2012. augusztus 24., péntek

Salátázzunk

Saláta minden mennyiségben!!

Ajánlatom   e forró nyárvégi hétvégére......




Mit ennék ebben  a hőségben, kánikulai melegben ?

Nemes egyszerűséggel én a salátára szavazok.

Az egyszerű kevert salátára, amihez csak zöldségre, gyümölcsre van szükség, mint
paprika, uborka, olíva bogyó, lila hagyma, sárgarépa, cékla,paradicsom,(amit szerettek ) s tetszés szerinti könnyű öntetre.

Ez lehet  a klasszikus  vignarette s számos  "tovább gondolt változata",
könnyű joghurtos -kefires, csak a fantáziánkra hagyatkozva végtelen  a variációk száma.







Mostani salátám pikantériáját  a görögdinnye adja.
A görögdinnye levesként bemutatott  paradicsommal bazsalikommal kombinált görögdinnyét ezúttal kifagyasztottam  s ez került eredetileg az  uborka  saláta ízesítéseként a tányérra.
Kevés balzsam ecettel ,olíva olajjal meglocsolható !

Görögdinnyés uborka saláta  (jegelve )

A zöldségeket  mossuk,  értelemszerűen tisztítjuk, daraboljuk.
Az uborkát  karikázzunk,  ízlésesen tányérra helyezzük   fogyasztás  előtt meglocsoljuk kevés balzsam ecettel, olíva olajjal. Kifagyasztott,  ízesített görögdinnyét(paradicsom ,bazsalikom )  kipattintjuk   a formából és már tálalható is. Friss bazsalikommal  díszítjük .

A képen látható tányéron  olíva bogyó,  paprikák és paradicsom társaságában   pesto-val . 




A pesto  is remekül kombinálható e salátában ...

2012. augusztus 20., hétfő

Magyar Ízek Utcája


Premier...,az idei országtorta  bemutatkozása  jól sikerült .
Az általam megkérdezettek kivétel nélkül tetszésüknek adtak hangot, elhangzott ugyan olyan vélemény is, hogy túl intenzív  a mák íze, több almát szívesebben  venne  a megkérdezett hölgy, ám ez  mák torta és nem alma torta így minden rendben.
Aki nem jutott ki  a rakpartra  a cukrászdák kínálatában  megtalálhatja  mától.

2012. augusztus 14., kedd

Szabolcsi almás máktorta és a Cukormentes almatorta egressel az Ország tortája 2012-ben

Már nem titok !
Meg van az idei  ország tortája  ...

"A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve."-olvasható  a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete  honlapján .


Ez a  veszprémi cukrászmester Pintér Zsolt által megálmodott

  SZABOLCSI ALMÁS MÁKTORTA, amit már  a hétvégétől  augusztus 20.-tól meg is kóstolhatunk.





3 db 16 szeletes  22 cm átmérőjű tortához
 

Tészta :
1,6 kg  tojásfehérje
1    kg  kristálycukor
0,6 kg darált, hőkezelt  mák
0,2 kg  édes morzsa

 

0,4 kg hámozott,reszelt ( Jonatán vagy Idared) alma


 1 citrom reszelt héja









A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.






A mákot , a morzsát és  citromhéjat a reszelt almával összekeverjük,,majd óvatosan 








hozzákeverjük  a  tojásfehérjéhez.







Olajozott lisztezett sütőlemezekre 18 db  doboslap vastagságú







 tortalapot kenünk.





200 fokos  sütőben 12-14 percig sütjük.Sütés után alávágunk.







Csak közvetlen a betöltés előtt szúrjuk





ki,mivel laza szerkezet miatt esetleg zsugorodhat a lap.






Így akár 1-2 napppal  előre kisüthetjük  a masszát.









 Krém


 1,8 l tej
0,39 kg  cukor
0,21 kg kukorica keményítő
9 db tojás sárgája
1 db  vaníliarúd
0,75 kg  tejszínhab( 35%-os állati )


Kevés tejjel  simára keverjük a keményítőt és  a tojássárgáját.
A többi tejet , a cukrot, és a kikapart vaníliarúd tartalmát  felforraljuk,
majd a folyamatos keverés közben  hozzáadott keményítős tojássárgája
keveréket besűrítjük.Kicsit  szilárdabb krémet kapunk  az általában használtaknál,
mert nem akartunk  egyéb kötőanyagot felhasználni a torta elkészítéséhez.
A  kihűlt krémhez óvatosan  hozzákeverjük  a felvert tejszínt.
(A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os  zsírtalmú tejszínt  ajánlunk)
                
.


Almatöltelék :
1,5 kg  reszelt  hámozott alma ( Jonatán vagy  Idared)
0,15 kg vaj
0,15 kg  cukor
1,5 dkg  őrölt fahéj
2 db citrom          



Az almákat meghámozzuk,lereszeljük, a cukorral 2 citrom levével,fahéjjal  vajon
megpároljuk,majd kihűtjük.


Betöltés:

A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém -és almatölteléket:

3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém
2 réteg egyenként 30-31 dkg almatöltelék

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti,ha almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltünk (talán  egyszerűbb kézzel elsimítani)

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3.lapot.
Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.

 Ezek  tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük,majd  a maradék krémből a tetejét az oldalát lekenjük.


Díszítés:
A torta oldalán  az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal  panírozzuk.
Tetején a közepét kb. 7 cm-es  kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével
megdinszteljük.Miután kihűlt,vékony szeletekre vágjuk és  belső élét darált mákba mártjuk.
A kész tortát 16 szeletre felvágjuk,vaxoljuk.
Szeletenként krémstuffokkal és a mákos alma szeletekkel díszítjük.


Már csak pár nap és a cukrászdák kínálatában valamint az Magyar Ízek Utcáján a

Szabolcsi almás máktorta  2012. év Magyarországtortája !

Az idén először  cukormentes ország tortája is  készült, szintén az alma  a főszereplője :

Cukormentes  almatorta  egressel

a Zila  kávéház   receptje szerint .A recept az Egy csepp Figyelem Alapítvány  közreműködésével és ellenőrzésével készült .

Hozzávalók egy darab 16 szeletes tortához
Egy szelet 25,6 gramm szénhidrátot és 309 kcal energiát tartalmaz.

Piskóta
egész tojás   125 g
nyírfacukor   100 g
eritritol   50 g
teljes kiőrlésű búzaliszt   175 g
darált dió   50 g
reszelt alma   320 g
zabpehely   25 g
olvasztott vaj   40 g
citrom reszelt héja és leve   1 db
só, őrölt fahéj, sütőpor
csipet
Krém
fügecukor   190 g
eritritol   50g
alma   300 g
citrom resz. héja és leve   1 db
vaj   50 g
tojássárgája   100 g
pörkölt darált dió   80 g
vaníliarúd   1 db
tejszin áll.   350 g
diab. Fehér csoki   30 g
zselatin   40 g

Egrespüré
egres   300 g
eritritol   15 g
pektin   7,5 g

Technológiai leírás
A piskóta felverthez 3 db 16 szeletes piskótakarikát (23 cm átm.) kenünk ki belőle, a sütőt 200 °C-ra melegítjük.
Az almák csumáját kivágjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Rátesszük a reszelt citrom héját és levét, ill. a zabpelyhet. Az egész tojásokat a nyírfacukorral és az eritritollal felverjük. Mikor a tojásokat felvertük, hozzáadjuk a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat. A kész masszát kikenjük és kb. 18 percig sütjük.
Az egrest az eritritol 2/3-ával feltesszük főzni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel pürévé aprítjuk. A maradék eritritolt elkeverjük a pektinnel és mikor az egres forr, akkor hozzáadjuk és 1-2 percig főzzük. Hűtőbe tesszük és addig elkészítjük a krémet.
A krémhez az almát szintén kicsumázzuk, hasábburgonyanyomón átnyomjuk és szintén rátesszük a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáljuk és mikor elérte a kívánt színt, hozzátesszük a vajat, ill. az almát és enyhén puhára pároljuk. Miután kész, leszűrjük és a leszűrt léhez hozzáadjuk a kikapart vaníliarúdat és feltesszük főni és a tojássárgájával 83 °C-ra befőzzük. Miután megvan, hozzátesszük a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz hozzátesszük az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt.
A töltésnél az egrespürét a három lapra szétkenjük és a karamellkrémet a három lap közé töltjük. A tetejét szintén megkenjük krémmel, az oldalát is. Ha a tortánk kifagyott, az oldalát pörkölt dióval panírozzuk és almachips-szel




