2013. december 27., péntek

Karácsonyi ünnepi ( ebéd) menü

  Boldog karácsonyt !




karácsony

Karácsony I. nap



Az ünnepi ebéd a hozzávalók gondos kiválogatásától, a terítéktől, tálalástól  lesz  igazán különleges. 

Nálunk ez alkalommal 5 fogásosra sikeredett.

Hideg előételként hal, majd azt követően egy forró leves  következett, a fő étel  pedig vad, karácsonyi fűszerekkel elkészítve mártásokkal tálalva. Sajt  és gyümölcs követte  ezt a valóban nem mindennapi összeállítást és végezetül egy hűvös selymes elegáns panna cotta  alkoholos gyümölccsel zárta az étkezést.

Egy ilyen menü  elkészítése sem igényel  túl sok időt, ám figyelnünk kell rá mit készíthetünk el előre pl a  hagymalekvárt ebben az esetben  már az ünnep előtt megcsinálhatjuk és  a panna cotta  is előző nap készült. Sőt az erőlevest is előre megfőzhetjük  ( könnyebben tudjuk  lezsírozni !) Így csak  a hús sütés és  a pollenta, valamint  a mártások és  a grízgaluska   készítse marad ami  kis szervezéssel könnyedén megoldható párhuzamosan .

Szép ünnepet!
 



Lilahagyma lekváron tálalt  füstölt pisztráng








(Konyakos)Vad erőleves  grízgaluskával


  •  (Konyakos)Vad erőleves  grízgaluskával




A grízgaluskát, vagy másnéven daragaluskát nagyon szeretjük,  az elkészítéshez kell némi idő, de megéri a várakozás. Az elkészült grízgaluskát  a kitálalt forró levesbe tesszük. Készítésekor  szobahőmérsékletű zsírhoz keverjük  a külön felhabosított tojást, hozzáadjuk a  grízt( búzadara) ízesíthetjük sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel Az egész masszát hűtőben pihentetjük minimum félórát. Azt követően gyöngyöző sós vízbe szaggatjuk két evőkanál segítségével formázva. Lefedve, nagyon lassú tűzön kb  fél óráig főzzük.





Hozzávalói:


  • 100 g  gríz( búzadara)
  • 50 g zsír
  • 1  tojás
  • zöldpetrezselyem







arácsonyi őz pecsenye  narancsos  mézeskalács mártásban,




  • Karácsonyi őz pecsenye  narancsos  mézeskalács mártásban, birsalmás pollentával és kökény lekvárral és mole( mártással)





  • Sajt falatok  & aszalt és friss gyümölcsök






Ünnepi  panna cotta 

(Levendulás,alkoholban eltett eperrel és friss citromfű levélkékkel)


Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...