2015. január 30., péntek

Cékla bouillon

Szerintetek is remekül illik a cékla  a Valetin-napi, vagy  karácsonyi menübe?
Bevezető fogásnak egy különleges színű mélybordó leves  igazán hatásos lehet.







Cékla leves

A cékla jótékony hatásáról már többször esett szó miért is érdemes fogyasztani  és számtalan céklás recept található ebben a blogban is  a  mézes balzsamos sült céklától kezdve  a    a hagyományos  céklasalátán keresztül  a  céklás  brownieig . Ez a rövid felsorolás is  mutatja   milyen  sokféleképpen  készíthetjük  el ,Most  a levesek sorát szeretném bővíteni   a tartalmas borcs leves után egy könnyedebb szinte  egyszerűnek  nevezhető levessel ez  a  cékla bouillon  vagyis egy   finom  céklaleves. 

A legegyszerűbb elkészítési  módja ha  a metéltre vágott céklát jó erős gyömbérrel ízesített marhahúslevesben ,vagy erőlevesben felfőzzük, majd átszűrjük  a  levét.  Legtöbbször vékonyra szeletelt  nyers céklával, vagy roppanósra főzött sütőtökkel  és macesz gombóccal kínálom.
Ez esetben a  cékla  színét a sütőtök kicsit  átfesti  narancsos árnyalatot kap.
Frissen őrölt borssal  tálalás előtt " illik " meghinteni.

cékla leves



Ha elmarad  a sütőtök "betét" jobban érvényesül  a  lilás  cékla szín ilyenkor  érdemes  torma galuskát ,grízgaluskát ( természetesen  mindegyiket külön főzve  hogy jobban elüssön!)  adni  hozzá.

Macesz gombóc :


 hozzávalói
 ,

  • 2 tojás,
  • 1 dl víz,
  • 2 evőkanál libazsír, 
  • tengeri só, 
  • frissen őrölt színes bors,
  • őrölt gyömbér 
  •  2 macesz lap dara
  •  1 macesz lap darabokra tördelve.



A tojásokat  tálba ütjük   a vizet hozzáadjuk és belekeverjük  a maceszt valamint   a fűszereket  és  a libazsírt is. kb egy órán keresztül hagyjuk pihenni   majd  vizes kézzel kis gombócokat formázunk és  forró húslevesben kifőzzük. Sok folyadékot vesz magába!


Ajánlom  torma galuskával is  kipróbálni  ami hasonlókép készül mint  a grízgaluska  ( daragaluska)  annyi eltéréssel, hogy  tormát is keverünk bele.A cékla és a torma kitűnően kiegészítik egymást ebben  a levesben sem okoznak  csalódást.
torma galuska

 

Hasonló receptek   céklára: itt találhatóak


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...