2013. június 17., hétfő

V-83 torta

Nyári, ... könnyű, gyümölcsös így lehetne röviden jellemezni a V-83 tortát.
Cseresznye szezon van  így magától adódik, hogy sok -sok  cseresznye  került bele.
A krém "sima " mascarpone. A tésztája kétfajta piskóta tészta  (  natúr  és kakaós-csokoládés).

Csokoládé forgácsok és Marashcino likőr adja meg a  végső ízét .


Cseresznyés  ünnepi torta  V-83 üvegtálon


Elkészítése egyszerű. 

A már ismert,  klasszikus módon  piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3 rész cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a  fehérje habot, rászitáljuk  a lisztet, beleforgatjuk. Óvatosan dolgozzunk, ne törjük a habot!Az egyik kezünkkel a keverőtálat forgatjuk,  míg ellenkező irányba  fakanállal a tésztát keverjük. Az így kapott piskóta tésztát elfelezzük, az egyik  feléhez  kakaópor és reszelt csokoládé keveréket adunk, mindkét tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk úgy, hogy  kerek torta  lapot ( kerek lapot) rajzolunk rá,vagy torta formában egymás után  és 180 fokon gőzmentes sütőben megsütjük.
Ha megsült akkor átfordítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Mikor kihűlt a piskóta összeállíthatjuk   a tortát. 
Alulra a csokoládés lapot helyezzük meglocsoljuk Marachino likőrrel és mascarpone 2/3 részével  megkenjük. Ízlés szerint lazíthatjuk felvert tejszínhabbal, de vigyázzunk, ne  a tejszínhab domináljon!
Kimagozott cseresznyékkel bőven meghintjük. Ráhelyezzük a  sima piskóta lapot.
A maradék  mascarponeval átkenjük és felezett cseresznye szemekkel  díszítjük.
Kevés csokoládé forgácsot is tehegyünk  a torta tetejére.


Csersznyés születésnapi torta  V-83 szállításra készen



Hozzávalók :
  •  6 tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt  
  • 50 g holland kakaó por
  • 20 g csokoládé
  • 500 g mascarpone
  • 1-2 dl tejszínhab ( elhagyható)
  • 1 kg kimagozott cseresznye

  • cseresznyés mascarpones  ünnepi  nyáritorta

 Bár ez  a torta  eredetileg  születésnapi ( 83.!) tortának készült, de mikor tudomásomra jutott,  a Magyarország  Cseresznyéskertjében meghirdetett receptverseny  úgy döntöttem  ott a helye.


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly