinta metélttel
Téli zöldségleves daragaluskával


??????















gyömbéres kifli

Kisültek  a reggelihez a gyömbéres kiflik!

Frissek ropogósak illatosak!

Kétféle töltelékkel készültek, narancsos -fahéjas almadzsemmel, és csokoládéval.

Tésztája kelt tészta.
Hozzávalók :


élesztő
2 dl tej                                        
kanálnyi cukor
500 g liszt
2 tojás
őrölt gyömbér
100 g cukor

narancsos-fahéjas  almadzsem
 csokoládékrém

Langyos cukros 1 dl tejben az élesztőt megfuttatjuk, a szitált liszt közepébe mélyedés készítünk, majd ide öntjük az  élesztőt. Rövid pihentetés után csipet sóval, a  megmaradt tejjel,a tojásokkal bedagasztjuk, pihentetjük, ha megkelt  cukorral hintett munkaasztalon kinyújtjuk  1 cm vastagra. 8 cm széles csíkokra vágjuk majd tovább átlósan háromszögeket vágva  belőle,   mindegy közepébe egy kiskanálnyi dzsemet halmozunk.  Lazán feltekerjük, a  végeit gyengéden összenyomkodjuk.  A csokoládés is ugyan így készül csak  a dzsem helyett csokoládékrém kerül bele.Előmelegített gőzös sütőben 20-25 perc alatt  kisütjük  ( kb 200 fokon )



Reggeli kávé,tea mellé ajánlom ezt a finom édességet míg a meleg ,fűtött szobából nézzük a jégvirágos ablakon át  a havas téli tájat.

2012. február 4., szombat

Fogcsikorgató hidegben:.....



fogcsikorgató hideg van.......

Éjszaka - 14 fok is lehet, de lesz  az elkövetkező napokban -16,-17 fok is és  napközben is  -5,-7 fok várható !

Így megy ez már napok óta, későn jött, de megérkezett a tél hozzánk is.
Január végi, február eleji  időjárás,kemény hideg, fagy. Nincs ebben semmi meglepő ilyenkor ez  helyén való.
Esik a  hó már 48 órája, az előrejelzés szerint  még 3-4 napig esni is fog.

 ........
Elő  a tartalmas kalória dús ételekkel, erős paprikával, fűszerekkel,használjuk ki melengető hatásukat !
Babbal készült egytál  étel,füstölt hússal




Igen,ez itt  a jól bevált sült krumpli, amit  aztán tetszés szerint lehet  "tölteni ", liba-, kacsa zsír, őrölt piros paprikával szórva, töpörtyű járt hozzá hajdan a   nagyszülői házban, emlékszem  gyakran még reggelire is, mire  felébredtem a Nagypapa a tűzhely melegét kihasználva   megsütötte a krumplit ,nekem már csak  ki kellett választani mit ennék hozzá,  forró citromos teával, aztán lehet kimenni hóba,  szánkózni.

Egyszerű vacsorára is  ideális, kínálhatunk  tejfölt  is mellé akkor nem olyan  nehéz.

Jöhet a káposzta is !





Savanyú káposzta  nyersen, salátaként, tele értékes  C vitaminnal.


Sütve, főzve  tartalmas, kalória dús egytálételként.


Ez alkalommal   cserép edénybe rétegeztem a  szálas savanyú káposztát, erre ültetettem a házi füstölt kolbászból " kölcsönzött" tölteléket, amit párolt rizzsel lazítottam,savanyú káposzta levélbe burkoltam. Apró töltelékeket készítettem, én azt jobban szeretem  a nagyoknál és csak egy kicsit  több a munka vele, megéri  a fáradtságot. Fűszeres kolbász zsiradékkal meglocsoltam, néhány vékony  szelet  füstölt sonkával beborítottam  és lassan sütöttem, sütőben. Tálaláskor friss tejföllel kínáltam és az elmaradhatatlan  friss házikenyérrel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly