2015. március 25., szerda

Oeuf cocotte


Ünnepi ráérős villásreggelik sztárja lehet.

Oeuf cocotte  nem más mint lágy tojás, ám mégis milyen más.
Érdemes kipróbálni így is !
Akkor jó ha  a fehérje már szilárd, de  a sárgája még krémes, lágy.
Porcelán-, kerámia-,edényben készítendő, de tetszés szerint  lehet üveg vagy  bármilyen  más csinos edényben is készíteni.A lényege, hogy vízfürdőben  párolódik.

Ehhez vegyünk egy nagyobb lapos edényt, tepsit pl.,amit max.  a kis edénykéink feléig töltünk meg vízzel, ebbe helyezzük majd el a megtöltött formáinkat .
A formákat először puha vajjal kenjük ki, tengeri sóval, frissen őrölt színes borssal hintsük meg,   majd erre ha gazdagabban kívánjuk tálalni rétegezhetünk sajtot, sonkát, szalonnát, zöldséget, halat, rákot  vagy amit  gondolunk apróra vagy csíkokra vágva.
Most üssük bele  a tojást  ügyelve arra, hogy egészben maradjon a sárgája,  egy kanál tejszínnel locsoljuk meg és toljuk előmelegített sütőbe a vízfürdőben.
10 perc alatt elkészül, attól függően milyen lágyra szeretnénk a tojást az elkészülés ideje módosulhat.





Hozzávalói adagonként


  • 1 tojás
  • 1 szelet  sonka
  • 2-3 kapri bogyó
  • frissen őrölt színes bors
  • tengeri só
  • zöld fűszerek
  • 1 kanál tejszín 



2015. március 15., vasárnap

Mángold torta kukoricalisztből

Itt friss mángold, (szezon),  "visszalapozva" ebben  a blogban is  van már  néhány recept  a mángolt felhasználásához.

 A mostani  egy korábbi  mángold torta  és  prója    kombinációjából született.

A sógornőm készít gyakran hasonló tésztaféleséget,  önálló vacsoraként  vagy előételként tálalja.
Mindig nagy sikerrel, most bemutatom az én  variációmat.







  • 3  egységnyi  (pohárnyi)  kukorica liszt
  • 1/2 dl szőlőmagolaj
  • 50 g friss kajmak ( vajjal helyettesíthető)
  • tengerisó
  • 1 kávéskanál sütőpor
  •  100 g kecskesajt
  • 1/2 csokor medvehagyma
  • 200 g  mángold
  • kis csokor petrezselyem
  • 2 dl joghurt
  • 1/2 dl  tejszín



A mángold leveleket, medvehagymát és  petrezselyem zöldet alaposan mossuk meg  csöpögtessük le  itassuk fel róla  a maradék vizet papír törlővel vagy  centrifugáljuk ki .
Késes aprítóban   durvára aprítjuk.
Keverő tálban  keverjük össze  a  lisztet és  a sütőport  a sóval.
Reszeljük  rá  a friss ( fehér) kecskesajtot, adjuk hozzá az aprított "zöldnövényeket",az olajat és   kajmakot  valamint  a tejszínt és joghurtot  keverjük össze az alapanyagokat.
Előkészített torta formába simítva süssük  át majd tálalás előtt miután kiborítottuk  a  formából gazdagon  szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Kínálhatjuk önálló fogásként friss  salátával  ( paradicsom , zöld saláta, vegyes saláta ki mit szeretne) vacsorára ,zamatos fehér bor társaságában.
De az  ebédhez sültek mellé köretként is megállja  a helyét .






2015. március 13., péntek

Túrós rétes karamell krémmel






Megkívántuk  a túrós rétest!
  A túró számomra  a frissességet  a tavaszt a könnyed ízeket  jelenti.Ezt  a könnyedséget csak fokozza a citrusos íz és a joghurt  társítsa. A tölteléket tojás nélkül készítem mert én így szeretem. A túró töltelék nem lett  krémes inkább kicsit darabos maradt, de ez  mit sem változtat a lényegen.
Szokatlan párosítás nálunk  a túrós rétes  karamell krémmel történő fogyasztása, ám sikeresnek mondható e kísérlet.





Villával áttöröm, joghurttal lazítottam  a   jó minőségű ( mert az elengedhetetlen) túrót, aztán nyírfacukorral elkeverem  és kandírozott narancshéjjal  fűszerezem.Ez a  töltelék mehet  a lehelet- vékony réteslapokra, amit több rétegben  a sütőpapírral  fedett sütőlemezre készítek,lazán feltekerem és néhány vajforgáccsal meghintve  előmelegített  forró sütőben ropogós pirosra sütöm.

Tálaláskor karamell krémet adok mellé .



El tudnám képzelni  húsvéti  édességként is.

Hozzávalók:


  • 3-4 vékonyra nyújtott  réteslap
  • 1-1,5  dl  natúr joghurt
  • 250 g túró
  • 40 g nyírfacukor
  • 5 g kandírozott narancshéj
  • 2-3 g vaj forgács
  • karamell krém  

2015. március 10., kedd

Sligovicás "cream caramell" kávé


Kellemes  kedd délutánt!

Kicsit borús az idő, de már érződik a tavasz illata.
Csalóka ilyenkor az idő mondanák   "régi" öregek. Könnyen meg lehet  fázni. Nos  amolyan megelőzésként  karamell krémet "gyártottam"  ma délután .
Leheletnyi mézeskalácsfűszer és pár csepp  sligovica is ízesíti.
Mivel még a délutáni kávém előtt elkészült  a  maradék " újrahasznosításán" nem sokat gondolkoztam.
Kell  a változatosság, így dobjátok fel a  napi kávét  egy kis karamell krémmel, nem fogtok csalódni.

Hozzávalók:


  • egy csésze espresso  cream kávé 

  • egy kávéskanál karamell krém
  • 1 ( löttyintés) sligovica    
  • 1 kávéskanál tejszín



2015. március 4., szerda

Tejszínes sárgarépa


Nagyon egyszerű mégis rendkívül ízletes zöldségköret   most még "tavalyi " sárgarépából készítve, de nemsokára itt  a zsenge  új sárgarépa  is .




Elkészítése  nagyon gyors.

A  sárgarépákat  tisztítsuk meg, mossuk meg és rézsútosan szeleteljük  fel.

Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és dobjuk rá a szeletelt  sárgarépát, keverjük át majd fedő alatt pároljuk néhány percet. Nem kell egészen puhára, nagyon  jó ha  érezzük  a fogunk alatt miközben esszük.
Néha megrázogatjuk,  esetleg át is keverhetjük, hogy minden oldalról egyenletesen átsüljön.
7-8 perc elteltével öntsük fel a tejszínnel, forraljuk át és pihentessük még  5 percet  fedő alatt.Tálalás előtt szórjuk meg  frissen  szedett menta levélkékkel vagy annak hiányában szárított  morzsolt mentalevéllel.
Himalaya sóval  ízesítve kínáljuk  sültek mellé.





hozzávalók:


  • 600 g sárgarépa
  •  1,5 dl tejszín
  • himalaya só
  • néhány levélke menta( friss-,vagy szárított  idénytől függően)
  •  evőkanál olívaolaj   




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly