2013. május 24., péntek

Spenótos -bazsalikomos buci


Kenyeret sütök naponta ,szinte már rutin lenne, ha nem variálnám a hozzávalókat.
Fűszerezésük alkalomszerű, sokszor függ a hangulatomtól is, a kínálattól ( mi van kéznél ) és a kívánságoktól ki milyet óhajt enni.



Miért spenót ?? Spontán, az volt otthon,de csak egy bő maréknyi maradt   ami már nem elegendő semmire sem, vagy mégis ? Ott állt  a félig kész kenyértészta s már készült is az új projekt.

Még nem nagyon van,( én már vettem  a hétvégi piacon  egy köteggel )de hamarosan  rengeteg friss bazsalikom lesz a kertekben, teraszokon és  a piacon is.
Hihetetlen milyen finom aromát kölcsönöz a bucinak  az illatáról nem is beszélve.
Elkészítése szinte alig tér el a hagyományos kenyértől, mégis inkább a technológia a  ciabattara emlékeztet.
A z élesztőt oldjuk fel  fél pohárnyi vízben. Szórjunk rá kevés lisztet keverjük el és hagyjuk pihenni.Ne siettessük  az se baj ha letakava egész éjszakára így hagyjuk .
Teljes kiőrlésű lisztet szitálunk  a keverőtálba, a közepére lyukat formálunk és bele öntjük a  kovászt.
Sós vizet adunk hozzá és  bedagasztjuk, folyamatosan kis sugárban olíva olajat is hozzáadjuk valamint a blenderben  apróra vágott, megmosott spenót leveleket és a  lecsipkedett egészben hagyott bazsalikom leveleket is beledolgozzuk a tésztába. Lágy tésztává dagasztjuk, hagyjuk megkelni minimum  a duplájára. Már ekkor érződik az enyhe bazsalikom illata.
Lisztezett  munkaasztalra borítjuk és a széleit  felhajtjuk  mind  a négy oldalról, majd kicsit pihentetjük (kb.  5-10perc ) újból áthajtogatjuk boríték formára, ismét pihentetjük 5-10 percet és megint felhajtjuk  a széleket alulról a közepéig,felülről is a közepéig, oldalról ugyanígy, balról  közepéig , jobbról   közepéig.
Formázzuk,   hat egyenlő részre osztjuk a tésztát, hosszúkás alakzatra igazítjuk,  akár meg is sodorhatjuk a  két végénél fogva, majd sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük, ha túl lágy lenne a tészta akkor lapát segítségével .5-10 perc ismételt pihenő után mehet az előmelegített forró sütőbe. 20-25 perc alatt légkeveréses sütőben készre ropogósra sül.



Íze  a formája töletesre sikerült.
Kettévágva csukott szendvicsként vihetjük a kirándulásra.
Adhatjuk  tízóraihoz, uzsonnára  a gyereknek edzés utáni  energia pótlóként.De a vacsorához is kitűnő kenyér helyett.

Hozzávalói :

  • 500 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 g élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 2 -3 teás kanál tengeri  só
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 100-g mosott tisztított spenótlevél
  • 2 ág bazsalikom levele

   

2013. május 21., kedd

Zöld- diólikőrös harcsaszeletek spenót pürével és spenótos burgonyakrémmel

„A zöld dió reneszánszát éli, sorra bukkannak fel a receptek, levár,szirupban eltett változatok és természetesen a zöld-diólikőr amit már bemutattunk korábban.

Most hallal, pontosabban harcsával is kipróbáltam,  izgalmas ízkombináció.


    Elkészítése:

    A harcsaszeleteket sózzuk, borsozzuk, lazán sütőtálba fektetjük, majd felöntjük annyi diólikőrrel megbolondított olajjal, hogy félig  ellepje. Friss borsikafüvet adunk hozzá és 160 fokos légkeveréses sütőben 25 perc alatt elkészítjük..




    Friss spenótból zsenge fokhagymával készített, kevés reszelt szerecsendióval fűszerezett pürével és vajjal, tejszínnel és párolt spenót leveleivel  gazdagított burgonyakrémmel kínáljuk.


    2013. május 13., hétfő

    Cseresznyézzünk ...!!







    A kedvenc süteményem készül  Cseresznyés- csokoládés tekercs









































    Minden túlzás nélkül lehetni így definiálni ezt a könnyű gyümölcsös roládot.
    Fekete cseresznye az alapja ( jó bele más fajta is ) Marachino likőr adja az aromáját, jó fajta  csoki  és kakaó egészíti ki teljessé  és  a túrótól lesz lágy krémes és könnyű.
    Lehetne lazítani némi tejszín habbal  is,( de ebben a rekkenő hőségben ami várható a napokban) nem kerül a töltelék krémébe belőle  könnyebb kezelhetőség kedvéért,  de mellé   kínálok majd egy keveset,( kizárólag nagykorúaknak)  "higiénés " okokból alkohollal meglocsolva.

    Nem kell soká sütni, jól be kell hűteni, sok  gyümölcs van benne és soroljam  tovább...(?)

    Íme:

    Csokoládés piskótát készítünk,  majdnem a már ismert módon.

    Hozzávalói :

    •  4     tojás
    • 120 g cukor
    • 100 g liszt
    •   20 g étkezési  keményítő
    •   2 cl   Marachino likőr
    •    50 g kakaó por

    A tojásokat szét választjuk.
    A fehérjét 2/3 cukorral kemény habbá verjük.A sárgáját  az 1/3 cukorral  szintén felverjük, hozzáadjuk a  likőrt, és a kakaó port. Óvatosan  keverjük át a tojás fehérje habbal is úgy, hogy közben szitáljuk rá a liszttel elkevert étkezési keményítőt is.

    Sütőpapírral bélelt  sütőlapon előmelegített gőz mentes sütőben készre sütjük . / 10-15 perc alatt kész ./
    Ha kisült, rácsra fordítva  hagyjuk kihűlni.

    Közben elkészítjük  a tölteléket,   amihez a  túrót ha kell, áttörjük, a cseresznyét kimagozzuk, lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk és kevés zselatinnal felfőzzük, kihűtjük, a  a túróhoz keverjük, meglocsoljuk  a Marashino likőrrel és beleforgatjuk  CSERESZNYÉT.

     A kiterített piskóta lapon elkenjük a cseresznyés tölteléket, feltekerjük és ízlés szerint díszítjük ,
    bevonhatjuk tejszínhabbal,ám ez túl kényes,  inkább csokoládé forgácsokkal szórjuk meg az elegánsabb szerintem.





    Szeletelés előtt jól hűtsük le !

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Printfriendly