2013. december 19., csütörtök

Nincs karácsony szaloncukor nélkül

Tavaly a  legilletékesebb helyen kutakodtunk a szaloncukor készítés fortélyai felől.
 Túl azon, hogy ez " mostanság  módi " miáltal az ember lánya külhonban tartózkodik tartósan   szembesülnie kell  azon ténnyel bizony van karácsony  szaloncukor nélkül.  Máshol, mert, hogy ez  nagyon is hazai  specialitás. Tehát ha nem akarunk  szaloncukor nélkül maradni meg kell ismerkednünk  ezen édesség elkészítési módjával. Számos leírást találtam, ezek közül talán a legszimpatikusabb  a zselés változat ami  a frissen facsart gyümölcslé kocsonyásítása után kap csokoládé bevonatot és már csomagolható is. A második kedvenc  a marcipán masszába dolgozott  aszalt gyümölcs darabok, amit  végül szintén   csokoládéba kell mártani , ezek   rendkívül egyszerűen elkészíthető  finom és  egészséges édességeknek tűnnek ..



Lehet persze számtalan bonbon  alapanyagot is   szaloncukornak álcázni,  csinálhatunk grillázs és alkoholos változatokat is.

A Vendéglátóipari múzeum (tavaly) decemberi foglalkozásán gyerekeket  és felnőtteket tanítgatott  ... a szaloncukor készítésre. Itt az derült ki  a rövid felmérés alapján, hogy a  mi  csoportunk  a marcipános szaloncukrot kedveli a legjobban, ám  a korábbi csoportokban a   zselés volt a favorit ...

Én személy szerint  szívesen kipróbálnék egy mákos  változatot  is..
Megtudhattuk, hogy hazánkban  a XIXsz-.tól terjedt el a szaloncukor. A szalonban,  azaz  a polgári fogadószobákban a vendégeknek kihelyezett cukorkáról kapta  a nevét. 
 Később a karácsonyfát is itt a szalonban állították fel és a díszesen  csomagolt cukorkák  a fára is felkerültek.
Szaloncukrot  a kezdetekben  fondánból készítettek.  Először  a francia feljegyzésekben találkozunk fondánból készül cukorkákkal  a XIV.  sz -ból.Vitatott ,hogy hazánkba  ahonnan került,.egyes források szerint Németországon keresztül érkezett, ahova a francia cukrász, Pierre Andre Manion  vitte  a receptet, alátámasztja e  nézetet a szó eredete  a salonzuckerl = SZALONCUKOR.("szalonczukkedli" ).Míg  a másik  elképzelés szerint török édesség készítők készítették gyümölccsel ízesítve. 






A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniol papírokat harmincféle színben, és megtekinthetünk egy "riccelőgépet" is. Ez a szerkezet voltaképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját gyorsan be lehetett rojtozni. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani

 Sokan otthon próbálkoztak  az elkészítésével  Kugler Géza 1891-ben kiadott Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében  17 féle  szaloncukor recept is megtalálható volt. 





  A pozitív formákat átszitált rizs lisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták.







 Zöld-diós, diómarcipános  házi  készítésű szaloncukor


Tisztított dióbelet   porcukorral  egészen  krémesre aprítunk és kandírozott citrom héjjal, zöld dió befőttel gazdagítunk. A zöld dió sziruppal  lazítjuk. Könnyen kenhető, formázható pépet, krémet kell kapnunk,  amiből  szaloncukrokat formázunk. Hidegre téve pihentetjük  míg  a csokoládét felolvasztjuk  és temperáljuk  majd  megmártjuk  a szaloncukrokat és  sütőpapírral  fedett tálcára helyezzük  dermedésig.
Ha megkötött  a csokoládé csomagolható  a házi szaloncukrunk  ami rendkívül  ízletes  különleges  s mentes mindenféle  adalék anyagtól. Talán nem olyan    mutatós ( nekem  a  csomagolással nagyon meggyűlt  a bajom )és kevésbé  egyenletes mint a gyári  "rokona" de garantáltan sokkal finomabb.
Kísérleteztem saját feliratú csomagoló papírral, be kell látnom ez most nem  jött be.
Mivel gyakorlat teszi  a mestert a gyakorolni fogom ,vagyis    hamarosan  készül   más ízesítéssel is   szaloncukor ( ami nálunk nem kerül  a fára így talán   a csomagolás elhanyagolható ???).

Hozzávalói :

  • 100 g tisztított dióbél
  • 30  g  porcukor 
  • 20 g kandírozott citromhéj
  • 5 szem  zöld dió befőtt  cukorszirupban eltéve
  • zöld dió szirup
  • 80 g magas kakaó tartalmú csokoládé

 











Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...