2013. április 10., szerda

Tojásos nokedli medvehagymásan

Tombol a medvehagyma szezon, ezt  miért hagynánk ki ?

Tavasszal tojásos nokedlit salátával enni, - igen erre emlékszem,-  mindig is így volt, szinte kötelező




.

Most kicsit  változtattam az alap recepten, s remek  köret lett belőle.


medvehagyma & tojásos nokedli


A nokedli tésztáját  kb. annyi idő alatt tudjuk bekeverni míg a víz felforr. Ehhez  a  lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk  a tojást,sót, apróra vágott medvehagymát  és annyi vizet, hogy lágy  tésztát kapjunk.Nem tanácsos sokáig kevergetni, jól kidolgozni ,mert akkor nehezebben szaggatható.
Ezután   vizezett deszkáról a kés fokával apró darabkákat  a forró gyöngyöző vízbe szaggatunk,  ami nem ördöngösség, ám sokan a ma már az ún. nokedli szaggatót használják  ehhez. Nos, én még mindig nem rendelkezem  ilyennel, így bizony előfordul nem lesznek mindig egyformák, annyira szabályosak, ám ez nem olyan nagy baj .Mire feljönnek  a víz színére már meg is főttek,  szűrőkanállal ki lehet szedni  és az előre  a tűzhelyre készített kivajazott serpenyőbe  tenni. Általában én a kifőzést követően azonnal tálalom így nem szoktam  a  tésztákat leöblíteni, most sem teszem .Ha átforrósodott ,leöntöm a felvert kefírrel kikevert tojással jól átforgatom, megvárom amíg a tojás ép megköt. Vigyázzunk, ez nem rántotta, nem szabad a tojásnak  jól átsülnie,   maradjon kocsonyás.

Kínálhatunk  külön tálkában  olajos medvehagyma "pesto"-t is hozzá.









Hozzávalók :

  • 320 g liszt
  • 2 tojás
  • víz
  • 2 evőkanál apróra vágott medvehagyma
  • 1 tojás
  • 1 dl kefír 

2013. április 9., kedd

Medvehagymás keksz






Tavasz van, végre van valami a levegőben ami azt súgja, jön a jobb idő.
Hamarosan lehet a  kertben uzsonnázni, barátokkal üldögélni jókat beszélgetve, kirándulni.

Ez a ropogós keksz a joghurthoz ugyanúgy illik mint egy pohár habos sörhöz.
Kínálhatjuk  vendégeinknek  és csomagolhatjuk a kiránduláshoz is, nem fogunk csalódni .

Tavaszi  ízét a medvehagyma adja .




Hozzávalói :


  • 160 g liszt
  • 100 g vaj
  •  50 g kékpenészes sajt ( rokfort)
  • 3-4 evőkanálnyi medvehagyma pesto  ( apróravágott, mandulával olívaolajjal kevert  medvehagyma)





A hideg vajat  gyúrjuk  össze  a  liszttel, morzsolt  kékpenészes sajttal, apróra vágott mandulával, olívaolajjal elkevert medvehagymával és pár csepp olívaolajjal  és ízlés szerinti  sóval.






  Aztán  formázzuk rúddá,  majd fóliában  fél órát hűtőben pihentessük, végül vágjuk  éles késsel 3-4 mm széles lapokra .



 Sütőpapírral bélelt lemezen  süssük ropogósra . Kb.  12-15 perc alatt kész.








   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly