2017. február 10., péntek

Töltött káposzta






Töltött káposzta,vagy sarma ?

Magyar specialitás amit éveken keresztül  hangoztattunk a külföldi turistáknak:
vagy mégsem? Igen , tőlünk  délre-, keletre is  a magukénak vallják  a  sarma-nak keresztelt savanyú káposztás ételt. Nincs ebben  semmi meglepő, ezt  s  mint sok más ételt a   a török hódoltságnak köszönthetjük. A Balkánon és  Magyarországon is a XVIII. sz-ban terjedt el a töltött káposzta.  Az idők folyamán aztán "magyarosodott" ,kicsit hozzátettünk és mára már  tényleg sajátos a balkáni elkészítési módtól eltérő  a mi  töltött káposztánk.
Kicsit utána néztem és  az Alföldön nálunk is  használatos  a "szárma" kifejezés, sőt hívják még takartnak is(erre halványan emlékszem a  nagymamámtól hallottam) .
Nálunk hagyományosan karácsonyi  étel volt  a töltött káposzta, az ünnep másnapjára ( előre elkészítve), hogy aznap ne kelljen főzni,  egész napot a konyhában tölteni az ünnepkor és  a disznóvágások alkalmával is készült, amikor kolbász töltelék került  a káposztába. Nekem mindig  a nehéz étel  kategóriába tartozott, ezért az évente egyszer enni elég, én többször nem kérek véleményem volt róla.
Később mikor  az országot jártam gyakran  kaptak  a külföldi vendégek  töltött káposztát  a magyaros konyha bemutatásaként, sőt  a különböző fogadások  kínálatában is  előszeretettel szerepeltették.




 
Korábban és most is azon  ritka alkalmakkor, ha én  készítem  a töltött káposztát, szinte mindig a Gundel receptúrát követtem, természetesen  a saját szánk ízére igazítva.

Elképzelni sem tudtam volna, hogy pl paradicsom, kapor kerüljön bele. Aztán egyszer egy szép napon szembesültem a ténnyel, ez sem elképzelhetetlen. Kedves kolléganőm ragaszkodott az elképzeléséhez, miszerint a paradicsom,vagy  kapor ( már nem emlékszem pontosan) elengedhetetlen része a töltött káposztának..Akkoriban  Moszkvában tartózkodtunk tanulmány úton, össze voltunk zárva egy szobában (lakásban ) egy teljes hónapon át, a vita köztünk szinte ugyan ennyi ideig tartott. Nem tudtuk egymást meggyőzni. Kinek van igaza ? Jár vagy sem paradicsom vagy kapor ebbe az ételbe?

Érdekességként azért megjegyzem  Mikes Kelemen   1720-ban  Rodostóben erdélyi  káposztás fazekakkal  álmodik -ami kapros és tejfeles.


Hozzávalói:


  • 100 g rizs
  • 1 kanál olaj /vagy zsír
  • 1 fej hagyma
  • 500 g  sertés színhús
  • 1 szál füstölt mangalica kolbász

  • 1,5 -2  fej savanyított káposzta
  • gerezd fokhagyma
  • 1 kanál liszt
  •  2 x késhegynyi fűszerpaprika
  •   frissen őrölt só, bors
  • majoranna, borsika fű,babérlevél
  • tejföl


A megmosott rizst  a felhevített  olajon átkeverjük, majd felengedjük vízzel, hogy ellepje, tetszés szerint sózzuk, megpároljuk. Ha felforrt  a víz gyakorlatilag el is zárhatjuk a  tűzhelyet és a fedő alatt hagyjuk  a rizst  puhulni. Nem kell kevergetni, sőt nem is ajánlatos,  a rizs szemek  megduzzadnak felszívják a vizet és megpuhulnak  kb. 15-20 perc alatt.

A darált vagy apróra vágott húshoz  hozzá adjuk a  bőrétől megfosztott  szétmorzsolt füstölt kolbászt, a kihűlt rizst és  összekeverjük.Mivel a  kolbász  önmagában fűszeres más fűszer ebben az esetben szükségtelen , azonban ha  nem adunk hozzá kolbászt  nem árt némi  fűszerrel ízesíteni a  tölteléket.
A káposztáról lefejtjük a  leveleket, szétterítjük őket és  a csinos kis gombócokat gyúrunk  a húsos masszából azt  a káposzta levelek  felső  középső részére helyezve az oldalakat ráhajtva begöngyöljük.
 


Ha elfogyott a  hús a maradék káposztát  vékonyan felszeleteljük. Ezzel béleljük ki  a főzőedényt, majd sorban ráhelyezzük  a  töltelékeket, a tetejére is hagyjunk egy kevés káposztát.
A zsíron megfuttatjuk az apróra vágott  hagymát  és fokhagymát, meghintjük  fűszerpaprikával  felengedjük kevés vízzel és ráöntjük a  káposztára, babérlevelet, szemes borsot,  kevés borsikafüvet és majorannát is tehetünk most hozzá, majd öntsük fel  vízzel, hogy ellepje  és  a káposzta léből is adhatunk  hozzá egy keveset ( figyelni kell mennyire sós,  savanyú, hogy ne rontsuk el az összhatást).
Ha szükséges időnként pótoljuk  a folyadékot és lassú tűzön főzzük készre. Csalhatatlan illat fogja  jelezni  mikor elkészül.
A töltelékeket szedjük óvatosan ki egy tálra  tartsuk melegen  és  készítsünk el  a paprikás rántást amivel sűrítjük  a  töltött káposztát.


A rántáshoz  kevés zsíron fonnyasszuk  meg az apróra vágott  hagymát,  szórjuk meg liszttel, piros  őrölt paprikával, engedjük  fel  ( vehetünk  néhány kanállal a káposztaléből is), keverjük el csomómentesre,  majd sűrítsük be vele  a káposztát.
Forraljuk át és tálaljuk, friss házikenyeret és tejfölt kínáljunk hozzá a tetejét  díszíthetjük  kakastaréjjal . Tegyünk az asztalra bors őrlőt  is!
A szalonnákat  vagdossuk be  bőréig, amire megsül  szépen kinyílik majd mint a  kakastaréj.
.


 Jó étvágyat!


Ha tetszett a  bejegyzés,  készítsd el te is, írd meg a véleményedet vagy csatlakozz  a rendszeres olvasókoz, kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...