2017. április 19., szerda

Tavaszi karalábé leves sonkagombóccal

Tavaszi friss, zsenge karalábéból  finom levest főzünk minden szezonban.Bár általában nálunk a zöldséglevesekbe nem kerül hús most mégis  a kivétel erősíti  a szabályt.
Ilyenkor tavasszal  olyan  harsogóan zöldek és frissek a   karalábé levelei is,vétek lenne eldobni őket, természetesen az is belekerül a levesbe és a  húsvét utáni időszakban  a levesbetét a sonkagombóc  lesz, hisz mindig van sonkamorzsa és  sonkamaradék az ünnepek után.



A karalábét meghámozzuk,  megmossuk, csíkokra vágjuk,  a zsenge karalábé levelek egy részét félretesszük a legkisebbeket ami ott a közében  szinte ki se nőtt még,  a többit összevágjuk.







Vajon kicsit megpárolom  a  felszeletelt újhagymát és az összevágott karalábé leveleket, majd pár perc múlva  a karalábét is hozzáadom,  kevergetem néhány percet, de nem hagyom megpirulni.



Ezt követően felöntöm zöldséglével a húsvét utáni időszakban ennek egy részét sonkalével  válthatjuk fel nagyon finom lesz  a levesünk.



Ne feledjük  a sonkalé nem csak füstöst ízt ad  a levesnek, lehet sós is, ügyeljünk, figyeljünk a sózásra!
Míg fedő alatt  főzzük  puhára  a karalábét,közben elkészítjük a  sonkagombócot.
A sonkát vágjuk apróra ( esetleg darálhatjuk ha finomabbra szeretnénk), keverjük össze  a tojással, házi kenyérmorzsával, ennek hiányában használhatunk zsemlemorzsát is, sóval,borssal majorannával fűszerezzük és diónyi gombócokat formálunk enyhén vizes kézzel. A forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresszük  a gombócokat, lassú tűzön 8-10 percig főzzük.
A félre tett karalábé leveket is apróra vágjuk, a levesbe szórjuk tálaláskor, ha van lehetőségünk további zöldfűszert is adhatunk a levesbe mint ánizs-, vagy menta-,  lestyán  vagy csalán zöld levele apróra vágva.






Hozzávalók:

a leveshez


  • 20 g vaj
  • 1/2 csomag újhagyma
  • 4 karalábé zöldjével együtt ( csak az ép és zsenge leveleket használjuk!)
  • 8 dl zöldséglé( tetszés szerinti sonkalével helyettesíthető, ideális 1:1 arányban használni)
  • só bors  ízlés szerint
  • 1-2 ág zöld fűszer( ánizs, vagy  menta, lestyán csalán levél



sonka gombóchoz:



  • 250 g  darabolt ( darált ) sonka ( lehet a húsvéti főtt sonka is) 
  • 1 tojás
  • 100 g  ( házi)kenyér morzsa vagy zsemlemorzsa
  • só bors majoranna ízlés szerint


   

 
     Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...