2016. június 30., csütörtök

Limonádé meggyből




Savanyú  a meggy !!!- panaszkodott  a fiam  nagymamája,pedig gyönyörű és érett már.
Szerintem túl érett is, nehezen tudjuk szedni  a fáról már potyogott is.



Rengeteg meggy termett  az idén,ahogy tavaly is  a kicsi fácska nem is bírta el,  letörött a gyümölcs  súlya alatt az egyik ág.






Abból  édes  cukros  szirup készült,a  nagymama receptje szerint  a  másik felét nekem hagyta  fent a fán, csináljak belőle valamit amit akarok.






Nekem ízlik,  mi eszük  így is, amíg kigondolom mi lesz a gyümölcsből  a limonádéba is  ez kerül, csak úgy natúr .
Lesz majd meggy dzsem a reggelikhez, crostatába és egy üvegecske konyakos meggy télire.


Meggyes limonádé: 





Kimagoztam  egy maroknyi meggyet és a kancsóba borítottam  majd felöntöttem ásványvízzel, azonnal gyönyörű mély bordó színe lett. A citromfű leveleken kívül más nem is került bele  savanykás üdítő,frissítő ital.






El tudnám képzelni  levendulával is ......

2016. június 28., kedd

Holland cseresznye torta


Régóta "szemezgetek " a holland cseresznye torta receptjével. Ez egy finom  cseresznyés habtorta leveles tésztából készítve.  Évek múltak  el,s mégsem  kóstoltunk eddig.Most  elkészült  nálunk is a   holland cseresznye torta . Némi módosítás van a eredeti recepthez képest, mivel nagyon szeretjük a gyümölcsöt  a tejszín habot csökkentettem és  a gyümölcs hányadot megemeltem , így kicsit  folyósabb lett   a gyümölcsös töltelék réteg ,de finom és az  a lényeg.

A holland cseresznye torta habos  az  enyém inkább gyümölcsös.

Aki szereti   tegyen több tejszínhabot bele ( dupláját), konkrétan  a  gyümölcsöt is keverje tejszínhabba!





Hozzávalói :

500 g leveles tészta
250 g tejszín ( felverve habnak)
600 g  magozott cseresznye
40 g cukor
1-3 ágacska levendula virág ( vagy szárított levendula )
20 g étkezési keményítő
40 g  Cseresznye/málna/ribizli zselé
2 cl cseresznye pálinka
20 g porcukor( levendulás cukor/ nálam barna cukor)
1 lap zselatin




 Előkészítjük a leveles tésztát, a cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük ,megszárítjuk,kimagozzuk.
A cseresznyét 40 g  cukorral felfőzzük.Én fekete cseresznyét használtam ami  önmagában is édes ezért nincs szükség több cukorra. 5-6 perc főzés után egy evő kanálnyi vízben elkeverjük az ételkeményítőt, majd  a forró cseresznyékhez adjuk.  A cseresznyét félre tesszük hűlni.míg  a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát kinyújtjuk,  3 kört ( torta lap nagyságú,.kb./ 26 cm átmérőjű) vágunk  belőle ( én  a kapcsos torta forma alját rajzolom körbe ( késsel ,derelyevágóval ).
A tészta lapokat világosra sütjük, kb 10 perc alatt.Ha a tészta korongok is kihűltek  az egyiket átkenjük a  gyümölcs zselével, a levendulás porcukrot elkeverjük a  cseresznye pálinkával és bevonjuk a zselét,cseresznye szemekkel dekoráljuk,levendula virágot is szórhatunk rá..Hagyjuk megszilárdulni,ha nem barna cukorral dolgoznánk  szebb lenne, erősebb lenne  a kontraszt, így kicsit összemosódnak  színek.



A tejszínt  kemény habbá verjük, belemorzsoljuk a levendula virágokat.
A zselatin lapot  hideg vízbe áztatjuk,egy evőkanál habbal elverjük vízfürdőn feloldjuk,és  a felvert tejszínhabhoz adjuk,átforgatjuk.

A legalsó tészta lapra halmozzuk  a cseresznyéket,( aki szeretné ebbe rétegbe is  tehet tejszínhabot)
ráhelyezzük a  középső tészta korongot ezt befedjük a tejszínhabbal,majd a tetejére tesszük  a mázas tésztalapot is.Ha maradna  még tejszínhab azt tegyünk az  oldalára ez esetben javaslom kevés  pörkölt
mandulával "panírozni" a torta oldalát.



Hűtsük be!
Egyenesen a hűtőből tálaljuk.





  .  Szép nyarat kívánok!

   

2016. június 27., hétfő

Lazacpisztráng "szokatlanul"

Tudom, hogy nem illik más tollával ékeskedni, mégis ezt  a receptet nem hagyhatom ki  a blogból.
Mondhatnám, összekombináltam két korábbi bejegyzés receptjét/ fahéjas szűzpecsenyekarajszeletek mézeskalács mártásban talán igaz is lehetne, mégis ez a recept nem jöhetett volna létre  ha nem találkozom  " Műkedvelő Hedonista: Fahéjas harcsa mézeskalács morzsával" elnevezésű pályaművével.
Első olvasásra felkeltette az érdeklődésemet, kipróbálatlanul is biztos voltam  benne ez nekünk ízleni fog,
..hogy mégsem egy az egyben koppintottam le  a receptet annak  gyakorlati okai is vannak. Az "anyagbeszerzőm " lazacpisztrángot szállított haza miután megbeszéltük,vegyen  halat,tehát az volt itthon, ez volt adott. Én változatlanul idegenkedem  a haltisztítástól így vásárláskor mindig  kérjük tisztítsák meg. Az utóbbi időben ez nem  sikerül tökéletesen  ( nem vagyok elégedett) így akad nekem is dolgom mire konyhakész lesz, s ha már hozzányúltam eltávolítottam  a gerincét és  a szálkákat, a fejét is a halnak. Így bőrével lefelé ( leszárítva  az utolsó vízcseppet is) sütőpapírra helyeztem  és 10 percre forró sütőbe toltam, aztán meglocsoltam párcsepp olívaolajjal újabb 5 perc sütés után kevés sót tekertem rá  majd az  előzőleg morzsára tört,( nagy ) adag fahéjjal elkevert  mézeskaláccsal( szerencsére maradt még pár darab  a dobozban) meghintettem és  ropogósra sütöttem   pár alatt.


Négy fajta   friss saláta került mellé  és egy kevés vajon párolt zsenge spenót levél .





Kíváncsian vártam   az első kóstolást  a véleményeket, majd elégedetten nyugtáztam  a véleményeket.
Meglepő párosítás a  sütemény morzsa "panír", a fahéj "régi jó ismerős" se nem  rák, se nem harcsa ahogy  az eredeti ötletadó  receptben olvasható, lazacpisztráng került  a fenti módon a tányérunkba, köszönet az inspiráló Műkedvelő Hedonistának.   


Hozzávalói:

  • 1  közepes lazacpisztráng
  • 5-10 csepp olívaolaj
  • 10 db mézeskalács (sütemény) morzsája
  • teáskanál fahéj
  • só ízlés szerint



   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly