2016. április 20., szerda

Karalábé szeletek tejszínesen


A friss zsenge karalábé igazi tavaszi  zöldség számomra.
Szeretjük nyersen, levesnek magyarosan csipetkével,vagy galuskával,vagy hús-,sonkagombóccal és szeretjük  a karalábét húsok mellé köretnek is,selymesen tejszínesen.




A tejszínes karalábé szeletekhez a karalábét meghámozzuk, megmossuk,fél cm vastag szeletekre vágjuk .

A zsenge ép egészséges leveleket se dobjuk ki ,megmosva  csíkokra vágva  felhasználhatjuk őket! Először a karalábé szeleteket kevés olajon süssük át, öntsük fel a  zöldség -, vagy hús-, csont lével, fedő alatt pároljuk meg. Hamar elkészül, én szeretem ha érezhető, szinte még ropog  a fogunk alatt a karalábé. Belekeverjük  a tejszínt, a karalábé levél csíkokat, forralok rajta még egyet és kész.
Tálaláskor vágott petrezselyem zölddel, sóval frissen őrölt borssal hintjük meg.




Hozzávalói:


  • fejenként egy-egy karalábé & zöld levele
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl zöldség-,hús-,vagy csont-, lé
  • frissen őrölt só,bors
  • friss petrezselyem zöld 





2016. április 19., kedd

Tavaszi csalános spenót

Ha szereted  a spenótot nagyon  fog tetszeni ez a recept, ha nem szeretted eddig, most biztos megkedveled!
Tavaszi  "vad"zöld fűszerek teszik különlegessé ezt a z ételt.
A "vad zöld fűszerek " tetszés szerint variálhatók.
Kerülhet bele,martilapu,mályva,sóska, fehér libatop, retek,medvehagyma és csalán levele is.




Hozzávalók.


  • 2 maroknyi zöld fűszer  a fent felsoroltakból tetszés szerint kiválasztva  vegyesen
  • 500 g zsenge spenót
  • 1 csomag újhagyma zölddel együtt!
  • 2 dl tejföl
  • só ízlés szerint ( egy-két őrlésnyi)
  • 1 evőkanál méz
  • 50 g natúr mogyoró
  • evőkanál olívaolaj






A zöld fűszereket átválogatjuk , alaposan megmossuk(  a  csalánt érdemes kesztyűben ,bár a tavaszi zsenge hajtások  még nem csípnek annyira, "jobb  a békesség")  lecsöpögtetjük.
A egy edényben vizet forralunk,2-3 percre beledobjuk a lobogó vízbe  a  csalánt( vad  zöld növényeket) a mosott tisztított spenótleveleket, majd leszűrjük.( a  leszárt víz mehet a  kertbe,locsolóvízként most is).Deszkán durvára vágjuk.
Evőkanálnyi olívaolajon  az apróra vágott új hagymát és fokhagymát  megfutatjuk,rádobjuk  a  összevágott  spenótot és csalánt ( vad zöldeket) hozzáadjuk   a  tejfölt, fedő alatt 5 percig pároljuk.
Belekeverjük  a  mézet  meghintjük  őrölt mogyoróval és  tálaljuk.






Nálunk  a gyermek kedvéért készült egy adag  mixelve is ,mert Ő nem szereti  darabosan  a spenótot.




2016. április 11., hétfő

Esküvőn jártunk

Esküvőre voltunk hivatalosak   március utolsó hétvégéén.



A rendezvény ebéd + anyakönyvvezetői szertartás egy 4 csillagos modern  aránylag kis szállodában került megrendezésre.



A város legjobb esküvő szervezése és helyszíne a  hirdetésük szerint, (-" magas szintű szellőzés" és klíma,4,8 m belmagasság parkoló 110  autó számára / erről nem készül kép, most sajnálom, nekem  a parkoló fogalma úgy látszik mást jelent  mint  a szervezőknek,poros,hepe- hupás gödrökkel tarkított zárt terület,"építésiterület" lenne   a parkoló?/ ingyenes WIFI-),  az ifjú pár korábbi tapasztalatai szerint ( vendégként  jártak már ott esküvőn) ez a legalkalmasabb helyszín   erre  a nagy napra.
 Ez az Ő  döntésük, ez az Ő napjuk volt.
Nekem  feltűnt néhány  fura dolog ami beárnyékolta az önfeledt szórakozást, illetve megkérdőjelezi  a vendéglátás-rendezvényszervezés kitűnőségét.
Ha itt szeretnél esküvői ebédet akkor a fényképészt  nem választhatod meg szabadon az  a szolgáltatás csomaggal együtt "jár", ám külön fizetendő.( az ára elég magas  az átlaghoz képest)
Az esküvői fényképezésnek van egy része amivel nagyon nem tudok megbarátkozni és számomra teljesen felborítja  a ceremónia harmóniáját, megtöri  azt a meghitt emelkedett hangulatot.
Természetesen nem az ifjú pár fényképezkedésére gondolok amit  majd albumba zárnak s elővehetnek évek, évtizedek múlva is  visszaemlékezve erre  a napra.
 Mi a vendégek,  a templomi  esküvő után libasorba  állva gratuláltunk az ifjú párnak, majd egyesével az arával és az ifjú férjjel külön -külön  fényképezkedtünk először ( sajnos volt olyan eset is amikor  a férj  esküvői tanúja   a párjával együtt szeretett volna  az újdonsült férjjel  egy közös fotót ,de  a fényképészek erre nem voltak hajlandóak, csak egyesével fényképeznek.- jelentették ki ).Aztán  az étteremben  megismétlődött a fotózás, az érkezésnél  a terembe csak   a "kötelező" fényképezés " után lehetett belépni,a hivatalos esketés az anyakönyvvezetői ceremónia után ismét egyesével sorban állva gratuláltunk és fényképezkedtünk újfent. De ez nem volt elég,  még   a torta előtt is volt egy "kötelező" fényképezős program, na erre már  a közönség kicsit fellázadt  ( közel 300 fő a  meghívottak és vendégek  létszáma) így  csoportképek  készültek,ezáltal  jelentősen lerövidítve  a  fényképezésre szánt időt.
Korábban  a program tervezésekor  számos színes " betét" szerepelt volna lakodalmi ebéd alatt, lett volna   a délután során  néptánc bemutató és egy verseny tánc páros is,amit  le kellet mondani  a  fényképezés miatt, mert nem jutott rá idő. Fényképek  készültek még  spontán is  egy-egy pillanatot elcsípve  a nap során, aztán az étkezés közben  a fotósok és segítőik  " vadásztak"  a képen levőkre, eléjük téve portékáikat  eladásra kínálták fel  azokat,egy-egy képet  5-600 Ft-áron. Kicsit erőszakosnak tűnik  ez a módszer, eszel-,táncolsz.-beszélgetsz -,vagy csak élvezed  a pillanatot?
- Itt  a fényképed vedd meg, fizess érte....!



A terem díszítése a kor szellemében ( ahogy azt elvárják, mindenütt egyforma ) személytelen, de elegáns.





Az ifjú pár  a menü kínálatból  a legolcsóbbat választotta.

Utólag úgy gondolom jól tették,ekkora  vendég létszám esetén  ( sajnos) ellenőrizhetetlen a minőség s ha nincs egy személy akinek az  a dolga, ( általában  nincs) az étterem óhatatlanul visszaél  helyzettel.

Terített asztalok vártak.




  • Esküvői "zakuska"




Kajmak,feta,sajtos-, és spenótos rétes orosz  saláta




Többféle sonka  és kulen.



Itt minden rendben volt, talán  a rétesek túl zsírosak/olajosak voltak, de ez ízlés kérdése erre felé ez  a megszokott

Igen ám,de   nincs a szervírozáshoz evőeszköz kikészítve!
Azt hittem lefelejtették és udvariasan próbáltam a  teremfőnök tudomására hozni,  hiányzik valami   a tálakról. Értetlenül nézett rám,mit akarok?
Kérdem erre én, hogy gondolták mivel szednek  a vendégek  a saját villájukkal?
-Igen.!!!,.- jött  a válasz, mi sem természetesebb( 4 csillagos szálloda, reprezentatív rendezvény, nemzetközi vendégsereg)  mindenki  a  közös tálból  a saját evőeszközével vesz  annyit és annyiszor ahányszor csak  akar, nem probléma, hogy közben  a szájához emelte azt, esetleg le is nyalta azt.
Mondom ez  nem így  van, nem helyes, nem higiénikus  van más megoldás is, de  tájékoztatott rosszul tudom,  tévedek  ezt így kell csinálni.(!?)
Vendég voltam,  nem szervező, nem tudtam tovább érvelni,  tudomásul kellett vennem alul maradtam  "e magasan képzett vendéglátós szakemberrel" szemben.


  • Borjú ragu leves

( tálból szervírozva,jó volt)


  • Rántott palacsinta ( rettenetesen  zsíros/olajos volt)





  • Vegyes roston sült
  • Malac és  bárány pecsenye

          ( ízetlen, nem jól sikerült)


  • idény saláta (uborka,paradicsom,káposzta  ahogy a fenti képen látható /egyedül ehhez érkezett egy szedőkanál)/
  • -kávé



  • hazai italok


A pincérek igyekeztek,  folyamatosan  pótolták   a tálakat,hoztak újabb és újabb adagot, ám aki dolgozik hibázik is biztos voltak apróbb félreértések több helyen is  ( a mi asztalunknál is) de sokkal fontosabb lenne ha  az étterem  és vezetése igyekezne  a hibáit észrevenni és kijavítani.


A tortát   csak ellenőrzött helyről lehetett rendelni, amivel maximálisan egyetértek.

                                                  


A legkülönlegesebb dekoráció  a torta dekorációja volt  az ifjú pár  mása  nemzeti viseletben








A  torta több szintes és szintenként más-más  ízű volt a legfelső gyümölcsöstől eltekintve valamennyiben a csokoládé dominált. Kellemes meglepetés volt, hogy  a tömény tortát ellensúlyozva gyümölcs is volt  a kínálatban,  igaz tetszés szerint ezt is lehetett csokoládéba mártani.





Remélem  a hiányosságokból az ifjú pár semmit sem vett észre, hisz ők  különleges figyelmet élveztek  e nap, s számukra  tökéletes   kezdet  volt a közös  jövő felé.
Ezúton is kívánunk sok  boldogságot nekik !



Az esküvő szervezés nagy üzlet.
Sajnos  ezt sokan ki  is használják, jó lenne  nagyobb   tiszteletben   tartani  a vevőt, a megrendelőt ha  nem mondanának le   a szervezők  a minőségről a remélt  bevétel érdekében.Ez   a nap a fiatalok életében különleges,  egyedi  és megismételhetetlen, abban kéne nekik segíteni, hogy valóban személyre szabott lehessen, ehelyett azt látom uniformizált,  kicsit versengős  az esküvők többsége s ebben az esküvő szervezők  -lebonyolítóknak nagy szerepet  tulajdonítok.    






 


2016. április 3., vasárnap

Csalán krémleves posírozott tojással

Csalán = gyógyító növény



A hétvégi piacozásunk alkalmával egy zacskó  csalánt kaptam, ajándékba. Nem újdonság, az egyik árusunk akinél rendszeresen vásárolok,  mindig kedveskedik valamivel, most csalánnal. 
Na de csalánt én még nem ettem, nem készítettem  soha!
Csinálj levest belőle!- mondta, s én szót fogadtam.
Hallottam róla, hogy lehet levest, pitét, főzeléket  is készíteni  csalánból, sőt a levét is érdemes kipréselni, ám eddig nem kóstoltuk. Eljött ennek is az ideje,

 csalán krémleves posírozott tojással 

lett belőle.




Kicsit utána is jártam,megtudtam, hogy a fiatal leveleiből főzeléket főznek, állatokkal etetik, mert  vitaminokat ( béta karotin,B-,C-, K-,) és   a szervezet  számára  a szükséges sókat tartalmaz.
A  csalán a gyógyászatban  sokoldalúan használható, a magas vérnyomás, reuma, köszvény, hólyaghurut kezelésére, vesetisztítóként. Egyes írások  azt is említik hatásos  az allergiás tünetek enyhítésében, mint  a széna nátha, asztma, csalánkiütés.Eredményesen használható a tizenévesek pattanások elleni harcában  is. A böjt és tisztító kúrák idején szintén kedvelt teaként.


A friss zsenge csalán leveleket alaposan  megmostam átválogattam. A biztonság kedvéért  kesztyűben , mert  a csalán csíp! A növény szárát és leveleit ún .csalán szőrök borítják  melyek    hangyasavat, acetilkolint, szterotonint,hisztamint  tartalmaznak.A bőrrel érintkezve pirosodást okoznak,égető,csípő fájdalmat okoznak,fel is hólyagosodhat. A leveleket konyhai ollóval csíptem le és forrásban levő vízben 2-3 percig hagytam,  majd leszűrtem. A leszűrt levet fogjuk fel miután kihűlt jó lesz virágokat öntözni, vagy permetként használni a  kiskertben!
Miután leszűrtem  a csalánt, a leveleket a vajon  megpárolom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát,megszórom liszttel, és felengedem  tejjel,elkeverem és  hús-csontlével hígítom.Most nálunk húsvét után még volt sonka főzőlé így azt adtam hozzá figyelembe véve,hogy ez  a sonkalé eléggé sós nem láttam szükségesnek megsózni.
Kiforraltam, merülő mixerrel pépesítettem  és tálaláskor egy -egy kanálnyi tejfölt kínáltam hozzá.


Külön edényben  ecetes vizet forraltam majd óvatosan egyenként beleengedtem  a tojásokat keverés nélkül 4 percig főztem,szűrőkanállal kiemeltem  és  erre szervíroztam   a forró levest.
Nekünk nagyon ízlett.
Ajánlom  kipróbálásra, most tavasszal érdemes egy sétát tenni begyűjteni ezt  a sok helyen gyom növénynek titulált gyógynövényt és  frissítő-élénkítő ételt varázsolni belőle  a télen vitamin hiányban szenvedett szervezetünk örömére.   


Hozzávalók:

  • két maroknyi  zsenge csalán  levél 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 g liszt
  • 2 dl tej
  • 1 l sonkalé( hús-, csontlé)
  • 1-1 kanál tejföl
  • 1-1 tojás 
  • 1 evőkanál ecet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly