2015. november 5., csütörtök

Slava = alkalmi lakás étterem

Nyakunkon  a slava....
Néhány nap van csak hátra  a nagy családi ünnepségig.

Igazi megpróbáltatás ez a  háziasszonynak amikor  a lakás  óhatatlanul is lakásétteremmé  változik. Vendégek jönnek mennek,  ez a tarthat  akár három napig is  ez  alatt kell  jól  lakatni őket.
 Igen nekem ez jutott most eszembe,  ez egy nyílt "ingyen  étkeztetés".
 Előre meg nem határozott létszámú vendég sereg érkezik  a neki tetsző időpontban, mert az a  szabály, ha egyszer az életben már meghívtak akkor a következő alkalmakkor már hívás nélkül is hivatalos vagy. Nem kell időpontot egyeztetni, érkezhetsz amikor neked alkalmas. Ez azért okozhat  némi fennakadást,  úgy tapasztaltam már több helyen igyekeznek irányítani  a vendég érkezéseket.
Az általános szabálya az, hogy a fő alkalom az ünnep első napja a szűk családé, aztán jöhetnek  a rokonok, barátok, szomszédok, aki nem fért bele az első napba az másnap, harmadnap.

Dínom -dánom roskadozó asztalok, gazdag kínálat jellemzi ezeket a  családi ünnepeket amit  a  Slava /"szláva"  takar.



 Menüsor:


  • Előételek:  hidegtálak,  sonkák, egyszerű és összetett saláták  a köszöntő italhoz  .
  • Leves, bár ezt sok helyen napjainkra elhagyják.
  • Töltött káposzta
  • Pecsenye, ami lehet  malac-, vagy  birka-, esetleg mindkettő a fő fogás,  vegyes savanyúsággal ilyenkor, ősz-, tél-, idején,  nyáron friss saláta  ( káposzta,  paradicsom,  uborka  általában)
  • Sok -sok apró sütemény a kávéhoz
  • Gyakran  torta zárja a sort


Számomra meglepő módon   nem egyszer   kezdheti  a vendég elölről az étkezés ( már aki  bírja ) amikor  a  következő "turnus " érkezik,Sokan  mennek egy-egy ilyen ünnepi alkalommal  több házhoz  is egy nap  látogatóba. Természetesen minden háznál illik  a menüt végig enni.



Nálunk  a fő szervező a családfő az Apósom  így egyértelmű az Ő  háza alakul át alkalmi  lakás étteremmé.
Tekintettel azonban az idős korukra a  gyerekei ( mi  is ) besegítünk( az idők során  egyre nagyobb részt átvállalva)  a szervezésbe  és kivitelezésbe is.
Mivel mi  jó 20 km-nyire lakunk tőlük  így az én  lehetőségeim korlátozottak  a jól szállítható  kiegészítőket vállalom immár évek óta magamra.
Ezt viszem az idén :

A díszes "Slavki kolac" nevű ünnepi kenyeret  viszem  és újabban  a kicsinyített személyre szóló változatait. Ezek olyanok mint  a zsemlék,  kereszt  ( szimbólum ) dekorációval, így mindenki kap egyet  a tányérjára, ezzel van /lesz saját slavski kolac-a.





A  Zito/"zsito"  a főtt búza, mint  a vendégfogadó szertartás része ( ezt sok dióval  készítem  így rendkívül ízletes, a házi gazdák örülnek ha nem fogy el mind,  marad  a másnapi  reggelihez  édességként tejszínhabbal fogyasztva)
















Az idén a pecsenye mellé  hagymalekvárt és  marinált sütőtököt  valamint birsalmás alma chutney-t terveztem .



zserbó szelet

A sütemények sorát pedig bővíteném ischler-rel
 linzer karikával  és  "zserbó"val .










Nem lesz ugyan olyan autentikus,  tipikusan szerb ez a vendéglátás az idők során  keverednek  az általam "hozott " ízekkel bővül a kínálat, megjelenik    a mi "kettősségünk"és  a két  (gasztro)kultúra találkozása.




Az ünnep egész időtartama alatt  ég a gyertya....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...