2013. október 31., csütörtök

Citromos-fahéjas sütőtök(pite) tarte pörkölt mogyoróval


Citromos -fahéjas sütőtök  pite pörkölt földimogyoróval


Így még nem próbáltuk a sütőtökös tarte-t, édesen,süteményként .
Jó, hogy erre is sor került, kellemes "meglepetés".
Kicsit citromos,  lágy tejszínes, enyhén fahéjas krém simul a mogyorós tésztára.
A torta tetejére fehér csoki forgácsok  is kerültek, mely remekül harmonizál a fahéjas -citromos sütőtökkel és a pörkölt mogyorós tészta kosárral.

 Október  utolsó napja ,Halloween, ezt követően Minden szentek, Halottak napja.....misztikus napjai....és a sütőtök mára már összefonódni látszanak ....Sütőtököt eszünk mi is ez alkalomból (is)  .
Ma  a desszert készült sütőtökkel és újdonságként fehér csokoládéval kombinálva.

Citromos-fahéjas sütőtök pite ( tarte) pörkölt földimogyoróval


Citromos-fahéjas sütőtök tarte


Hozzávalói : 

sütőtök krémhez 


  • 250 g sütőtök
  • 180 g pörkölt mogyoró
  • 1 citrom  leve
  • 25 cl tejszín
  • 25 cl tejföl
  • 25 cl joghurt
  • 2 tojás 
  • 100 g cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 30 g fehércsokoládé

  •  tészta kosárhoz

    •  125 g liszt
    • 1 tojás
    • kávés kanál fahéj
    • kávéskanál sütőpor
    • vanília
    • 75 g pörkölt mogyoró
    • 125 g vaj
    • 5 cl almaecet



    A sütőtökből levágunk egy szeletet, apróra kockázzuk és feltesszük főni a cukor két harmad részével.a citrom kifacsart levét és annyi vizet adunk hozzá ,hogy majdnem ellepje ( két ujjnyi).
    Puhára főzzük, időnként megkeverve, mire elfőzzük a levét a sütőtök is megpuhul, összeesik, pépé alakul. A vége felé gyakrabban keverjük meg ! Hagyjuk egy kicsit karamelizálódni! Ha elválik az edény falától biztosak lehetünk, hogy elkészült a sütőtök püré.Félre tesszük, hűlni hagyjuk.

    A mogyorót sütőben megpörköljük, a héját ledörzsöljük, aprítjuk.
    Fontos  hogy megpörköljük  az olajos magokat felhasználás előtt mást ízt kapunk, próbáljátok ki így is úgy is,  meglátjátok megéri a vesződséget.

    Összeállítjuk  a tésztát  a hozzávalókból.A maradék cukrot  a tésztába tesszük.A tarte formát kibéleljük vele .Én kerámia formát használok ezt  nem szoktam  vajazni használat előtt ( a tészta tartalmaz vajat !)
    A tejszínt elkeverjük a tejföllel, joghurttal, hozzáadjuk a tojást, fahéjat és habosra keverjük  majd a sütőtök pürével tovább, sima krémmé ( fakanál, vagy lapát segítségével).

    A krémet az előkészített, villával megszurkált tészta kosárba öntjük és előmelegített forró sütőben 30 percig sütjük.

    Fantasztikus fűszeres illata lesz már sülés közben is.

    Mi nem tudtuk kivárni míg kihűl, már langyosan  felszeltük. A tarte tetejét fehér csokoládé forgácsokkal és  maradék földimogyoróval  szórjuk meg.!

    2013. október 22., kedd

    Tepertős pogácsa

    Töpörtyűt kaptam ajándékba, egész apróra "reszelve". Ebben  a formában még nem találkoztam töpörtyűvel, azt mondják ez  " sodorva" készül mint a dohány, szerb specialitás ( Sumadia térségből származik),  ezért az elnevezése is erre utal ( dohánytöpörtyű?) .  Első ránézésre rögtön  a pogácsára gondoltam. Igen, ez lenne  a legjobb ebből!
     Ez a tepertős pogácsa, mint nálunk szinte minden,  teljeskiőrlésű lisztből készült és vörösborral így sötétebb a megszokottnál emiatt bátran használtam színesborsot az ízesítésére.



    Töpörtyűs pogácsa

    Élesztőt futtatok  langyos tejben, lisztet szitálok a közepébe " fészket" csinálok,  ebbe kerül  a felütött tojás, só, frissen őrölt bors, joghurt és a vörösbor .Összegyúrom az összetevőket  kemény tésztává. Inkább kicsit keményebb legyen, mert majd az élesztő hatására, meg a tepertőtől úgyis  lágyul .Letakarva pihentetem 10-15 percet .Újból gyúrom, hajtogatom,  pihentetem, ismét hajtogatom  és megint pihentettem  végül harmadszorra is  hajtogatom, pihentetem a tésztát.
    Két ujjnyi vastagra kinyújtom  és szaggatom. Papírral bélelt sütőlemezen további 10-15 perc pihenés után közepesen meleg  sütőben kisütöm.
    Aki fényesen szeretné az kenje meg  enyhén felvert tojássárgával sütés előtt,én nem szoktam .

    Kész a töpörtyűs pogácsa !.

    
    töpörtyűs pogácsa
    Hozzávalói :

    • 500 g  liszt
    • 250 g  tepertő
    •   20 g  élesztő
    •    1 dl  tej
    •    1,5 dl joghurt
    •    1     tojás
    •    1 dl vörösbor
    •           kávés kanálnyi himalaya só

    • színes bors frissen őrölve( bőven )




    2013. október 20., vasárnap

    Őszi grill party






    Ki mondja, hogy ősszel nem lehet grillezni ?








    Október végi napsütéses vasárnap volt a mai( szerencsére az előre jelzett felhők messze elkerültek bennünket).
    Kihasználva  a "utolsó" napsugarakat egész napos szabadtéri ( kerti) programot terveztünk, ami remekül sikerült.

    A délelőtti  előkészületek után ( amit azért megelőzött a tegnap este friss kenyér sütés, chutney és hagyma lekvár készítése is ) kényelmesen  délidőben álltunk neki a tűzgyújtásnak.
    Ez hagyományosan férfi munka nálunk, mára már  a fiúk is besegítenek az apjuknak  itt valóban nincs semmi dolgom.



    Így én a terítéssel és a kihordandók előkészítésével foglatoskodtam.

    A pisztrángokat  kurkumás sóval ( 1:1 arányban)  dörzsöltem be és jégre tettem  a sütésig.

    Összeütöttem egy könnyű ( az idei szezonban talán utoljára ) paradicsomos -újhagymás-uborkás salátát bazsalikomos dresszinggel.


    Kenyeret szeleteltem, ez alkalommal  kétféle kenyér készült, egy fokhagymás - bazsalikomos   elsősorban  a padlizsán krémhez  mint előételhez.


    A roston sült pisztránghoz  az édesköményes kenyeret szánt.
    A  kenyerek rozsliszt és teljeskiőrlésű liszt keverékéből készültek.


    Mire  a halak  a rácsra kerültek  a társaság jócskán megéhezhetett, hisz percek  alatt mindenki  a padlizsános tál körül "tolongott". Talán az aperitív ( jófajta helyi szilva pálinka) tette meg  a hatását vagy a rostrácson melegített sült kenyér illata csalta oda  a társaságot, a padlizsán krém hamarosan elfogyott.



    A kisült pisztrángokat  birsalmás alma chutney-val és  póréhagyma lekvárral  kínáltam.

    Ősz lévén  alma és szőlő is került az asztalra .


    Desszertnek az "elmaradhatatlan " almás- mákos rétes. Az elmúlt hetekben minden hétvégén
     " kikövetelte"  a családom, nálunk most ez sláger.


