2013. december 15., vasárnap

Karácsonyi keksz ami sárgarépás&mogyorós&étcsokoládés

Jön ( itt )  a tél, illatos gőzölgő tea mellé  a meleg szobában  vagy kint  a fagyos  napsütötte  szabadban  remek ötlet  a keksz. Teljesen egyetértek a  mostani verseny kiírással, miszerint legyen  a következő  60.VKF témája  a keksz.  Így vagyok ezzel, a  nekem tetsző verseny -, recept  kiírás  esetén  nagy  a lelkesedésem  és  rengeteg az ötletem,aztán mivel a  határidő még messze van, amire itt az idő a blog beírás közreadásának  mindig rendszerint mindig  közbejön valami  s jobb esetben az utolsó pillanatban sikerül valamit mégis  közzétenni, de sajnos  nem egyszer előfordult már, bizony lemaradtam egy -egy nekem nagyon is tetsző témáról.  Így vagyok  én   a VKF-fel,  talán  a keksz  kivétel lesz  ez alkalommal gondoltam,  amikor  megláttam  a kiírást aztán, kis híján erről is lecsúsztam.






Először is tisztázzuk mi is  a keksz  a Wikipedia szerint nem más mint  aprósütemény .
Önmaga a szó jelentése változik a világ különböző régióiban. A keksz angol neve, a biscuit, azaz kétszer megsütve a franciából származik, de egyes állítások szerint a német keks szót az angol cakes szóból ferdítette a Bahlsen cég, s azóta vált gyűjtőfogalommá. Feltehetően ebből született a magyar keksz szó is.[2] (Magyarországon az 1920-as, 1930-as években még a kéksz alakváltozatot használták írásban, ami arra utal, hogy az elnevezés angolból lett átvéve.) Bár a modern olaszországi nyelvjárásban a biscotto szó mindenféle cukrászterméket jelent, és nem az ízletes édességekre utalva, mégis a világ legnagyobb részén olyan jelentéssel bír, mint a mi nyelvünkben, egy keményre sütött, ropogós, morzsálódó édességre, kivéve az Amerikai Egyesült Államokat és Kanadát ahol egy egyszer átsütött, puhább cukrászterméket jelent.
Tehát nekem most egy ilyen  "ropogós ínyencfalatot" kellett készítenem   csokoládé felhasználásával.
Elvileg  lehet élesztős, vagy sütőporos  tészta cukorral vagy mézzel ízesítve s bár az angolszász  kultúrában  búza lisztet jelöltek meg   alapanyagként  ez a  reform konyhában talán helyettesíthető is  ..

Tudtátok, hogy a középkorban  az angol pékek úgy készítettek kekszet, hogy a kisült kenyeret megédesítették és visszarakták a kemencébe, hogy megkeményedjen. A kereskedelem bővülésével, külföldről behozott magvakkal, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítették a kekszeket és süteményeket. Kezdetben csak a gazdagok férhettek hozzá ezekhez a luxuscikkekhez, de az árak csökkenésével később egyre több ember élvezhette ízüket.

Talán nevezhettem volna  a kiírás napjaiban közzétett  fekete -fehér  aprósüteménnyel is, de  az már addigra megjelent .
Itt van már  a blogban a  korábban készült   csokoládés -narancsos  adventi-karácsonyi   süteményem  amit  ajánlanék  szívesen  e témához kapcsolódóan.


Szerettem volna egy  megdöbbentő :  csokoládés kekszet hozni lilahagyma-  lekvárral ezt majd később ,most  a karácsony közeledtével egy nálunk hagyományosnak mondható adventi  aprósüteményt mutatok be  a sárgarépás mogyorós kekszet.

A megkötés szerint nem csak csokoládét kell tartalmazni a  "verseny műnek " hanem  fel is kell díszíteni .Előre kell bocsátanom az én kekszem  rusztikus lesz,  vagyis  biztosan nem lesz szabályos (talán kevésbé szép, mint  a versenytársaké ) hisz nem rendelkezem  keksz formázóval, mintás sodrófával s hasonló segédeszközzel, bár mindig is kacérkodtam velük eddig nem tettem szert egyikre sem .
Ezek után nem marad más választásom,  szokatlan  ízekkel  szeretnék versenyre kelni.Sárgarépa és mogyoró s némi fűszer remekül harmonizál még a csokoládéval is,  aki  kételkedik, próbálja ki  garantálom nem fog csalódni.


Sárgarépás mogyorós keksz

Hozzávalók :
  • 100 g mogyoró
  • 150 g sárgarépa
  • 300 g liszt
  • pici só
  • 1 teás kanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál  (reszelt) szerecsendió
  • 150 g kókuszzsír
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 50-50 g kandírozott narancs és citromhéj
  • narancslekvár
  • étcsokoládé ( 81 %-os)
A mogyorót szárazom megpirítjuk  pl .sütőpapírral bélelt sütőben vagy  serpenyőben ( gyakori rázogatás közben ,figyelve nehogy  megkapja a tűz,megégjen). Kihűlés után  aprítjuk a tisztított darabolt sárgarépával, és kandírozott citrusokkal ( narancs -és citrom héj )együtt.
Lisztet szitálunk a munkafelületrre  a közepébe beleütjük  a tojást, pici sót adunk hozzá és a kókuszzsír   forgácsokat körben elhelyezzük ( késsel vagy nagy lyukú reszelővel forgácsoljuk  a kókuszzsírt) az előkészített fűszereket a tetejére szórjuk . Az alapanyakogat alaposan összedolgozzuk  míg fényes gömbölyű tésztát nem kapunk.
Fóliában célszerű pihentetni hűvös helyen  1/2-1 órát mielőtt tovább dolgoznánk a tésztával. Ekkor kinyújtjuk 3 mm vastagra és tetszés szerinti  formákat szaggatunk belőle, karácsony közeledtével nekünk most a z angyalka és betlehemi csillag formára esett a választásunk. 
Sütőpapírral kibélelt sütő lemezen  180 fokos sütőben  12 percet sütjük.
Még melegen ( amint tudunk vele dolgozni,  nem égeti már  a kezünket narancslekvárral összeragasztunk  2 kekszet és hagyjuk kihűlni.
A csokoládé 2/3 megolvasztjuk vízgőz felett  majd  a többi csokoládét is belekeverjük és  a megmártjuk  a kekszeket a csokoládé masszában  úgy hogy fele-, egyharmada csokis legyen a  többi részén pedig látszódjon   a keksz  tésztája.
 Nagyon ropogós igazán ízletes kekszet kapunk amit  a narancslekvár és csokoládé  még pikánsabbá, ünnepivé varázsol.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...