2017. június 13., kedd

Rozskenyér torta

Mindig is izgatta a  fantáziámat, milyen lehet  a rozskenyér torta?

Eljött az ideje, kipróbáltuk, megéri  a meggyszezonban elkészíteni!


rozskenyér torta


Elkészítése könnyű, íze kicsit fanyar, üdítően  savanykás,  pont annyira krémes amennyire kell, hogy az legyen és meglepő a kenyér darabkákat felfedezni  a tortában. Izgalmas  ízek,   különleges  nyári  torta a  rozskenyér torta.

Remekül felhasználható a megmaradt, kicsit szikkadt kenyér is.


rozskenyér kockák

A rozskenyeret, ami a mi esetünkben természetesen házi sütésű rozskenyér, apró kockákra vágjuk és  megpirítjuk. Én a  kenyérsütéskor úgyis meleg sütőbe tettem, hiszen a nyári melegben ez is több mint kéne,  sütőpapíron  a pizzasütő lemezen, de  serpenyőben is piríthatjuk, folytonos keverés közben.Ha elkészült,tegyük félre hagyjuk kihűlni a kenyér darabokat!

Daráljuk le   a mandulát!Mossuk meg, magozzuk ki   a meggyet !

 A  tojásokat szétválasztjuk,  a sárgáját a cukorral  keverjük habosra. A sütőport,  étkezési keményítőt  keverjük el  a kihűlt kenyérkockákkal és a darált mandulával, adjuk hozzá a   meggy-, likőrt, pálinkát ( nálunk ez  az alkoholban eltett meggy "leve" volt)majd adjuk a  tojáshabhoz.
A tojás fehérjét verjük  kemény  habbá és forgassuk össze  a tésztával.
A sütőt melegítsük elő  200 fokra  ,  a sütőparírral bélelt kapcsos tortaformába simítsuk a  tésztát és  süssük meg kb  30  perc  alatt.


rozskenyér torta  bevonás előtt

A kapcsos torta formából kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a  tortát.
Míg a torta  hűl,  a tejszínt verjük kemény habbá.

A rozskenyér torta összeállításához  a   közepén vágjuk ketté a tortát és kenjük meg a  tejszínhabbal  , majd  a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet halmozzuk rá. Illesszük  a tetejére  a  tortalapot, majd  a  maradék tejszín habbal vonjuk be  a tortát ne csak a tetején   az oldalán is, a torta tetejére tegyünk meggy szemeket díszítésül.
Tálalás előtt tegyük hidegre, közvetlen  a hűtőből kivéve kínáljuk  a nyári melegben jól fog esni  egy szelet  a  jól behűtött enyhén habos  sok gyümölcsös  rozskenyér tortából a délutáni kávéhoz, teához .
Különösen ha van lehetőségünk  kint  a kertben elfogyasztani.

rozskenyér torta




hozzávalói :


  •  200 g rozskenyér ( teljes kiőrésű rozslisztből  készült  házi sütésű kenyér)
  • 150 g őrölt mandula
  •     6    tojás
  • 120 g cukor
  •     1    teáskanál sütőpor
  •   20   étkezési keményítő
  •     2   evőkanál meggy-, likőr,pálinka
  •     4 dl tejszín
  •  400 g kimagozott megy
rozskenyér torta szeletelve



Szép nyarat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...