Forrás /foto: Zila  kávéház,Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 

2012. augusztus 13., hétfő

3.év.....

levendula  a konyhában  (mix)


Július vége, augusztus eleje  s szép lassan  blog  a 3. évébe lépett.

Nem volt  nagy ünnepség , fogadkozás a jövőre nézve , visszatekintés a múltba ( mert  már  van az is  )   elemzés, értékelés .

Csak egyszerűen megyünk tovább.
Az első évben   "rengeteg" recept került fel ,szinte napi gyakorisággal, aztán az iram kicsit  lecsendesült,  már- már  szelíd csordogálássá vált.

Ennek inkább technikai  akadályok  a kiváltó okai, sem a mondandó csökkenése, bár volt idő mikor felmerült bennem,  vajon meddig tud egy blog újat hozni ?
A rozmaring&ibolya  spontán, talán még mindig nem körvonalazódik pontosan,   hova tartunk ..


Mit is akarok :

Frisset, aktuálisat, konzerv és   tartósítószer-,  színezék  menteset.
Elérhetőt, színeset, változatosat, ízleteset, finomat - ennyit .......,,,,,

Enni  élvezet, figyeljünk hát oda mit, mennyit és hogyan ....!

A főzés ,ételkészítés, kreatív művészet, kémia ( is lehet ) és  játék (is)  az ízekkel, színekkel,  néha  lehet lazítani ( is) nem kell mindig mereven követni  azt a  receptet, ki lehet próbálni  pillanatnyi  ötleteket, legfeljebb nem úgy hívják majd az ételünket mint az eredeti recept szerintit, fő, hogy jól érezzük magunkat  konyhában  ( is)  ...




 
zselés málna  torta

2012. augusztus 6., hétfő

Spagetti !! már megint ????

Igen, rekord melegben rekord gyorsasággal készülő étel kell, s ez, az.

Igaz, nálunk nemcsak nyáron van gyakran spagetti, ilyenkor azonban különösen nagy"előnye", hogy percek alatt kész.

Nem állok órákig  a forró tűzhely mellett, s nem utolsó szempont az sem, hogy nem melegítem fel  lakást sem, amit  igyekszem gőzerővel  hűteni  ( sikeresen ).

Nálunk szinte sose készül ugyanaz  a spagetti,  nagyon is szó szerint vettem azt, hogy ami ép  van itthon, az jó lesz .









Most  főtt sonka van, paradicsom, fehér érett juh sajt  és  egy nagy csokor bazsalikom .

Akad még  1-2 baby tök, (cukkini is jó helyette) és fokhagyma is .









Amíg  a  víz felforr a baby tököt fel csíkozom  olívaolajon át sütöm, a paradicsomot  apróra vágom.
A sonkát aprítom,  az ízek  fokozása érdekében  néhány szeletke  füstöl sonkával , " megtoldom ".
A bazsalikomból gyorsan pesto-t készítek.



Mikor  felforr, a vízben kifőzöm fog keményre  a  tésztát .
A tányérok aljára  jócskán  ( egy evőkanálnyi ) reszelek  a  juh sajtból erre jöhet  a tészta,  sonka, nyers paradicsom, kevés pesto  szósz,  a tetejére ismét egy kevés  juh sajt .

A sok zöldség dominál, szinte nyers, ropogós és  friss, én így szeretem .

Jó étvágyat!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly