2013. szeptember 14., szombat

Pasta (Spagetti) alla Norma

Régi nagy kedvenc, régen itt lenne már  a helye e recept gyűjteményben,  érthetetlen miért is váratott magára ily sokat a pasta alla Norma.











A pasta alla Norma  klasszikus recept.


S ez alkalommal  szokásommal ellentétben, miszerint a spagetti főzés rögtönzés, ami van  a konyhán alapanyagokból készül, s emiatt szinte soha nem  ismétlődik két azonos spagetti étel, most (majdnem)az eredeti recept leírást követem én is.   


  •  1/2 kg Pasta ( spagett, de lehetne más tészta is makaroni, penne stb
  •  1 kg paradicsom  (én friss paradicsomból készítem a  mártást, ami kicsit darabos lesz)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős paprika/ Feferoni
  • 2-evőkanál extra virgin olívaolaj
  • 2 db padlizsán
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 200 g félkemény juh sajt ( eredetileg ricotta szerepel  a receptben)
  • 100 g kemény (házi készítésű) juh sajt ( reszelve)
  • Himalaya só
  • frissen őrölt színes bors


A 19. századtól ismert étel, nevét a Cataniában született zeneszerző, Vincenzo Bellini Norma című operája után kapta.


A név keletkezését illetően két teória is létezik:
 1. Egy szicíliai szakácsnak olyannyira tetszett az opera, hogy egyik ételét az opera címe után keresztelte el.
 2. Bellini hontársait olyan nagyon meghatotta az opera, hogy címéből hamarosan egy kifejezés született: una vera Norma (=egy igazi Norma), melyet szuperlatívuszként használtak. Az évek során pedig a finom, ízletes tésztaételre ragadt e név.

Az öt alapanyag színe Catania város színeit egyesíti az olasz nemzet színeivel: a friss bazsalikom - a zöld; a pasta - a fehér; a paradicsom - a piros. A fekete padlizsán és a fehér ricotta pedig a város közelében lévő Etna vulkán lávától és hótól befedett hegyoldalait szimbolizálja.


Elkészítése:

A megmosott paradicsomokat forrázzuk le majd húzzuk le   héjukat.Lehelet vékonyan kiolajozott lábosban a szétlapított fokhagymákat hevítsük fel majd a cikkekre vágott paradicsomot,a bazsalikom felét,a csípős paprikát is adjuk hozzá és a mérsékeljük  a hőmérsékletet.Lassú tűzön főzzük amíg össze ne áll  a szósz.(Mialatt megsütjük padlizsánt és kifőzzük  tésztát  el is készül .)
A megmosott padlizsánokat szárazra töröljük, az olívaolajon  fedő alatt átsütjük.
Bő sós vízben fogkeményre főzzük  tésztát, leszűrjük és tálaljuk.
A tányérok aljára  a kockára vágott juh sajt kerül erre halmozzuk  a tésztát,majd leöntjük  a padlizsánnal elkevert paradicsom szósszal és meghintjük a reszelt  sajttal, friss bazsalikom levélkékkel ( ággal ) kínáljuk.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly