2012. április 30., hétfő

Majális a kertben

Tavasz helyett,, nyár,  itt az igazi jó idő.!
Ha nem is  a " szabadban" de a kertben piknik !!
Már napok óta "kiköltöztünk" minden szabad percet órát kihasználva  kinn töltjük az időt. Kertészkedünk, rendezkedünk.

Most pedig  végre eljött az ideje a  kerti ebédeknek ,uzsonnának  is .





Szezonnyitó menünk:

Saláta minden mennyiségben !


Kecske sajt forgácsokkal,
 van hozzá, balzsam ecet  ( gyümölcsös /körtés  is ) , olíva olaj és olíva bogyó.
chilipaprikás olaj ,frissen őrölt színes bors,
és joghurt is.













Lollo rosso                                                 
rukkola
zsenge fejes saláta
cikória
jégsaláta



újhagyma
mentalevél
petrezselyem

Spanakopita ?

vagy ahhoz hasonló ?  leveles tészta, spenót friss fokhagyma  és juh sajt.... ám mégsem a  megszokott formában










Bárány borda ,
saslik ( rozmaringos bárány,mustáros borecetben pácolt bélszín,szűzérme kockák)
fahéjas szűzérmék
fűszeres tarja
grillezve


narancsos "limonádé"
jégbe hűtött fröccs
könnyű vörös bor
és hideg sör a  kínálatban


áfonyás crostata
kávé

2012. április 9., hétfő

Húsvéti báránygerinc, színes - zöldséges körettel




Hát nem kívánatos, így amikor már kibontottam a vastag  fehér köpenyéből, ami szorosan burkolta ?Férjem ugyan erősen tiltakozott ellene, - csak nem  akarod azt levenni ?-,  mert állítása szerint  itt, ahol nem  is olyan ritkaság a  bárány pecsenye (nem csak ) a húsvéti asztalon, csakúgy  sütik  a faggyúval együtt, attól szaftosabb lesz. A legtöbbször nem is otthon,  hanem a péknél vagy az éttermek erre  a célra felállított
  " báránysütőiben " a szabadban, egészben, csak sózzák  semmi más fűszer nem kerül ilyenkor rá.
 Hát, most én ettől a  " hagyománytól" alaposan eltértem, nem bántam meg.




Omlós, puha, finom pecsenye került a tányérokra.

Húsvét vasárnapja volt  néhány órával a vendégek érkezése előtt. 

Friss fokhagymát a zöldjével együtt apróra vágtam, a kakukkfüvet úgyszintén.
Rozmaringot morzsoltam, sóval mozsárban,  kevés mentát is adtam hozzá,  ezen fűszerekkel dörzsöltem be  húst és végül  " nyakon öntöttem"  egy pohárka "vörössel " majd hagytam pihenni órákon keresztül, mielőtt a sütőbe toltam volna.
Sütés előtt még  egy citrom levét is rácsavartam majd sütőpapírral  lefedve  a sütőedényt   kb. félóra alatt omlósra sütöttem. Ennyi idő alatt nem  sül "túl", kicsit még rózsaszín , ízletes....,

Hozzávalói :

Bárány gerince
só.
 egy ág rozmaring
7-8- ágacska kakukkfű
1 dl olívaolaj
1 db citrom
1 ág menta levél
 köteg friss fokhagma
1 pohár vörös bor

Párolt spenót, sárgarépa, rozmaringos burgonya  a körete.




A burgonya szinte vele, ( a hússal együtt) sül, egy másik edényben  a negyedekre vágott hámozott  burgonyát  morzsolt rozmaringgal, sóval,  meghintem,  olívaolajjal locsolva  megsütöm. Mikor majdnem kész,   fekete  olívabogyót adok hozzá.


A serpenyőben felhevítem az olívaolajat, őrölt borsot, sót szórok bele és  a frissen mosott spenót leveleket valamint  a sárgarépa darabokat  jól átforgatom rajta,  az egész csak pár perc,végül citrom- lével locsolom  és fedő alatt pihentetem tálalásig.
 .

300 g spenót
300 g sárgarépa
1 kg burgonya

100 g fekete olívabogyó
egy ágacska rozmaring
1/2 dl olívaolaj

 Tálalásnál néhány aszalt, olívaolajban eltett  paradicsom  is remekül illik hozzá

Húsvéti menü I.








Sonka-tojás - torma  retekkel ,újhagymával  saláta levelekkel  immár klasszikus  együttes  mindenből azonban csak egy kevés hisz ez most  az előétel.




Brokkoli krémleves  ropogós brokkoli csírákkal





Húsvéti báránygerinc, színes - zöldséges körettel





Habkönnyű túrótorta






Csokoládés krémkávé, forró csoki, tea  ----  tetszés szerint

2012. április 5., csütörtök

Habkönnyű túrótorta húsvétra



















Nagyon szeretjük a túrótortát, ezt a változatot különösen, amit nem kell sütni sem.

Ha húsvétra készül, nemcsak  gyümölcsökkel díszíthetjük, hanem  csoki figurákkal, ( apró nyuszi ) színes  drazsékkal is ünnepibbé tehetjük.




Íze  friss,a levendulától különleges,  amit a  gyümölcsök/ citrom, narancs, kiwi, grapefruit,/  csak fokoznak,  aki  úgy érzi, tehet alá egy vékony piskóta lapot, csokisat, mogyorósat,levendulásat tetszés szerint, de szerintem anélkül is  remek ez a torta.

Húsvéti habkönnyű túrótorta




Hozzávalók :

450 g áttört túró
200 g tejszín
1/2 narancs leve
1,5 dl joghurt
2 kávéskanál levendula virág
60 g cukor
3 lap zselatin
 2 dl víz( a zselatin beáztatáshoz )







A túrót törjük át, szép krémesre keverjük ki! Adjuk hozzá a levendulát! A tejszínt verjük kemény habbá a cukorral! A zselatint áztassuk be, a narancs levét csavarjuk ki melegítsük fel a  puha zselatinnal állandó kevergetés közben, ha felolvadt  adjuk hozzá a joghurtot, ezáltal langyossá hűl. Gyorsan keverjük össze a túrót, tejszínhabot és  a feloldott zselatint, de  óvatosan !
Folpackkal kibélelt formába simítsuk a masszát és hűtőben hagyjuk állni néhány órát,  akár egy éjszakát is.

Tálaláskor csúsztassunk alá egy tortatálat és hirtelen mozdulattal fordítsuk fel,  gazdagon díszítsük gyümölccsel.


Szép ünnepet, kellemes húsvétot !

    


2012. április 3., kedd

Húsvéti kalács,fonott kalács,briós


Közeleg a húsvét, fonott kalács, sonka, tojás, torma  együttese  a mai napig elválaszthatatlan   e  tavaszi ünneptől.

A kalács sokáig mint dekoráció jelent meg nálunk az  asztalon, pedig ha nem túl édes, remek kiegészítője a húsvéti tipikus reggelinek, a retek, újhagyma és torma csípősségét  kellemesen kiegyensúlyozza,   hozzá  a puha omlós  húsvéti sonka .......  pazar étkezés , egy pohárka jó bor  vagy  sör, .....na, ez már nem  is  reggelire való , de ez a "menü" egész nap fogyasztható.









Miért  kalács ?
Mert fehér,  mert ünnepi,  a hétköznapok   egyszerű kenyerét, "fekete kenyerét " hivatott helyettesíteni az  ünnepi asztalon a drágább, ritkábban fogyasztott alapanyagból, nagyobb gonddal több munkával  készült tészta .Bőséget, jólétet, az életet jelképezi. A legnagyobb hagyománya Olaszországban  van  a  húsvéti kalács készítésnek ahol  galamb formában készítik  a termékenységet  szimbolizálva.





Foszlós kalács így  is nevezik sok felé.
Elkészítése  kicsit idő igényes, szánjunk rá bőven időt , megéri! Az eredmény aranysárga, kelt tésztára jellemző apró lyukacsos  rugalmas  foszlós tészta  lesz .






Első lépésként  kovászt készítünk,ehhez langyos tejben feloldjunk  egy kevés  cukrot, elkeverjük benne az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet,  átkeverjük, tetejét  is meghintjük liszttel és  langyos helyen  kelesztjük.  A mennyiségek az alapanyagok minőségétől függenek, ha jobb minőségű liszttel dolgozunk ( magas sikér tartalom)sűrűbb kovászt készítsünk,  több lisztet (200-300 g ) használjunk ez esetben.Ha a liszt nem olyan jó akkor  lágyabb kovászt  készítsünk,  kevesebb liszttel  (100-150 g )  és a kovász készítéséhez  több tejet  adjunk hozzá.  Ha a  kovász megnőtt,  felülete repedezett, állaga rugalmatlan , készíthetjük a tésztát.

A megmaradt tejet  meglangyosítjuk, feloldjuk  benne a vajat, sót, megmaradt  cukrot, (vaníliás cukor ?),citrom reszeléket adunk  hozzá. Átszitált  langyos  - (meleg )helyen   előkészített liszthez adjuk a kovásszal együtt és sima tésztává dagasztjuk. ( Míg a dagasztó lapátról,edény falától  el nem válik.) Pihentetjük,  míg  a kétszeresére nem nő a tészta  térfogata. Ekkor ismételten dagasztjuk vagyis  átgyúrjuk, ezt a műveletet  szellőztetésnek nevezik. Majd újból kelesztjük a tésztát, míg enyhén rugalmas, könnyen  formázható lesz.
Enyhén lisztezett munka asztalon kigömbölyítjük,vékony rudakká sodorjuk, lazán fonjuk.

Így fonjuk:



1.


  


2.



 3.
.






  Az elkészült   kalácsot óvatosan  sütőpapírral bélelt  lemezre helyezzük , enyhén felvert tojással  átkenjük, újból kelesztjük, ha megkelt,  200 fokos  enyhén gőzös sütőben  aranysárgára sütjük .
( kb. 20 perc)






Hozzávalói  :

  • 500 g liszt
  • 50 g  vaj
  • 2 g élesztő
  • 2,5 dl  tej
  • 2 tojás  sárgája
  • citrom reszelék
  • tojás a kenéshez
  • 2 g vaníliás cukor (?)



 Igazán különleges  lesz ha   ibolyás cukorral készítjük  a tavaszra való tekintettel.

2012. április 2., hétfő

Medvehagymás avokadó krémleves





Könnyű, tavaszias ízek, üde színek,  ezek kellenek most a  húsvét előtti  napokban,
 sok-sok   zöldség -gyümölcs.





A piacokon már megjelennek ez idő tájt a piros apró retkek, újhagyma , medvehagyma, zöld saláták.

Minnél kevésbé dolgozzuk fel őket, főzzük - sütjük, annál inkább megőrzik vitamin-,és ásványianyag tartalmukat. Igyekezzünk hát lehető legtöbbet nyersen fogyasztani, így egészségesebben táplálkozni!





Nemcsak böjti időszakban készíthető leves,  gondoljunk rá a húsvéti menü tervezésénél  is,   a bárány sült előtt  kifejezetten jól esik  egy zöldséges  hideg leves  mint az


                                     avokadó krémleves







Amilyen finom, olyan egyszerű az elkészítése, válasszunk hozzá érett puha avokadót, a joghurttal és citromlével turmixoljuk krémesre. Ha túl sűrű lenne, vízzel ( ásványvízzel ) hígítható  kívánt állagúra.
A salátát, medvehagymát tépjük apró darabokra és evvel kínáljuk a levest.


Hozzávalói :


  • 1 érett nagyobb avokadó
  • 8 dl joghurt
  • 1 citrom leve
  •  néhány friss zöld saláta levele,
  • 4-5 medvehagyma levél
  •  só  (?)
  • bors (?)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly