2015. augusztus 28., péntek

Mini töltött paprika

Nem múlhat el   a nyár  töltött paprika nélkül.




Ez az  az étel amit  mi gyakran  eszünk  házon kívül így én csak ritkán készítem.
Anyukám  szeretett töltött paprikával várni bennünket, mert ha késő este mire megékezünk nem is  kívántunk ilyen  tartalmasat enni, "másnap is jó lesz"  a programokról hazaesve csak át kell forrósítani.
Az  a töltött paprika  paradicsom szószban hagyományosan készült s be kell vallanom nagyon jólesett valahányszor feltálalta. Még egy pohár sör is le csúszott olykor- olykor mellé.

"-Nem erős, vigyáztam,adhatsz a gyereknek is belőle!"  -mondta oly sokszor,  mégis mindkét gyermek kiskorában előfordult, hogy nekik bizony erős, csípős lett, ,hisz  az őrölt pirospaprika vag y talán  a törött bors  amit használt  csípős volt.ami elkerülte  a figyelmét. A gyerekek azért így is szerették  a Nagyi  töltött paprikáját.

A töltött paprika  valószínű török eredetű,  hisz ott töltenek mindent káposztát,szőlőlevelet, padlizsánt és a paprikát is.
Érdekes módon máshogy emlékeznek  a receptre  Magyarországon és Szerbiában . A férjem édesanyja  nem sűrű szószban készíti a töltött paprikát, egészen laza ( nem piros)  a szaftja és nem is sertéshúst  használ,petrezselyemmel szórja meg. Receptje megtalálható egy korábbi bejegyzésben itt.

Nos most én  e két elkészítési módot kombináltam  és kicsit alakítgattam  míg  elkészültek   a


mini töltött paprikák.


Kicsi ,de húsos,kemény  zöld paprikákat választottam.
A hátszínből leeső darabokat aprítottam  éles késsel,vagdaltam ,nem daráltam   a húst.
A paradicsom szósz is házilag készült,  s friss kerti zöldfűszereket adtam hozzá.
A legnagyobb eltérés a fent említett receptektől mégis  a töltelékben  rizs helyett használt búza.
A búzát alapos többszöri mosás után beáztattam egy éjszakára, majd másnap megfőztem annyi vízben, hogy ellepte és kicsit még hagytam állni  fedő alatt  a gőzben puhulni.


Hozzávalók:


  • 16 db kicsi  paprika
  • 1,5 fej  hagyma
  • 400 g színtiszta  marha hús
  •  1 kg paradicsomból frissen készült paradicsomszósz
  • zöld fűszerek vegyesen :bazsalikom,kakukkfű,babérlevél,rozmaring
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 200 g búza
  • 1 paradicsom
  • petrezselyemzöld
  •  1 kanál olívaolaj
  • tengeri só



A paprikákat megmossuk,  lecsöpögtetjük, kicsumázzuk és  az előre előkészített  főzőedénybe helyezzük. 
A  hagymát megfuttatjuk  a kanálnyi olajon, hozzáadjuk a darabolt egészen apróra vágott-vagdalt húst és  fehéredésig hevítjük.Elzárjuk  a  főzőlapot és hagyjuk kicsit hűlni a húst.
A búzát  a fent említett módon előkészítjük.
Ha már "kézmelegre" hűlt  a hús, ( tudunk vele dolgozni) összekeverjük  a főtt búzával ízlés szerint sózzuk ízesítjük,  lehet bele  frissen őrölt borsot adni ( én  a gyerek miatt ezt csak  tányéron kínálom hozzá) .Kiskanál segítségével betöltjük  a paprikákat.A tetejükre lehet kalapot ültetni, paradicsom cikkelyekből ,vagy  a paprika tetejét visszatéve.
Felengedjük a paradicsom szósszal és lassú tűzön főzzük időnként megrázogatjuk.
               A paradicsom szószhoz mossuk meg a paradicsomokat és forrázzuk le, húzzuk le  héját.
Vágjuk cikkelyekre, párcsepp olajon futtassuk meg egy fél fej hagymát dobjuk rá  a paradicsomot, adjunk bele 2-3 gerezd fokhagymát,és néhány ágacska  friss fűszer növényt, kakukkfüvet,bazsalikomot,rozmaring ágat,babérlevelet.Főzzük sűrűre.

Jellegzetes illatáról is felismerhető mikor készül el a töltött paprika.( kb. 40 perc)
Nálunk az esetek többségében  friss kenyérrel kerül az asztalra, de kínálható sós vízben főtt burgonyával is .
S  ahogy említettem korábban  valahogy  a töltött paprika nálunk  a   habos sörrel hozható párba egy pohár  jár hozzá.



Rendhagyó töltött paprikát készítettem már korábban is, itt megtalálható a leírása recepttel.

   

2015. augusztus 20., csütörtök

Szilvás gombóc


Szilvás gombócot mindenki tud csinálni  az olyan "hétköznapi elegel" gondolhatnánk...
Azért vannak  kivételek, emlékszem Anyukám  ahogy mesélte első  szilvás gombócának történetét.
Fiatal asszony volt, pár hónappal az esküvő után  történhetett amikor  szilvás gombóccal lepte volna meg az ifjú férjét( Apukám) ám  a gombóc sehogy sem akart összeállni.Mindig egy kis tésztát tapasztott  hozzá, foltozgatta míg végeredményként megszületett kettő darab szilvás gombóc.
Mondanom sem kell a  szerető férj ezt is lelkesen  elfogyasztotta.


A jó szilvás gombócról Magyar Elek  így írt  Az ínyesmester szakácskönyvében:
"...melynek tésztája vékony,finom és  könnyű,sőt omlós"
"persze van   olyan szilvás gombóc, amely   formájára és halmazállapotára nézve a régi idők ágyúgolyóbisaira emlékeztet, furkós és fojtós, s mire  a sok vastag tésztán áthatolva a szilváig érkeznék fogunk,már elmúlik az étvágyunk"




Szó szerint idéztem  gyermekkorom kedvenc szakácskönyvéből. Amit a nagymamától örököltem  s már annak idején is élvezettel olvasgattam a nyaralásaim során nála, s most, már amikor  én "birtoklom" s hogy újból  a kezembe került, ismét örömmel állapítom meg nagyon  érdekes írások tarkítják a receptgyűjteményt.



Kedvcsinálónak még egy idézet."Azt azonban  szükségtelennek  tartom megjegyezni, hogy  a jó érett szilvától és a pirított morzsától jó nedvdús tésztát vétek volna még zsírral le is  önteni, mint azt néhol borzadva láttam. Ízléstelen eltévelyedés volna ez, csömört okozna és tönkretenné fáradozásunk eredményét a finom, kívánatos, ízes és könnyű szilvás gombócot"




Szilvás gombóc


Hozzávalók:



  • 1 kg burgonya 
  • 1 tojás
  • 20 g vaj
  • 200 g liszt
  • 30 szem  magbaváló szilva
  • 30 szem kocka cukor
  • fahéj
  • csipet tengeri só
  • 150 -200 g pirított kenyér morzsa


A burgonyát hámozzuk meg  és kockára vágva  sós vízben főzzük puhára.
Szűrjük le ha már megfőtt, a  főző levet még felhasználhatjuk másra pl. leves készítéshez.
A burgonyát törjük át,adjuk hozzá a lisztet, tojást, vajat és állítsuk össze  a tésztát.
Nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra és vágjuk fel kockára  a szilvák nagyságának megfelelően.
Olvastam  olyan ajánlást miszerint  a kellően érett  zamatos szilva nem kíván más ízesítést, sőt akár  a magját is benne hagyhatjuk. Én inkább  a családi hagyományokra hagyatkozom és  kockacukrot  és mokkás kanálnyi fahéjat helyezek   bele.


A  sarkainál csípjük össze a tésztát és formázzunk  a két tenyerünk közt gombócokat,  ha  túl soknak  ítéljük meg  a tésztát  nyugodtan csípjük le,  tegyük félre.
Forrásban levő lobogó vízben főzzük ki, de ne főzzük túl.
Szárazon pirított  házi kenyérmorzsába forgatom a frissen kifőzött gombócokat.Akik édesebben szeretik  a  morzsába tegyenek  kevés cukrot sőt fahéjat is.

 Illatos,  ízes  szilvás gombócokhoz  jó étvágyat  kívánok!


2015. augusztus 18., kedd

Elzászi almatorta



Nyári alma,mely kicsit  savanykás, kicsit  édes.

Gyönyörű piros formás kicsi  almák mosolyogtak rám  a piacon. Ezt ugye nem lehetett ott hagyni?

Szinte pillanatok alatt a reggeli kávéhoz, teához el is készült, gyors könnyű édesség lett belőle.


Elzászi almatorta 





A  hozzávalókból tészta kosarat készítünk először.
A lisztet szitáljuk  a munkafelületre,  alakítsunk kicsi dombot belőle, a  közepébe csináljunk egy mélyedést, ide ütjük bele  a tojást. Pici sót adunk hozzá, a vajat a liszt domb  köré forgácsoljuk, rászórjuk  a mákot, cukrot és kézzel  össze dolgozzuk míg  rugalmas  formázható tészta nem lesz belőle. Pici vizet  adhatunk hozzá  ha szükségesnek ítéljük ,de anélkül is össze kell állni ennek a tésztának. Pihentessük hűtőben míg az almákat előkészítjük.
Az almákat mossuk meg szárítsuk le!
Melegítsük elő   a sütőt!
Készítsük elő  a  gyümölcstorta formát, én a kerámia formát  használok minden  kikenés nélkül.
Nyújtsuk  ki  a tésztát vékonyra és simítsuk  a  formába, igazítsuk el.  Negyedeljük fel az almákat  és eltávolítjuk  a  magházat, majd  vékonyan szeleteljük fel  és  körkörösen helyezzük a tésztára az almaszeleteket.
Ha teljesen beborítottuk alma szeletekkel, készülhet az öntete.
A tejfölt  keverjük el  fél citrom frissen kifacsart levével, cukorral és  öntsük a tortára, kenjük szét egyenletesen. Előmelegített sütőben süssük 25 percet 180 fokon.



Hozzávalói:


A tészta kosárhoz:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 40 g cukor
  • csipet só
  • 60 g darált  mák
  • 1 tojás



A töltelékhez:

  • 2 dl tejföl
  • 50 g cukor
  • 1/2 citrom frissen facsar leve
  • 500 g  nyári  alma



 A kész Elzászi almatortát elfelejtettem porcukorral megszórni, nálunk anélkül is elfogyott.....


2015. augusztus 14., péntek

Bourekitas

Könnyű és  ízletes  snack az esti  borozgatáshoz, vendégséghez.




Nálunk  a  nyár esti  " kerti-party-kon" szinte percek alatt elfogy.

Könnyű tészta burgonyás  sajtos töltelékkel ez a  bourekitas.






Hozzávalói:

  • 250 g  (teljes kiőrlésű) liszt
  • 100 kajmak vagy 1 dl olaj
  • 1 dl víz
  • csipet tengeri só
  • a töltelékhez:
  •  150 g főtt burgonya
  • 50 g fehér friss sajt
  • tengeri só
  •  frissen őrölt színes bors


A lisztet szitáljuk a munkafelületre, kanalazzuk rá  a kajmakot ( olajat) sózzuk meg és a közepébe  csináljuk kis mélyedés.Öntsük hozza   vizet és kézzel  dolgozzuk össze,gyúrjuk puha ruganyos tésztává. Tegyük félre  letakarva pihentessük fél órát.

A burgonyát  hámozzuk meg  vágjuk  kis kockákra és sós vízben főzzük puhára.Szűrjük le  és még melegen keverjük el  a sajttal, pürésítsük .Ez lesz a töltelékünk.

A tésztát nyújtsuk ki  vékonyra  ( pár mm vastagra) szaggassunk  7 cm átmérőjű korongokat, ezekre halmozzuk  a burgonyás tölteléket ( egy-egy kiskanálnyit).Hajtsuk félbe  a tésztát és formázunk félholdakat. 180 fokra előmelegített  sütőben   süssük 25 percig.

Egy őrlésnyi  színesbors és  só is  kerülhet  a tetejére .





2015. augusztus 10., hétfő

Nagy vendégség a nyári nagy hőségben2

Folytatás innen...

Az érkező vendégeket a  légkondicionált vendégfogadóba tessékelik.


Terített asztal.... kellemes látványt nyújt, a kék szalvéták hűvös érzetet keltenek  az enyhén sárga damaszt abroszon nagyon szépen mutatnak.
Az asztal közepén  a hatalmas   "Slavski " gyertya  ami csonkig ég az ünnep végére, mivel már reggel meggyújtják és  a lángot   nem oltják el csak  nap végén.




A híres tölgyfa hordóban érlelt
 szilva pálinka 





A vendég fogadás  után jöhet a kötetlen beszélgetés finom falatok mellett.
Jönnek   a hideg előételek, különféle sonkák,  füstölt húsok, sült paprika, paradicsom saláta és  a korábban bemutatott  házi péksütemények, sós rétesek, prója.
A majonézes és egyéb kevert  saláták  az idők folyamán teljesen kikerültek   a kínálatból,egy szezámos csirkesaláta az egyetlen  olyan  étel ami  nagyon kényes  de  az is frissen készült.


Az ünnepi kenyér ( "slavski kolac") az asztal dísze lett, az eladósorba került legkisebb lány  műve..







A sült paprika  saláta a  fenomenális  balkáni specialitás nem maradhat le   a kínálatból.




Kicsik és nagyok  találnak  a  bőséges tálakon  ízlésüknek megfelelőt,elégedett lehet   a ház asszonya, fogynak  a  "tálak".A pecsenyét követően ami az idén malac sült káposzta  salátával és enyhén csípős tormát is adnak mellé, jönnek  a  torták és  a  társaság asztalt bont, a kávét  többen is  a hangulatos teraszon fogyasztják el.













  
Köszönjük   a  szíves vendéglátást  találkozunk  jövőre ugyanitt !






( Számomra érdekes szokás, akit egyszer  az életben  meghívtak ilyen családi ünnepre  azt soha többé nem hívják, a meghívás örökké érvényes,  legközelebb is visszavárják.)


Kapcsolódó bejegyzések: 

Nagy vendégség a nyári nagy hőségben 1

Megérkeztünk, Belgrádtól 20 km.-nyire, kis falu vagy inkább település, vendéglátónk háza   egy domb tetején áll elég  erős kaptatón kell felhajtani.A  házak is  szorosan épülnek egymás mellé. Az utcán nem nagyon van lehetőség parkolni, de ez  nem okoz nagy gondot,  szinte  minden kapu  nyitva  a kocsibeállókra  "várják "  a vendégeket.

Most is, mint már az utóbbi   években  a kert hátsó felében  kialakított  "vendégházba  " invitálnak.
Ahol légkondicionált  helyiségben   várnak  a terített  asztalok  és van   praktikusan  kialakított tálaló konyha is.


A ház építésben aktívan részt vett  az "ezermester" házigazda.


A háziasszony  széles mosollyal  fogad.
Nagyon kellemes a légkör, igazán hangulatosan kialakított udvar belsővel találkozunk.
A zöld felület ugyan  elég kicsi, de  ezt virágokkal próbálják kompenzálni, tetszik itt.

Szerencsére  elég erős szél is" lengedez ",   a 34 fokos  vasárnap délután  ennek köszönhetően  elviselhető számomra is kint az árnyékos  kertben.

Később ennek köszönhetően úgy  döntöttünk  a  gyermekkel   a  pecsenyét mi már a szabadban   az alma fa  alatt   "kérjük".








 A nyári nagy vendégség, ünnepség, nagyon sok veszélyt hordoz magában.
A nagy hőségben  tartósan 30 fok feletti, nem  ritkán 40 fokos hőmérsékletben készülni, készíteni,  tárolni  az élelmiszerereket nagy odafigyelést igényel.

Házigazdáink már nagy gyakorlattal rendelkeznek ebben  és elmondhatjuk évről évre "javul a minőség" bár panaszra  korábban sem volt okunk.
5 hűtőszekrényt  szereztek be a megfelelő tárolás céljára  külön egy  az italoknak  a vendégtérben.
Kettő az előre elkészített hidegtálaknak, pecsenyének, húsos salátának az alsó szinten. Innen már csak a  lépcsőn kell felvinni  az asztalokig   a tálakat.
Ez alakalommal  benéztem a  "kulisszák mögé is, ezt szeretném  a következő képekben megmutatni  a fentiek alátámasztására.



A háziasszony körbevezetett bemutatva a háttérmunkáját.


Házi péksütemények, kiflik, sajtos-, és spenótos rétesek ,prója az előételnek.


3-4 fajta  torta is készült diósak, csokoládésak...természetesen ezek külön hűtőszekrényben   várják  a sorukat.



Míg mi   kicsit körül néztünk a vendégek  már elfoglalták helyüket .
Ilyenkor ,"illik" egy-egy pohárka   italt  is fogyasztani a házigazda  és  a család védőszentje  Szent Pantelon tiszteletére.
A kínálat valóban   bőséges, van házi pálinka, -szilva-,  tölgyfa hordóban érlelt, Pelinkovac, azaz   gyógynövényekből készült helyi  keserű likőr,   mivel körülöttem  ezt kértek  a többi italra  nem fordítottam figyelmet,gyümölcslevek, ásványvíz, borok, sör,  kinek mi teszik .

Egyszerre  kb 20 főre terítenek ennyien férnek el kényelmesen,  de a vendégek, jönnek -mennek.
Van est-ebéd, és vacsora turnus  is.  Sőt másnap is  folytatódik  a vendégség.

Az érkező  vendéget   zito-val és   vörös borral  kínálják  a hagyományoknak megfelelőlen.
..

Ez itt   a zsito  "modernizált" változata  

Írtam már 5 évvel ezelőtt erről az ünnepről itt.

 A beszámoló  folytatása a Nagy vendégség a nyári hőségben  2 bejegyzésben  következik.

  

2015. augusztus 8., szombat

Vízre szállt " kiülős helyek" a belgrádi Száva parton


Van-e a világon még egy hely   ahol  így szeretnek az emberek  sziesztázni?
Kávézni mindig van idő!

Üdítő színfoltját fedeztük  a  városnak.










 Meleg  van  még esténként,  is forró ez  a nyár is.

Jól esik  napnyugta után  a folyó parton sétálgatni, így teszik ezt  a a világ számos városában az emberek. Belgrád sem kivétel ez alól.
A Duna és  a Száva mellett is  vannak  sétálásra kialakított  részek   s valamennyi   bővelkedik  ún, "splav"-okkal . Ami  valamikori   kiszuperált hajó  az esetek többségében azonban   már kinézetre  egyáltalán nem is hasonlít   a hajóra.Az egyetlen  közös  vonás bennük,  ,hogy  a vízen van.
Mutatok néhány képet így kell elképzelni   kívülről  e rendkívül népszerű  belgrádi  szórakozó helyeket.   





Vannak  köztük  szimpla kávézók, koktail- bárok és  meleg konyhás  vacsorázó helyek is.
Modern- ultramodern és hagyományos, a stílusok keverednek.
  







Van ahol  az egyik  a másikat érik  a teraszról szinte átlehet nyúlni  a  következőre s van ahol  csónak is  jachtok is kiköthetnek.




A szemközti parton  népszerű  pihenőhely Ada üdülő övezete  látható.

  A bárok közti szabad helyeken    magányos  horgászok   próbálnak szerencsét.
Bár  felfedeztem  a hajó teraszáról horgászókat is.Gőzölgő kávé mellett "bedobva  a bot" nehog y elszalasszák  a nagy fogást  míg  kávéznak.
Pezseg az élet a  Sava  parton......  

Kora este   a parton sétálók, kisgyerekesek, kutyások ( ők inkább a sétány melletti parkot részesítik előnyben) biciklisek futók  (a  parttal párhuzamosan kialakított felső úton) uralják  a terepet.későbbi órákban  kicserélődik   a közönség jönnek  a "bulizók".
Kevés  a turista  a városban  a helyiek töltik meg a vendéglátóhelyeket  estéről- estére, de napközben  is  akad mindig vendég.   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly