2013. augusztus 11., vasárnap

Borított szilvatorta



Szilva  projekt ..

Megjött a szilva, szilvalekvárt kéne főzni  belőle, kicsit savanykásat, kicsit  fűszereset, talán mint  " nagymama szilvalekvárja"  azt az igazit, olyat amit mindannyian  szeretünk, de valahogy mindig közbejön valami.
Így a "  mentsük meg  a szilvát akcióban" készült  szilvásgombóc  a múlt  szombaton,  vasárnap szilvás muffin, s  most a 

borított szilva torta.




Valamennyi  remekül sikerült Jó, hogy  a szilvából ennyi minden készült, talán  majd  a  szilva lekvárra  is rászánom magam  (  38 fokban azért  kicsi az esélye ...)





 Hozzávalói :


  • 1 kg  magba váló érett szilva
  • 100 g liszt( Teljes kiőrlésű)
  • 100 g  étel keményítő
  •  90 g  cukor
  • 3 tojás csipet só
  • teás kanál fahéj
  • kupica  szilva pálinka
  • sütőpor
  • 100 g vaj
  • 50 g pirított  durvára vágott mandula
  • szórócukor










A szilvát megmossuk, kimagozzuk, lecsöpögtetjük.
A tojást  puha vajjal  pici sóval és a cukorral kikeverjük,  a lisztet  és keményítőt összekeverjük  a  sütőporral és  a fahéjjal.
A habos tojásos masszába  öntjük   a szilvapálinkát és  folyamatos keverés közben  adagoljuk hozzá  a lisztet.
Kapcsos torta formát készítsünk elő. Sütő papírral béleljük, enyhén vajazzuk ki és hintsük bele   a szilvákat  ( ha jobban tetszik  fel is darabolhatjuk, de én szükségtelennek  láttam, szépen összesül),erre öntjük  a  tésztát,  elsimítjuk és előmelegített  sütőben 180 fokon egy órát  sütjük.
Kivéve  a sütőből kikapcsoljuk a  formát,  hagyjuk  10 percet állni majd tálaló tálra borítjuk és lehúzzuk róla  a papírt. Száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát,  durvára  vágjuk és megszórjuk vele  a szilvatortát, ízlés szerint szórócukrot is hinthetünk rá.








2013. augusztus 8., csütörtök

Rozmaring&ibolya beach bistro ( 58.VKF .)





Beach Blogger  Bistro  avagy indul a  a strand szakácsat  címmel  58.VKF


A téma több mint aktuális, tombol  a kánikula, itt a strand szezon!
Enni a strandon is kell,...kérdés mit  ????   Hogyan készítsük, tálaljuk,  fogyasszuk  ???
Ez csak játék, mégis nem hagynám figyelmen kívül az élelmiszer higiéniás szempontokat, nem véletlen, hogy olyan  népszerű a strandokon  a palacsinta, a lángos, a frissen sült, a magas hőfokon kezelt friss étel biztonságosabb a nyári nagy melegben.

Izgalmas  lenne a  egy  bódét bérelni a vízparton,  éhes  strandolók  étvágyát,  szomját  csillapítani .
Ha ilyen lehetőségem adódna  a szezonalitásnak megfelelően állítanám össze a  kínálatot, friss zöldségek és gyümölcsök képeznék  az ét- és itallap  alapját. Talán nem is lenne a szokásos  értelemben vett étlap, napi ajánlatot  napi menüt írnék ki aszerint mi kapható a piacokon,minek van szezonja.

Lángoshoz, sült kolbászhoz-hurkához, lacipecsenyéhez szokott balatoni   fürdőzőknek  zömében zöldséget, salátát, friss gyümölcs koktaitl  kínálni ?? Vajon milyen fogadtatása lenne a  céklás jégkrémnek, kakukkfüves sárgadinnyés-, paradicsomos - görögdinnyés- ,limonádés-, "jeges" nyalókáknak?

Érdemes lenne kipróbálni.....

     
Ez lenne a Rozmaring & ibolya beach  bistro kínálatban:
( most augusztusban biztosan)
 
 
 
 
 
(pohárban szervírozható akár elvitelre is )  
 
 
 
(kisebb dinnyék esetén  a gyümölcsben  adjuk szívószállal)
 
 
 
(pohárban szervírozható akár elvitelre is ) 
 
 
 
 
Zöldséges muffinok
(Cukkinis-olívás-, mángoldos kecskesajtos-, )
 
 
zöldség-,és gyümölcs saláták számtalan variációban
lehetőség szerint friss fűszernövényekkel
 
( szigorúan  majonéz mentesen ! fűszeres olívaolajjal  és balzsam-, gyümölcs  ecetekkel)
 
 
 
 
 
 
 
 
grillezett csöves kukorica
 
"jeges" gyümölcsös  nyalókák ( jégkrém /fagylalt)
 
 
 
 
 
 
Limonádék
 
 
gyümölcsökkel,levendulával, uborkával,mentával
 
 
forró menta tea
 
 
 
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly