2016. június 28., kedd

Holland cseresznye torta


Régóta "szemezgetek " a holland cseresznye torta receptjével. Ez egy finom  cseresznyés habtorta leveles tésztából készítve.  Évek múltak  el,s mégsem  kóstoltunk eddig.Most  elkészült  nálunk is a   holland cseresznye torta . Némi módosítás van a eredeti recepthez képest, mivel nagyon szeretjük a gyümölcsöt  a tejszín habot csökkentettem és  a gyümölcs hányadot megemeltem , így kicsit  folyósabb lett   a gyümölcsös töltelék réteg ,de finom és az  a lényeg.

A holland cseresznye torta habos  az  enyém inkább gyümölcsös.

Aki szereti   tegyen több tejszínhabot bele ( dupláját), konkrétan  a  gyümölcsöt is keverje tejszínhabba!





Hozzávalói :

500 g leveles tészta
250 g tejszín ( felverve habnak)
600 g  magozott cseresznye
40 g cukor
1-3 ágacska levendula virág ( vagy szárított levendula )
20 g étkezési keményítő
40 g  Cseresznye/málna/ribizli zselé
2 cl cseresznye pálinka
20 g porcukor( levendulás cukor/ nálam barna cukor)
1 lap zselatin




 Előkészítjük a leveles tésztát, a cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük ,megszárítjuk,kimagozzuk.
A cseresznyét 40 g  cukorral felfőzzük.Én fekete cseresznyét használtam ami  önmagában is édes ezért nincs szükség több cukorra. 5-6 perc főzés után egy evő kanálnyi vízben elkeverjük az ételkeményítőt, majd  a forró cseresznyékhez adjuk.  A cseresznyét félre tesszük hűlni.míg  a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát kinyújtjuk,  3 kört ( torta lap nagyságú,.kb./ 26 cm átmérőjű) vágunk  belőle ( én  a kapcsos torta forma alját rajzolom körbe ( késsel ,derelyevágóval ).
A tészta lapokat világosra sütjük, kb 10 perc alatt.Ha a tészta korongok is kihűltek  az egyiket átkenjük a  gyümölcs zselével, a levendulás porcukrot elkeverjük a  cseresznye pálinkával és bevonjuk a zselét,cseresznye szemekkel dekoráljuk,levendula virágot is szórhatunk rá..Hagyjuk megszilárdulni,ha nem barna cukorral dolgoznánk  szebb lenne, erősebb lenne  a kontraszt, így kicsit összemosódnak  színek.



A tejszínt  kemény habbá verjük, belemorzsoljuk a levendula virágokat.
A zselatin lapot  hideg vízbe áztatjuk,egy evőkanál habbal elverjük vízfürdőn feloldjuk,és  a felvert tejszínhabhoz adjuk,átforgatjuk.

A legalsó tészta lapra halmozzuk  a cseresznyéket,( aki szeretné ebbe rétegbe is  tehet tejszínhabot)
ráhelyezzük a  középső tészta korongot ezt befedjük a tejszínhabbal,majd a tetejére tesszük  a mázas tésztalapot is.Ha maradna  még tejszínhab azt tegyünk az  oldalára ez esetben javaslom kevés  pörkölt
mandulával "panírozni" a torta oldalát.



Hűtsük be!
Egyenesen a hűtőből tálaljuk.





  .  Szép nyarat kívánok!

   

3 megjegyzés:

  1. Meggyel is működik vagy az nagyon eláztatná? Cseresznye nem nagyon termett nálunk. :-( Meggy van bőven.

    VálaszTörlés
  2. Anita,én kipróbálnám meggyel is ,csöpögtesd le a meggyet,mielőtt a tésztára teszed és megfontolandó a cukor mennyiségét picit megemelni a meggy fanyarságától függően.Én nagyon szeretem a meggyet is.Kíváncsian várom milyen lett,ugye beszámolsz róla ?

    VálaszTörlés
  3. Persze, megírom. :) A kertbe nem én járok ki, hanem a szüleim, remélem, még maradt meggy és nem lett az egészből lekvár. A nagyon leveses és savanyú fajta van nekünk, amit azonnal meg kell főzni, mert gyorsan romlik. Igen, sok cukor kell bele, ha sütöm.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly