2014. december 17., szerda

Joghurtos sertés szelet


Könnyű és finom, nem utolsó sorban  egyszerűen, gyorsan  elkészíthető ételt  mutatok most.

Budapesti konyhám egyik kedvenc fogása volt, immáron  több mint egy évtizede, hogy fénykorát élte nálam ez az étel,  s most, hogy télen is  virít az erkélyünkön  a  kakukkfű, újra előkerült  a  feledésből.



Vékony hússzeleteket készítünk, enyhén sózzuk tengeri sóval mindkét oldalukon  és meghintjük  frissen őrölt színes borssal őket. Feltekerjük hengereket formázva belőlük, majd  sonkába burkoljuk  és ha szükséges megtűzzük fogpiszkálóval, hogy ne essenek szét. Kivajazott tűzálló tálba  helyezzük a  húsroládokat és  a   morzsolt  kakukkfűvel  elkevert joghurttal  felöntjük annyira, hogy szinte teljesen ellepje a  húsokat.






 Eztán bőven megszórjuk reszelt sajttal  és közepesen meleg sütőben 25-30 perc alatt   pirosra  sütjük. .
Ideális vendégséghez, amíg  felkínáljuk  az aperítivet addigra el is készül .




Hozzávalók :


  • 8 szelet vékony sertés szelet  ( karaj -, vagy comb )
  • 4 szelet sonka / pármai/    ( mindegyiket  félbe vágjuk  =  8 szelet)
  • 100 g   félkemény sajt  ( ementáli -, trappista-, óvári -. masdamer  stb
  • 2-3 dl  natúr joghurt
  • 4-5 friss kakukk fű ágacska vagy morzsolt   szárított  kakukkfű 2 mokkás kanállal
  • tengeri só
  • őrölt színes bors    





2014. december 15., hétfő

Moszkauer

Dió & csokoládé narancshéjjal  kombinálva   ...... igazi  karácsonyi   ízek  és illatok ...





Klasszikus cukrász sütemények közé sorolhatjuk a  moszkauert,  ezt egyszerűen nem  lehet abba hagyni  olyan finom. Nem tudom otthon ki milyen gyakran készíti el, a cukrászdák  állandó kínálatában megtalálható az  apró süteményes pultban, kár lenne le hagyni az ünnepi  apró süteményes tálról.



Elkészítése nem bonyolult ,de kíván némi időt .
Kissé gorombára darált   tisztított dió belet  keverjünk el  apró kockára vágott kandírozott narancshéjjal a megadott mennyiségű cukorral, vajjal és tejszínnel  és  liszttel melegítsük össze.
Én először a cukrot teszem a  lábasba, kicsit megolvasztom  a vajjal együtt aztán adom hozzá a diós narancshéjat,  tejszínt, végül  a lisztet. Nem kell forrnia  80-90 fok az ajánlott hőmérséklet. Az így kapott masszát hagyjuk kicsit kihűlni, hogy  könnyebben dolgozhassunk vele  és  sütőpapírral bélelt  lemezre kicsi halmokat  készítünk  belőle kanál segítségével.Ügyeljünk,hogy  halmok kb. 5 cm távolságra legyenek, mert   sülés közben nőnek, laposodnak  a moszkauerek.
180-200 fokon süssük  12 percig,  míg a  széle elvékonyodik karamelizálódik.Mikor félig kihűlt spakli vagy széles kés segítségével lazítsuk fel a papírról ,s ha kihűlt a  sima oldalát  mártsuk gőzfelett  olvasztott kicsit visszahűtött csokoládéba, majd  csokis felével felfelé  tegyük  rácsra szikkadni. Ha már félig megszilárdult  a csokoládé, mintázzuk   recés végű kártyával ( esetleg  késsel).

Hozzávalók:


  • 160 g  tisztított dióbél durvára darálva
  • 160 g  cukor
  • 160 g kandírozott narancshéj
  •   20 g vaj
  •  100 g tejszín
  •   10 g liszt


   



2014. december 10., szerda

Sligovicás-aszaltszilvás szaloncukrom

Nagyon belelendültem tegnap este, először csak  néhány próba darabot szándékoztam készíteni aztán "elkapott a gépszíj".




Az elmúlt évek  decemberében  volt szerencsénk   a szaloncukor készítő gyorstalpalón a Vendéglátó -ipari Múzeumban belekóstolni  az alapokkal megismerkedni erről  már szóltam korábban egy másik bejegyzésben .

Lassan némi gyakorlatra is szert tettem,így sokkal   csinosabb formákat sikerült az idén   kialakítanom, természetesen nem vetekedhet a gépi egyenletes   "szép" formájú szaloncukrokkal ,de nem is ez a cél .Az íze  azonban egyedi, különleges és finom .
Nem,  nem hagyományos   és talán soha többé  nem lesz ilyen ízesítésű, vagy talán  mégis ,majd kiderül  ezért leírom   a receptet .
Alkoholos, nem nagyon csak egy kicsit  pont amennyire kell .




Az idén mogyorónk van sok ezért mi sem természetesebb  ez lesz az alapanyag  a szaloncukornál is természetesen jó lenne más olajos  maggal is mandulával, földimogyoróval   dióval bátran helyettesíthető,
Natúr mogyorót használunk,ezt  száraz serpenyőben  kicsit megpörkölöm   darálás előtt.




S késes aprítóban  több fokozatban  szinte krémessé  keverem,  bár az sem baj ha kicsit darabosabb marad s roppan majd  a fogunk alatt.
Ízlés szerint adagoljunk hozzá cukrot a darálás  során  én  ebben az esetben sem szeretném ha túl édes lenne  hisz a csokoládé amivel bevonjuk majd és az aszalt szilva is   elég édes számomra ezért csak   minimális mézet (most gesztenye méz van  bontva, abból) kanalazok bele, egy teáskanálnyit összesen.
Végül az aszaltszilvát is beleaprítom . Lehet fokozni az élvezeteket és az aszaltszilvát is előre  sligovicába áztatni  egy rövid időre Végezetül a krémes formázható állapot elérése érdekében  leheletnyi  vagy kicsit több  sligovicával  lazítjuk  a masszát  amit ezek után könnyedén tudunk  majd tetszés szerint formázni.
Én egyszer használatos gumi kesztyűben dolgozom szerintem így  könnyebben lehet  kis gombócokat,  majd azt kicsit kilapítva, nyújtva  klasszikus  szaloncukor formát  kialakítani .Egyenletes lesz a felülete  és nem ragad, de nem  kötelező követni , lehet  sima kézzel i s  "gyurmázni "


Sütőpapírral lefedett tálcára  fektetjük  a kész  szaloncukrokat , hagyjuk  szikkadni,  száradni  egy kicsit  majd vízfürdő felett  csokoládét olvasztunk,néhány  félretett kockával  ( kb 1/3 mennyiség) visszahűtjük a  csokoládé masszánkat és két villa segítségével  egyenként  kimártjuk a  szaloncukrokat. Ismét sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük és   szoba hőmérsékleten várjuk míg megszilárdul a csokoládé.
Ha  jól dolgoztunk fényes sima ( vagy kicsit  rusztikus  ) felületű roppanós csokoládéval bevont szaloncukrokat  nyertünk  a fenti  receptet követve,
Eztán jöhet  a csomagolás.
Megint sütőpapírra lesz szükségünk  15-17 cm széles csíkot vágjunk le,  hajtogassuk  három részre vágjuk el  és  ellentétesen megcsavarva  a végeit  csomagoljuk be  a szaloncukrokat  ollóval rojtozzuk  a papír végeit s tetszés szerinti  színes papír-, fólia borítást csíptessünk közvetlen   a szaloncukor köré.
Majdnem olyan a végeredmény mint a békebeli szaloncukor  volt..ha  mégsem az sem baj  az íze garantáltan kárpótol  a külcsínért...




Különleges íz világ talán kicsit szokatlan is,,nekünk  azonban  elnyerte  a tetszésünket a próba darabok után indul a sorozat gyártás  a Rozmaring & Ibolya műhelyében  a  2014 karácsonyára.

Mogyoró" marcipán"& aszalt szilva & sligovica 

ebből  készül a  sligovicás  -aszaltszilvás  szaloncukor
 Hozzávalók :

  • 100 g pörkölt  mogyoró ( nem sós!!!)
  • 1 teás kanál méz  vagy  tetszés szerint cukor 
  • 50 g magozott aszalt szilva
  • 1 cl sligovica ( szilva pálinka) 

  •  100 g  Étcsokoládé ( 65 %-os kakaó tartalommal)
  • sütőpapír & fólia vagy színes papír  a csomagoláshoz



 A technológia a megegyezik a tavaly "gyártott
Zöld-diós dió marcipános házi készítésű szaloncukor  előállításánál alkalmazott technikával   
annyi változás történt,hogy  azóta rutinosabbak lettünk    ügyesebbek lettek a kezeink   tapasztaltabbak  és idősebbek lettünk   ( nálam ez utóbbi kevésbé pozitívum  ám   a csemetének javára válik ).

Hívjuk a gyerekeket  is segíteni,  tetszeni fog nekik ! Remek  adventi program,jó móka  a szaloncukor készítés!



2014. december 8., hétfő

Diós-almás habcsók torta

Adventkor készült




 ,mert névnapok, és születésnapok tarkítják  az november utolsó napjait nálunk. El tudnám képzelni az adventi édességek közt  számomra olyan "téli " hangulata van  . 

Ezt  a tortát egy almás sütemény  inspirálta, alma és dió legyen  benne ez volt  a fő irányvonal  amikor elterveztem.
Nos ez maximálisan megvalósult  az eredeti almás sütemény azonban  torta formát öltött,mézeskalács fűszerezést kapott és végül diós-mogyorós habcsókok koronázták.

Az alma mellett,dió és kandírozott  narancs-,  citromhéj is került bele  s elmondhatom felvettem az állandó repertoárba "megfelelt"   a megmérettetésen  .










A vajat  habosra keverjük  a cukorral  . A tojásokat  szétválasztjuk  és a fehérjéből habcsókot készítünk.A sárgáját  a tejjel elegyítve pedig a  habos vajhoz keverjük pici sóval együtt.A lisztet az étkezési keményítővel csipetnyi  mézeskalács fűszerrel ,sütőporral elkeverjük és   adagonként  a  tojásos masszába keverjük.
Az almákat  lereszeljük ,meglocsoljuk citromlével és elkeverjük mézeskalács fűszerrel és  gyümölcs pálinkába áztatott mazsolával kandírozott citrom-, és  narancs- héjjal. 
Sütőpapírral bélelt   torta formába simítjuk a  tésztát, ráhalmozzuk az almás "tölteléket".






Előmelegített sütőbe toljuk és  200 fokon sütjük  25 percet   majd további 15 percet  180 fokon.
A sütőből kivéve   késsel elválasztjuk  a tortaforma falától a tésztát, kikapcsoljuk   rácsra csúsztatjuk a tortát és hagyjuk kihűlni. 






 Tálalás előtt diós-mogyorós  habcsókokkal  beborítjuk.
   





Hozzávalók:


  • 200 g  puha vaj
  • 80 g + 200 g
  •    cukor  ( barna  cukor
  • 3 tojás
  • '1/2 dl tej
  • 220 g liszt
  • 50 g  étkezési keményitő
  • sütőpor
  • 100 g  alkoholos  mazsola
  • 750 g alma ( zöld)
  • 1/2 citrom
  • 1 kanál mézeskalács fűszer
  • 50 g mogyoró 
  • 10 szem tisztított dió







2014. december 7., vasárnap

Retro "sütemény" a régi idők karácsonyát felidézve..... ...

Habcsók 



Így van ez.....a  karácsonyt megelőző időszakban megszaporodnak az "édes" receptek nálam is  .

Habcsókot készítettem  először életemben !










Valahogy jött az ihlet,  nekünk most ez kell.
Eddig még egyszer sem éreztem késztetést a habcsók iránt ám ennek is eljött az ideje most.
Emlékeimben  felkutattam az elfeledett  ízt.
Rég volt mikor  diós  habcsókok készültek a  nagymama   konyhájában .
Egész szem dió lapult valahol a közepén és enyhén folyós-krémes állagú volt körülötte míg kívül  ropogós fehérbe burkolózott a mi   habcsókunk  anno.



Elkészítése  különösen aktuális most amikor  a  sok tojásfehérje marad  ki  a különböző  adventi -, és   karácsonyi sütemények készítése során .
Pompás desszert lesz belőle.


Hozzávalói :

 4 db tojás fehérje
 300 g porcukor
 50 g őrölt mogyoró
 10-12 dió
csipet  tengeri só

A tojás fehérjéket  csipetnyi tengerisóval kemény habbá verjük,  célszerű fém-,vagy üveg tálat használni erre  célra ( korábban  réz üstben verték a habot a tökéletes eredmény érdekében !)majd a porcukrot folyamatosan hozzászitáljuk.  Ha elkészültünk evvel a művelettel  az őrölt mogyoróval meghintjük, óvatosan lapátkanállal átkeverjük . A sütőpapírral bélelt lemezre megfelelő távolságra egy-egy  felezett tisztított  dió belet  helyezünk majd rákanalazzuk a  tojás fehérje masszát.
Langyos sütőben  '160 "fokon  szárítjuk   kb 2 órán keresztül míg  a külseje "rózsaszínes " roppanós nem lesz .
Ne nyitogassuk feleslegesen  a sütő ajtaját ,mert összeeshet,tönkremehet a  süteményünk!


 


2014. december 2., kedd

Mézeskalács fűszerkeverék

Nincs adventi készülődés, sütögetés,fűszeres  illatok nélkül s ehhez  nélkülözhetetlen a mézeskalács fűszerkeverék is .




Mézeskalács fűszerkeverék készen is kapható ,de  megéri a  kis fáradságot  ,magunk is elkészíthetjük könnyen és egyszerűen.

Mézeskalács fűszerkeveréket  nemcsak a mézeskalácsba használhatjuk,ilyenkor az év vége felé még a reggeli    kávéba is  jut belőle  sőt ha olyan húst sütök ami "elbírja  " azt is  fűszerezhetjük az alábbi keverékkel.

  





1 egységnyi kardamon( magjai) 

1 egységnyi koriander 
1 egységnyi ánizs 
1 egységnyi édeskömény 
1 egységnyi  szegfűszeg 
1 egységnyi  fahéj 
1 csillagánizs 
2-3 szegfűbors 
1 egységnyi gyömbér reszelék
1 csipet  reszelt  szerecsendió 


A fűszereket száraz serpenyőben melegítsük össze kicsit pirítsuk meg ,de vigyázzunk ne égjenek meg.



Eztán mozsárban  törjük egészen apróra  zúzzuk porrá és  tegyük csavaros üvegbe  felhasználásig.  






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly