2013. november 25., hétfő

Földimogyorós- mézes birs torta



Őszi torta  birsalmával, birskörtével és  mézzel  kombinálva.
A tésztába  mogyoró "liszt" került került  és csokoládé, ettől ünnepi tortává avanzsálódott.

Díszítése is természetes,  az alapanyagok felhasználásával készült ( pörkölt földimogyoró) .
Nincsenek bonyolult  elemek ebben  a tortában, könnyen elkészíthető. A legtöbb időt  a birs krém főzésével töltöttem.

Ehhez:
1 kg birsalmát /birs körtét ,
1 citromot (frisenfacsart leve)
6 dkg cukrot
1 dl teát ( forrázott  teafű )
főztem össze.
Ha krémesebbnek   szereznénk merülőmixerrel  pépesíthetjük, ám  ha nem zavar  bennünket az itt -ott előbukkanó  gyümölcs darab  akkor ez  a művelet elhagyható. Mivel a fakanállal sikerült  már pépesíteni  a gyümölcsöt, így is kenhető állagú. 

Így készítem :
A megmosott birsalmát (-körtét) apró kockára   vágom és kevés karamelizált cukron átforgatom.
Egy citrom frissen kifacsart levét adom bele és  folyamatosan keverem a fakanállal pépesítem.
Kb. egy óra alatt készül el ilyen módon  a birs krémem. Ha túl száraznak ítéljük  1-1,5 dl teával hígíthatjuk, de  vízzel is  lehet . Azonban  ne főzzük( bő vízben)  a birset  csak pároljuk kevés lében ( szükség szerint adagolva), így  ízletesebb lesz.



A tortához mogyorós  sacher alapot sütök.

Kihűlés után  nagy késsel  fűrészelő mozdulatokkal miközben a tortát folyamatosan forgatom ketté vágom.
Az alsó részét megkenem  a kihűlt birs krémmel kb.2 cm vastagon, őrölt mogyoróval gazdagon meghintem  és mielőtt óvatosan ráhelyezem  a felső torta lapot megcsorgatom finom  mézzel ( most nálunk bazsalikom méz került rá). Kicsit lenyomom, ha kell az oldalán elegyengetem a   birs krémet, én ugyan nem így csináltam, de most jutott eszembe, hogy az oldalát is lehetett volna  őrölt mogyoróba forgatni ( majd legközelebb kipróbálom így is ) .

A kész  tortát  olvasztott csokoládéval áthúzom és tetszés szerint díszíthető  egész pörkölt mogyoró szemekkel.

 A földimogyorós -mézes birs tortához így készítem a  sacher  torta alapot:

hozzávalói:

  • 5 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg  darált pörkölt földimogyoró
  • tasak sütőpor
  • 12,5 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • vanília

  •   15 dkg csokoládé  jó minőségű,magas kakaó tartalmú!!!( min 52%)
  •  vagy holland kakaópor(?)

  •  torta bevonásához még  20 dkg, magas kakaó tartalmú csokoládé
A megmosott, fertőtlenített tojásokat, szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem a  cukor 2/3 részével, csipet sóval. A sárgáját szintén  habosra keverem az 1/3 cukorral. A vajat óvatosan  az apróra tört csokoládéval felolvasztom. A legjobb gőzfürdőn, de némi tapasztalattal lehet kísérletezni  alacsony hőmérséklet beállítással is. Én gyakran a villany tűzhely lapját maximumon pár percre bekapcsolom, nem várom meg amíg teljesen felhevül, majd kikapcsolt állapotban  a hűlő lapon vastag falú edényben állandó kevergetés mellett olvasztom a csokoládét, fontos ne melegedjen túl. A kihűlt vajas csokoládét a  tojássárga- krémhez adjuk, a lisztet, őrölt földi mogyorót, vaníliát, étkezési keményítőt és sütőpor összekeverjük, a sárga- krémhez adjuk azt is, majd  a tojásfehérje habbal   óvatossal  átkeverjük. Papírral bélelt/kikent/szilikon - sütő(torta) formába simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon  sütjük kb.  45 percig  aztán  kikapcsolt sütőben még pihentetjük  15 percet mielőtt kivesszük.

A torta áthúzásához  a csokoládét így készítettem :

A csokoládét ismét a fent említett módon olvasztjuk csak most vaj nélkül, esetleg egy ici-picit lehet hozzáadni  akkor fényesebb lesz, de vigyázzunk  a vaj mennyiségével  ha túl sokat adunk az puhítja  csokoládét  nem lesz  elég roppanós. A megolvadt csokoládét  a torta közepére öntjük és  spatulával egyenletesen elkenjük.
  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly