2016. január 28., csütörtök

Luzerni sajt leves



Svájci specialitás!
Nem túl gyakran kerülnek svájci ízek,svájci ételek az asztalunkra.




Hozzávalók:

  • 1 fej kis hagyma
  • 1/2 dl fehér bor
  • 8 dl  zöldségleves ( vagy víz)
  • 8 dl tej
  • 250 g barna-,/teljeskiőrlésű-,/rozs-, kenyér
  • 350 g sajt ( ementáli)
  • csipet reszelt szerecsendió
  • csipet frissen őrölt bors
  • himalaya só ízlés szerint
                                 


Klasszikus és híres leves  nagyon laktató, nekem emiatt olyan téli leves kategória.
Tömény  a sok sajttól, sőt még kenyér is van  benne így alig kell második fogást kínálni utána ha  valaki megeszik egy adagot belőle már csak valamit könnyűt kíván utána.
A sajtokat ( mert én többfélét is használtam ) a kenyérrel rétegezzük  a  lábosba, majd tegyük rá az apróra vágott hagymát és öntsük fel a  tej és víz keverékével.
Forraljuk fel és a hőmérsékletet csökkentve lassan  főzzük tovább kb. félórát.
A főzés végén  adjuk hozza a fehér bort és fűszerezzük reszelt szerecsendióval,őrölt színes borssal .
A sajtok  felolvadtak, a kenyér és hagyma szétestek,  egészen sűrű levest kaptunk.
Tálaláskor még  kevés szerecsendiót   reszelek rá .
A svájciak  szilva-,vagy almavelővel fogyasztják.




2016. január 15., péntek

Sülve-főve sütőtökös táskák



Amint megláttam ezt  a receptet   rögtön tudtam, hogy el fogom készíteni én is .



Nem újdonság számunkra  a teljes kiőrlésű lisztből  készült tészta, hisz  szinte soha nem használok   sima lisztet, akkor mégis mi az ami felkeltette az érdeklődésem ?


Sütőtök szezon vége felé jártunk  számtalan módon elkészítettem már, volt már  ravioli is   sütőtökösen ami igencsak hasonló   ehhez  a recepthez. Ám mégis  itt az elkészítés módja  ami eltért  az eddig alkalmazott technikától  " sütve  főzve", ......hm,   ez azért igen csak más, meg éri kipróbálni.

Keleti recept,  kínai  eredetileg.



A leírtaktól annyiban  eltértem, hogy  kukorica liszt  és  rozs liszt keverékével készült  a tészta.
De kifogom próbálni teljes kiőrlésű liszttel is.
A töltelék pedig sütőben sült sütőtök kréméből lett.



Hozzávalók:

a tésztához



  • 400 g  teljes kiőrlésű liszt vagy    (3: 1 arányban rozsliszt:kukorica liszt)
  • tengeri só
  • langyos víz

töltelékhez


  • 300 g sütőtök( sütőben sütve)
  •  egy fej párolt hagyma
  • színes őrölt bors
  • szerecsendió reszelék


1-2 evőkanál olaj   sütéshez

mártogatás hoz  a szósz


  • szójaszósz 
  • chili paprika
  • pár csepp rizs ecet 


Elkészítése:


A lisztből,vízből, sóból összeállítjuk  kézzel  tésztát, jól kidolgozzuk, hogy rugalmas legyen.
Az eredeti recept arra is felhívja  a figyelmünket,hogy a kínai szakács többször  az asztalhoz csapkodja   a tésztát a megfelelő állag elérése céljából.
A megsült sütőtököt kikaparjuk elkeverjük  a párolt hagymával ízesítjük frissen őrölt borssal és  reszelt szerecsendióval.


A tésztát kinyújtjuk korongokat szaggatunk belőle és  a közepükbe helyezzük a tölteléket, majd a két ujjunk közé csípve  a szeleket összefogjuk, batyukat készítünk.



A serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a batyukat 2-3 percig sütjük, majd  felengedjük vízzel,a  batyuk 2/3 részéig  és további 5-6 percig lefedve  főzzük.


Forrón  tálaljuk  a  szója mártással meglocsolva ,mártogatva..


Köszönet a receptért a Valódi Sáfrány szerzőjének Meiszner Katinak .
   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly