2012. december 31., hétfő

Kecskesajtos- olívás keksz szilveszter éjszakára


  • 160 g  liszt (teljes kiőrlésű)
  • 100 g vaj
  • 120 g kecskesajt
  •  20 szem  olíva bogyó
  • pár csepp olívaolaj

Mindössze ennyi kell ehhez   ropogós és nagyon finom kecskesajtos-olívás kekszhez .
Akár az utolsó percben is  elkészíthető, még nem késő......

A hideg vajat  gyúrjuk  össze  a  liszttel, morzsolt  kecskesajttal apróra vágott magozott  olívabogyóval  és pár csepp olívaolajjal, némi sóval  ha a kecske sajt nem lenne elég sós.
Rúddá formázzuk, fóliában  fél órát hűtőben pihentetjük majd éles késsel 3-4 mm széles lapokat vágunk. Sütőpapírral bélel lemezen  ropogósra sütjük  12-15 perc alatt.
 

2012. december 18., kedd

Illatos sült alma leves





Igazán gyorsan elkészül,  télies, mégis  könnyű, krémes, illatos, egyszerű!

Ez a    sült alma levese .

 

Igen,  talán szokatlanul hangzik, de evvel, a nyári  gyümölcslevesek  mintájára készülő levessel még a  kezdő háziasszonyok is remekelhetnek. A gyerekek  körében is biztos siker! Felnőtteknek megbolondíthatjuk pár csepp  calvadossal, és már az aperitívet is megspóroltuk .



Hozzávalói :


  • 600 g sült alma
  • 2 kanál méz
  • fahéj  (ízlés  szerint)
  • 8 dl joghurt 
  • 5 cl calvados
  • 50 g pirított dió











Amíg  az almák megsülnek  van időnk  bármi másra, ajándékot csomagolni, szépítkezni,bár nem hosszú ez az idő sem .
A sült almákat  még forrón,  - én két villa segítségével,-  lefejtem a  magházukról,  megcsorgatom  bőven mézzel ( ha az alma savanykás) azért  vigyázat,  ez leves, bevezető fogása  az étkezésnek így nem szabad túl édesnek lennie!
Fahéjjal ízesítem és  a  joghurttal összeturmixolom.
Ennyi   a teendő és már szűrhető is  leveses csészékben, tányérokba!
Levesbetétként pirított dió darabokat ajánlok hozzá . Tálaláskor a felnőtteknek  még calvadossal is meglocsoljuk .

Advent idején  langyosan kínálva  illatos, finom  étvágy gerjesztő  fogás. Pikánsan savanykás az almától és joghurttól, izgalmas és illatos  a fahéjtól, selymes a  méztől. Talán még az ünnepi asztalon is  helye lenne.

2012. december 2., vasárnap

Advent, az első vasárnap ..


Elkezdődött  a visszaszámlálás, számoljuk  a napokat, tervezgetünk  várakozunk, s közben   ma már  az első gyertyát is meggyújtottuk.

Ahogy beköszöntött   a december,  megjött  a hideg idő is,  ennek köszönhetően igazi  télies ( múltat idéző)  ebéd került az első adventi vasárnap menüjébe.

 

Adventi menü

Sült krumpli  ( sajnos, csak sütőben és nem kemencében sült !friss kajmakkal, rozmaringgal fűszerezve.





Marhasült.

Spenótos kecske sajtos  rétes ( oreganoval megbolondítva)

Fűszeres -fokhagymás  zsenge spenót levelek  vörös borban párolva.




Adventi  sütemények : mint  citromos keksz,zöld-diós gyümölcskenyér  kávéval









A délutáni  illatos  teához  sült -,tök és alma, a fenti sütemények bazsalikomos  linzerkarikával( alkoholban érlelt málnavelőssel)   .
Adventi hangulat, halk zene, fények az ablakban .... ..elkezdődött,  itt az advent !!!!!


2012. december 1., szombat

Bazsalikomos linzerkarika alkoholban érlelt málnavelővel



Sárga linzer tésztából, kandírozott narancs héjjal és némi bazsalikommal készült a málna likőr készítésekor visszamaradt  gyümölcs püré felhasználásával.

Adventi sütemény lesz,  a  málna likőrrel jól csúszik majd !





Gyorsan  dolgozzunk, az előkészített lisztet morzsoljuk el hideg  vajjal, majd adjuk hozzá a bazsalikomot, kandírozott narancs darabkákat( reszeléket), tojást, pici sót, vaníliát és állítsuk össze a tésztát. Ebben a  fázisban célszerű  pihenőt tartani, a tésztát hűtőbe tenni.  Fél-,egy  óra múlva folytathatjuk a munkát.
Nyújtsuk 3-4 mm vastagra a tésztát,majd kiszúróval kerek lapocskákat formázunk melyek felét, kisebb kiszúróval a közepén kiemeljük. A karikákat a  kerek lapok tetejére ültetjük és betöltjük a  málna velővel.( Lehetne ezt  dzsemmel is helyettesíteni ekkor felesleges  együtt sütni a  tésztával,  apróra vágott  dióval szórjuk meg  a tésztát, és külön süssük meg a  tésztákat majd kenjük a lekvárral és így ragasztjuk  tetejére  a karimát).

Porcukorral hintve  kínáljuk.




Hozzávalók :
100 g  porcukor ( én ezt el hagytam most mivel kandírozott narancshéjat használtam ami édes)
200 g vaj
300 g liszt
vanília
1 db tojás
tetszés szerinti  kandírozott narancshéj reszelék ( ha nincs helyettesítendő citrom reszelékkel)
2 g  morzsolt bazsalikom
200 g alkoholban érlelt málnavelő
vagy pikáns dzsem  a töltéshez

Málna velő ?? Mi is ez?   A málna likőr készítése szűrésekor visszamaradt  gyümölcs,  jó alkoholos , magas gyümölcs tartalommal, hisz  más nincs is benne. Nagyon jó lett, de be kell látnom nem készül  mindig málna likőr,  ami szintén nagyon gyümölcsös,  természetesen nem édes, határozottan málna ízű sűrű ital.Most, hogy felbontottuk  tartok  tőle nem sokáig tart majd.....




      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly