2017. március 26., vasárnap

Spenótos pizza


Popej vajon mit szólna hozzá? Ettél már spenótos pizzát ? Itt az ideje kipróbálni !
A pizza feltétek variációinak  száma mint égen csillag csak rajtunk múlik mit választunk .




Annyiszor hallom, siettünk, vagy nem volt időm főzni  és  pizzát rendeltünk, szinte látom  magam előtt a   filmbeli jeleneteket, ahol   megjön  a pizza futár és dobozból  eszik a  pizzát.
A pizza gyors étel, tipikusan olasz, hangulata van  a pizzázásnak, piros kockás abrosz és vörösbor párosul  a képzeletemben hozzá,   legfinomabb  természetesen ha kemencében sül,  a tészta készítésének  vannak fortélyai,  igazi művészet ahogy  kézzel pörgetve vékonyítják  a tésztát mielőtt  a sütőlapátra  kerülne megpakolva   a kívánt dolgokkal a kemence mélyére .
Ha én készítem ez  a "lépés  " kimarad, talán majd egyszer nekem is"repül " a kezeim közt, egyenlőre  "dolgozom   a probléma megoldásán" hisz  a tésztám  nem lesz olyan vékony mint azt  szeretnénk, jogosan kapok is néhány reklamációt ez ügyben, de frissen készül  és jóóóóó!






Ha nem  is túl gyakran, de  van nálunk  rendszeresen   pizza  a feltétek is elég változatosak, nem ragaszkodunk  a  hagyományos  ( megszokott)egy -két  változathoz, sőt kedveljük  a paradicsom mentes változatokat  is különösen  az év  azon  időszakában kerülnek  előtérbe  amikor nincs friss paradicsom, a pizzánál  is mint a pasta esetében   a fő meghatározó, hogy mi  van itthon az alapanyagok közül.
Tavasz van  és tele  a piac spenót hegyekkel  így magától érthetődik, a   pizzára  is spenót került , mazsolával és  pirított mogyoróval.

spenótos pizza


Hozzávalói:

a  pizza   tésztához

  • liszt
  • élesztő
  • langyos víz
  • olívaolaj


Az élesztőt  egy kevés  langyos vízben oldjuk fel, várjuk  egy keveset míg az élesztő dolgozni kezd, habosodik. A lisztet szitáljuk át, a közepébe csináljunk  egy mélyedést, öntsük bele a felfutott élesztőt és kezdjük kidolgozni, fokozatosan  adjuk hozzá a sót,olívaolajat és  annyi vizet, hogy lágy, de  jól formálható tésztát kapjunk a munka végeztével. Takarva kelesszük  a  duplájára. Lisztezett  munkafelületen gyúrjuk cipóvá és ruhával letakarva pihentessük, hagyjuk kelni.Kézzel lapítsuk szét és "húzogassuk-lapogassuk" kerek  ( vagy   szögletes ) formára , ügyesebbek    a kézháton való pörgetéssel    is vékonyíthatják  a tésztát.Kemence híján  a sütőben  "alsó lángon" süssük a  megpakolt   pizzákat ropogósra.




spenótos pizza



  • pizza tészta
  •  500 g mosott, tisztított spenót
  • 30 g mazsola
  • 50 g olajos mag (mogyoró, dió, mandula, fenyőmag stb.)
  • mozarella
  • szerecsendió
  • frissen őrölt  színes bors



A friss  spenótot tisztítsuk meg, mossuk meg és víz hozzáadás nélkül  pároljuk meg. A leveleken maradt  víz bőven elegendő, sőt, ha megfonnyadt, nyomkodjuk ki a felesleget pl. egy  kanál hátával, csöpögtessük le, majd helyezzük  az előkészített pizza tésztára. Őröljünk rá sót, borsot és reszeljünk szerecsendiót is a spenótra. Szórjuk meg mazsolával, olajos magvakkal és borítsuk be szeletelt mozarella sajttal.

Forró sütőben süssük  készre míg  a tészta ropogós lesz, a sajt  elolvad,

A kisült pizzát  is ízlés szerint  meghintjük frissen őrült  borssal szerecsendióval, sóval.




spenótos pizza


Nem egyszer pizza rudak  is készülnek a   pizzával egy időben,  szeretjük   a  mártogatósokhoz.



spenótos pizza





Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...