2013. január 6., vasárnap

Est- ebéd a szerb szentestén

„Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a
csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az
emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep,
mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

Márai Sándor



12 fajta étel........,   a hagyományoknak megfelelően, ezen   a különleges napon az  terített asztalon.
A tradicionális  étkeket próbáltam úgy összeállítani, hogy az étkezés élvezhető,  könnyű ízletes  legyen, ne a nehéz étkek domináljanak,  ám ne rugaszkodjuk  el teljesen  a szokásoktól  sem  .... Böjtös ételek sorakozzanak fel.....,  ..ezért  szerepel  a hal( orada vagyis aranydurbincs) természetesen  és  bab  ( prebranac )  és zöldségek, talán kicsit szokatlan  kombinációban, ám annál meghökkentőbb és különleges  ízt kölcsönözve így a vacsorának,   cékla -, lilahagyma -,édeskömény  kevés  borban fürdetve  balzsam- ecettel finomítva....
Az ún . " egészség kenyér " azaz  díszes ünnepi kenyér az idén szintén  némi vörösborral készült...
A kenyérbe  aranydukát helyett  szerencse pénz  került  ( még eddig nem találta meg  egyikünk se, lesz meglepetés, hisz ezt a  pénz mi magunk vertük a tavasszal a MNB  pénzverőjén  )
Ezt  a kenyeret  csak törni szabad  a hagyományok szerint....
tetejét  díszítő motívumok  a madár, búzakalász, szőlő, hordó stb az  egészség, gazdagság  termékenység szimbólumai.
Került az  ünnepi asztalra  alma, dió  és  méz is  hisz ezek  különleges   jelentőséggel bírnak. Hajtatott zöld búza, karácsonyi gyertya melyet a családi ünnepek,  a karácsonyi és újévi ebédnél  és  a slava -n gyújtanak meg, s hajdanán  csak borral volt szabad eloltani. Ahogy a  három alma közül az egyiket a családfő annyi részre vágta fel , ahányan körülülték az asztalt, s miután mézzel bekente, mindenki kapott egy részt belőle, miként egy-egy kanál mézes pálinkát is. Ezután következett a karácsonyi kenyér megszegésének rítusa.
A diókat szintén   a családfő a szoba sarkai felé dobja el, hogy jó termés  és sok gyerek legyen  háznál .
Napjainkban is sok helyen szalmával hintik  a padlót  amit csak harmadnap szabad összeszedni  s kidobni ...
A karácsony  három napos ünnep !

Itt még sütésre vár  a kifilézett,fűszerezett hal ..............






Könnyű és rendkívül ízletes cékla-,édeskömény-, lilahagyma  köret párosult hozzá .




Végül ....a..2010-ben palackozott  zöld-dió likőr ......


kellően megérett, nagyon hatásos befejezése e tradicionális ám mégis könnyed   ünnepi  étkezésnek



 



Szép  Ünnepet  Mindenkinek !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...