    Kávéval zártuk  és 3 éves zöld- diólikőrrel zártuk  a sort.
    Hihetetlen, de  egész estig kint maradhattunk olyan kellemes idő volt, igaz fel kellett venni egy pulcsit estefelé, de az előre kikészített plédekre nem volt szükség .

    A fiúk  annyira lelkesek  voltak,hogy ebéd után átvonultak a közeli folyóra horgászni.

    Ha az időjárás engedi  hamarosan lesz ismétlés!


    Birsalmás alma chutney


    Alma szósz , alma kompót  ezek a hazai ízeknek, ízlésnek  minden szempontból  megfelelnek kínáljuk (talán ) húsok mellé is,köretként. Alma lekvár???( kicsit franciás íz világ ??)  Ha ezt is kedveljük innen márcsak "egy ugrás" az alma chutney-hoz.
    A chutney-t Indiában  természetes kiegészítője  a terített asztalnak elsősorban az emésztés elősegítése  a " feladata" számtalan ízben előfordul.A  kézműves piacokon és vásárokon itthon is elérhető,  nem számít már ritkaságnak, egyre többen fogyasztjuk.
    Íze pikáns, édes és savanyú keveredik a fűszeres csípős ízekkel .
    Különlegessé teszi  pecsenyénket, most grillezett hal mellé " álmodtam meg" az alma chutney alábbi változatát s az első kóstoló  után elégedettten állapíthatom meg, jó ötlet volt.










    Holnap lesz  a főpróba, mikor a hal is elkészül!
    Eredetileg  gyömbérrel csinálnám, de most ősszel amikor ott illatozik  a konyhámban az " orrom előtt" a birs, ezt választom.
    A mazsolát is friss szőlőre cserélem. Így egy szezonális  illatos  őszi  chutney-t kaptunk.





    Hozzávalók :

    • 500 g alma
    • 150 g birsalma
    •   50 g szőlő
    •    1 gerezd fokhagyma
    •    1 szál újhagyma ( vagy ennek megfelelően darabka póréhagyma,egyéb hagyma)
    •    0,5 dl almaecet
    • 1/2 citrom leve
    •  40 g cukor
    • egész kávéskanál mustármag ( mozsárban törve)
    •  1/2 kávés kanál Himalaya só
    •   2 babérlevél
    •  1/2 chili paprika ( nagyon erős! )

    A hámozatlan almákat és a birsalmát kis kockákra vágom, meghintem a cukorral és felteszem főni. Hozzáadom az almaecet, a mozsárban megtört sót, mustármagot, és a babérlevelet.
    Ha már puhul jöhet  bele a zúzott fokhagyma, apróra vágott hagyma, chili paprika és a szőlő szemek.
    Állandó kevergetés közben  sűrű péppé főzöm .( Elválik a főzőedény falától, aljától.)   Ha  nem szeretjük darabosan akkor lehet mixerrel is belekeverni.
    Előmelegített üvegekbe szedjük, légmentesen  lezárjuk ( azonnal a fejére fordítjuk az üvegeket  ) és hűtőtáskában hagyom kihűlni.






           

    2013. október 18., péntek

    Csokoládés-tejszínes sütőtök muffin


    Az ősz a sütőtök szezonja,s napjainkban reneszánszát éli  a sütőtök Sorra jelennek meg  a jobbnál jobb sütőtökös  receptek a különböző gasztro- portálokon, gasztro- magazinokban és blogokban.










    Újabb sütőtökös recepttel bővítem a sort,itt a csokoládés tejszínes sütőtök muffin.



    Muffint készíteni gyerekjáték.A sütőtök  a gyerekek kedvencével a csokoládéval kombinálva  nagyon  finom könnyű uzsonna süteményt eredményez.
    Csomagolhatjuk tízóraira is és a sütőtököt egyébként nem kedvelő csemeténk is vidáman csemegézik majd belőle.


    A sütőtököt  a sütőben megsütjük,majd kihűtjük. Ha kihűlt a sütőtök kikaparjuk a héjából és tejszínnel, olvasztott csokoládéval,csipet sóval  mézzel,krémmé keverjük, beleütünk egy tojást,és rászitáljuk   sütőporral kevert lisztet.
    Lazán összekeverjük és kibélelt muffin formákba töltjük.




    20 percig sütjük.
    Még forrón  étcsokoládé darabokat helyezünk  a tetejére ami a  hőtől  hamarosan meg fog olvadni, ekkor a kanál hátlapjával, vagy lapos késsel egyenletesen eloszlatjuk  a megolvadt csokoládét és hántolt tökmaggal szórva díszítjük . Forgathatjuk  kakaóporba is szintén még melegen.
    Miután megszilárdult  a csokoládé   kóstolhatjuk is.

    Hozzávalók
    • 300 g sütőtök
    • evőkanál méz
    • 2 dl tejszín
    • csipet Himalaya só
    • 1 tojás
    • 200 g liszt
    • sütőpor
    • 75 g csokoládé vagy kakaó por
    • tökmag







    2013. október 15., kedd

    Svéd gomba (saláta)

    Hajdanán Budapesten a Kígyó utcai Mézes Mackó( hidegkonyhai termékeket kínáló büfé) állandó kínálata volt. Ma már  nincs Mézes Mackó és nem létezik  a Pannónia  sem, aki működtette ezt a hidegkonyhai üzemet /boltot.

    Feledésbe merül  a svédgombasaláta is?



    A majonézes salátákat  száműztük  az étlapunkról, de miért tenném ezt a svédgombával?
    Leporoltam  a receptet, kicsit megreformáltam, s itt van újra!
    Vendégváráshoz, könnyű vacsorának ,vagy előételként.

    Svédgomba saláta

    Hozzávalói :

    • 500 g champignon gomba
    • 125 g  paradicsom püré  vagy frissen készült bazsalikomos-kakukkfüves paradicsomszósz
    • 125 g  póréhagyma
    • 1/2 dl olívaolaj
    • 1    g porcukor ( elhagyható)
    • 100g citrom
    • 1,5 g Himalaya só
    • 4    g kakukkfű
    • 2    db babérlevél
    ( kb. 600 g saláta lesz belőle)

    A megtisztított alaposan megmosott gombákat  gerezdekre vágjuk.
    Olívaolajon  megpároljuk az apróra vágott póréhagymát,hozzáadjuk a  paradicsom pürét,kakukkfüvet,babérlevelet,a szűrt citrom levet,a gerezdekre vágott gombát.
    Pár perccel  a főzés befejezése előtt sózzuk és a cukorral ízesítjük.Nem szabad túl főzni a gombát akkor jó ha még roppan a fogunk alatt!

    Ha kész, hagyjuk kihűlni  és jól behűtve saláta leveleken  citrom szeletekkel tálaljuk.


    2013. október 7., hétfő

    chilis-csokis kávé

    Kávé, ezt is lehet másként,sokféleképpen készíteni.Otthon is készíthetünk kávé különlegeségeket. Csokoládés chilis változatban   melegítő  érdekes ízű ital lesz, a különleges  ízeket, a csípőset kedvelők   figyelmébe ajánlom szeretettel !

    Tudtad, hogy a chilipaprikát a fájdalom ellen is bevetheted?
    Itt,bőveben olvashatsz róla. 

    2013. október 4., péntek

    Padlizsán krém

    Baba Ghannouj




    Talán 30 éve is van annak, amikor először hallottam létezéséről.Van aki  fokhagymával készíti, s van aki vöröshagymával, szólt az akkori használati utasítás.Talán változtattam az eredeti recepten,  talán nem, ma már nehezen  deríthetnénk ki, azóta a sajátomként  tekintek rá .!

    Évek óta készítem, mégis az idén figyelt fel rá  "közönségem " s mostanra a nagyon "befutott: " kategóriába sorolható. Mondhatnám ez viszi a pálmát  az elmúlt hetekben.

     A padlizsán!




    A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Száz grammjában csupán 27 kalória (113 kJ) van. 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.Forrás : HáziPatika magazin


    Gondolhatnánk ez itt, mediterrán vidéken nem is  meglepő és mégis,  ha nem is ismeretlen  de.. nem tudja(?), a háziasszonyok többsége mit kezdjen vele. Vannak akik az ajvarba teszik  a paprika egy részét kiváltandó s sokan ezért lekicsinylően szólnak róla. Mások nem ismernek recepteket, hogyan is készíthetnék el, vagy egyszerűen elutasítják " nem szeretem " kategóriába sorolják.Tapasztalataim szerint kevés háztartásban nyeri el méltó helyét.

    padlizsán krém az  nyári esték főszereplőjévé avanzsálódott.




    Baba Ghannouj


    A kertben  borozgatva pirítóssal, friss házikenyérrel, paradicsommal kínáltam. A fokhagymától kicsit csípős egyesek szerint erős lett, ám ízletes, krémes, selymes az olívaolajtól, üde ízt  pedig a citromlé ad neki.Pikáns, markáns pedig a  a frissen őrölt  színes borstól lett.Petrezselyem zöldet s időnként bazsalikom leveleket is adok hozzá ettől még ízletesebb lesz.(Szerencsére padlizsán  most ősszel is van bőven .)



    Padlizsán krém

    A színe talán  a  legkevésbé vonzó, nem mondhatnám  róla, hogy szemet gyönyörködtető, olyan háttérben meghúzódó, ha nem hívnánk fel rá  a figyelmet.
    Entre, azaz bevezető fogás, előétel vagy könnyű vacsora is  lehet egy pohár  száraz bor kíséretében.


    Baba Ghannouj


    Elkészítése nem igényel semmi  különösebbet
    A gondosan kiválogatott  érett, mély lila színű fényes héjú, kemény állagú padlizsánokat megmossuk,szárazra törölgetjük és hústűvel ( fondue villával ) alaposan megszurkáljuk. Erre azért van szükség, hogy sütés közben szét ne durranjanak ( háziasszonyok réme a sütő tisztítása egy ilyen  szerencsétlen eset után )   Sütőpapírral bélelt sütőlemezen forró sütőbe sütjük ( mennyiségtől, mérettől) függően  25-30 percet, míg a belseje meg nem puhul. Miután kihűlt ,( tudunk már dolgozni vele nem égetjük meg  kezünket  a héjat lehúzzuk. A húsát egy edényben sóval törött borssal, fokhagymával, a tahini-vel, petrezselyem zölddel ,bazsalikom levéllel, olíva olajjal és citromlével  krémesítjük. ( Turmixoljuk).Aki szereti  a csípőset ( ősszel különösen jól jöhet ,mert "fűt ")tehet bele  kevés chili paprikát  is.  Hidegen tálaljuk. Hűtőben sokáig eláll, ha az ízek összeérnek még finomabb lesz, érdemes nagyobb adagot  készíteni belőle!

    Hozzávalók :


    • 2-3 közepes padlizsán  ( 1-1,5 kg )
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    •  Himalaya só izlés szerint ( ne sózzuk nagyon! )
    • frissen őrölt színes bors izlés szerint
    • 1/2 dl  olíva olaj
    • 1/2 citrom leve
    • 1/2 chili paprika ( elhagyható)
    • csokor petrezselyem zöld , bazsalikom  levél ( vegyesen ,vagy önállóan ízlés szerint )
    • 1,5 evőkanál tahini(  szezámpaszta)






    padlizsán krém

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Printfriendly